Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέλεξε να «περιμένει» το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με οριακές μεταβολές και περιορισμό του όγκου συναλλαγών. Ανοδικά ΕΛΠΕ, Lamda Development, πίεση σε Εθνική. Στο Λουξεμβούργο το βλέμμα των επενδυτών για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπ. Οικονομικών.

Επέλεξε να «περιμένει» το χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες (ΓΔ, FTSE25) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΕΕ, -0,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), το Χ.Α. μπορεί να "υπερηφανεύεται" ότι κράτησε την επαφή του με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αγνοώντας, μεταξύ άλλων και τις αξιοπρόσεκτες απώλειες που σημείωναν οι Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές με τους οποίους ήλθε σε επαφή τμήμα ανάλυσης εγχώριας Ιδιωτικής ΑΧΕ, οι ενεργοί παίκτες στις Διεθνείς Αγορές έδειξαν να προβληματίζονται από τις κινήσεις - δηλώσεις της Fed και πολύ περισσότερο από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, που προηγήθηκαν των ανακοινώσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν, χθες, να αυξήσουν τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1 με 1,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επενδυτών. Από την άλλη, η Kριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι δημιουργούνται "φούσκες" στις Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές, λίγη ώρα πριν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τις τελικές δημοπρασίες και η εικόνα να αναστραφεί οριακά, μετά τις 17.00.

Χωρίς αμφιβολία, η προσοχή του συνόλου των ενεργών παικτών παρέμεινε επικεντρωμένη στο Λουξεμβούργο και στο υπό εξέλιξη Eurogroup (ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδος), προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις των προσερχομένων.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη εντυπωσιακή συμπεριφορά της Αγοράς, απλά παρατείνει το ερώτημα όσον αφορά το "τι προεξοφλεί το Χ.Α., αφού σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των Ξένων Οίκων, δεν φαίνεται φως στα θέματα του χρέους και του 'QE".

Στάση πτωτικής αναμονής και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων για τους τίτλους όλων των λήξεων.

Ξεκινώντας από την "νηοπομπή" των δηλώσεων, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα λάβουν σήμερα τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα δώσουν περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα μεθοδευτεί η ελάφρυνση χρέους του χρόνου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει πως στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα.

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις Αγορές στο τέλος του προγράμματος εξέφρασε ο Β. Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. Παράλληλα δήλωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία σήμερα για την εκταμίευση της δόσης προς την Χώρα. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως έχει βρεθεί τρόπος να παραμείνει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Για τη δόση περισσότερο σαφής ήταν ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών κος Kazimir, λέγοντας ότι ο ESM θα κάνει την εισήγησή του. Έκανε αναφορά σε ένα εύρος από τα 7,4 δισ., έως τα 8,5 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τελικά θα κινηθεί στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ.

Προσεκτική εμφανίστηκε στις δηλώσεις της προ του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. "Υπήρξε πολύ σκληρή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Έρχομαι με εποικοδομητική προσέγγιση που όμως στηρίζεται και σε αρχές, γιατί πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση που στηρίζεται σε αρχές", τόνισε.

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η αυριανή εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, δεν θα έχει καμία σχέση με την σημερινή.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Autohellas (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, € 0,85 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,7225 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΔΕΗ α) δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή σε είδος στους μετόχους της ιδίας εταιρείας, των μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμ., σε αναλογία 1 μετοχή της ΑΔΜΗΕ προς 1 μετοχή της ΔΕΗ, β) έχουν νέα ονομαστική αξία μετοχής €2,48 (από €4,60) και γ) τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ορίστηκε η 19/6.

Από Δευτέρα 19/6, οι μετοχές του FTSE25 από 25 θα αυξηθούν σε 26, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς μετά τη σχετική απόσχιση από τη ΔΕΗ, στον συγκεκριμένο δείκτη θα ενταχθεί και ο ΑΔΜΗΕ.

Ανεξάρτητα της σημερινής, απόλυτα ικανοποιητικής, εικόνας το 100% του ενδιαφέροντος μεταφέρεται για την αυριανή συνεδρίαση, όπου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα έχει πληροφορηθεί τα μηνύματα από το Λουξεμβούργο και θα περάσει και μία "δεύτερη ανάγνωση" τις ανακοινώσεις από το Eurogroup της Πέμπτης, οπότε θα κάνει τις πρώτες "τιμολογήσεις", οι οποίες θα φανούν στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ την ίδια μέρα είναι το "triple witching" Ιουνίου (για Διεθνείς Αγορές και Χ.Α.), αλλά και η τελευταία ημέρα αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, που θα φέρουν οι αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών Χ.Α., με κυριότερη την αποχώρηση της Τέρνα Ενεργειακή από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και την αντικατάστασή της από την Fourlis.

Στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή, αξίζει αναφοράς ότι και σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 3,19%. Στις 19 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος. Μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 15%, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,079813 ευρώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο μόνος τίτλος που έκλεισε με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Eurobank (+1,04%), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Για όσους εκτιμούν, ότι θα είναι ο επόμενος, Τραπεζικός, τίτλος που θα περάσει ψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (το έχουν ήδη κατορθώσει οι Alpha Bank και Εθνική), το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 0,96 ευρώ, έβαλε τα πρώτα "εχέγγυα", με επόμενο στόχο τα 1,01 ευρώ, αν την κίνηση επιτρέψουν οι αποφάσεις του σημερινού Eurogroup.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα 0,935 ευρώ κοντινή και τα 0,90 ευρώ κύρια στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια για την συνεχιζόμενη κίνηση των Ελ. Πετρελαίων (+3,09%), που συμπλήρωσαν τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τις δύο τελευταίες να κλείνουν και στα υψηλά ημέρας (!) Ο τίτλος σε νέα υψηλά 39 μηνών, ενώ, τεχνικά, η υπέρβαση των 7,57 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 7,80 ευρώ. Αμέσως μετά η ζώνη 8,00 - 8,10 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2,347 δισ. ευρώ, αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση την μέχρι πρότινος προπορευόμενη Motor Oil (1,971 δισ. ευρώ).

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, υπερτονίζοντας ότι η Χώρα και το Χ.Α. θέλουν κάτι παραπάνω από την απλή εκταμίευση της δόσης και η όποια εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Συνεχίστηκε η "ένδεια συγκινήσεων" από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν η "ροκ" Attica Bank (+5,26%) και η συνεχιζόμενη κινητικότητα στην Newsphone (+7,11%), με σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

H μετοχή της Newsphone από την αρχή του χρόνου

Από την άλλη και χωρίς "τυμπανοκρουσίες" ο Πετρόπουλος (+0,6%) κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, σηματοδοτώντας υψηλά 9ετιας (!)

Σε υψηλά 9ετίας η μετοχή της Πετρόπουλος

Οι μικρές διαφοροποιήσεις, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, που όμως μπορεί να ανατραπούν από την αυριανή συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γενικός Δείκτης κατορθώσει τρία κλεισίματα υψηλότερα των 800 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση, τουλάχιστον, μέχρι τις 850 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 788, 780, 770 και 730 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,28%), κοντινή αντίσταση το 2130 - 2143 και επόμενη το 2165. Ανοδική υπέρβαση βάζει σαν στόχο τις 2255 μονάδες. Το 2105 έχει γίνει σημαντική στήριξη, στην παρούσα, που όσο συντηρείται η επιθετική τάση αντέχει. "Intraday position long" με "stop" τις 2067 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα με το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη να είναι το υψηλότερο στην μετά τα 'capital controls' περίοδο" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σε εβδομαδιαία κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης έχει να αντιμετωπίσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 813 μονάδες και τον απλό στις 834 μονάδες. Να σημειώσουμε ότι στην τελευταία δεκαετία και μετά την πτωτική τους διάσπαση τον Ιούνιο του 2007, η μόνη περίοδο που τους πλησίασε και βραχυπρόθεσμα διέσπασε τους ΚΜΟ ανοδικά, ήταν την περίοδο του 2014 που ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε τα υψηλά του στην περιοχή των 1350 μονάδων.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το τελευταίο διάστημα, που καθημερινά μειώνονταν οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup. Σήμερα πια, οι προσδοκίες περιορίζονται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και σε μια καλή διατύπωση για μελλοντικές αποφάσεις για το χρέος. Η ένταξη των ομολόγων στο "QE" φαντάζει δύσκολη, ενώ, προς το παρόν, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι χωρίς χρηματοδότηση.

Οτιδήποτε περισσότερο θα μπορούσε να δώσει την ώθηση στον Γενικό Δείκτη να αναμετρηθεί με τις αντιστάσεις του. Ο Δείκτης θα μπορούσε να επιδιώξει την κατάκτηση υψηλότερων κορυφών με πρώτη στάση στις 850 μονάδες, ενώ στον Τραπεζικό κλάδο στόχος θα μπορούσε να είναι οι 1240 μονάδες, που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι: ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 και ΕΤΕ 0,35 ευρώ.

Αντίθετα, η περίπτωση μη συμφωνίας θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμους κλυδωνισμούς με στήριξη για τον Γενικό Δείκτη στις 750 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 714 μονάδες.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στο σημερινό Eurogroup ένα εύρος διακύμανσης 750 με 850 μονάδες, για το επόμενο διάστημα, θα ήταν αναμενόμενο, με τα βλέμματα των επενδυτών, πια, να είναι στραμμένα στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των Μεταρρυθμίσεων και στην επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, πριν ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση που περιλαμβάνει αλλαγές και στην Δημόσια διοίκηση.

Με χαμένο το πρώτο εξάμηνο για την Οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης έχει πέσει για το 2017, με τους Διεθνείς Οίκους να μιλούν για 1% ανάπτυξη. Αν η Κυβέρνηση κινηθεί με ταχύτητα και καταφέρει να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,8% (στο αρχικό πρόγραμμα ο στόχος ήταν 2,7%) θα γίνει ένα σοβαρό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

"Την Δευτέρα ξεκινά η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της ΔΕΗ και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ 21 με 23/6 έχουμε την δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Μυτιληναίος" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite (+0,06%) διασώθηκε με οριακά κέρδη, από την επίθεση των πωλητών στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για ASX 200 (-1,21%) και Hang Seng (-1,20%).

Αξιοσημείωτες οι πιέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με χαμηλότερο άνοιγμα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Προς χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ προχώρησε και σε νέα πράξη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Αγορά, διοχετεύοντας περίπου 90 δισ. γουάν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, βυθίστηκαν το Μάιο οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Ο όγκος των Αγαθών που πωλήθηκαν σε Φυσικά και Ηλεκτρονικά Καταστήματα υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές του Bloomberg.

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια, όμως η απόφαση αυτή ελήφθη με πλειοψηφία 5 - 3 έναντι του 7 - 1 που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα τρία από τα οκτώ Μέλη ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 0,5%. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011, που τόσα πολλά Μέλη της Τράπεζας ψηφίζουν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Πάντως, όλα τα Μέλη συμφώνησαν η αύξηση των επιτοκίων να είναι σταδιακή και περιορισμένη.

Παράλληλα, η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις 435 δισ. Στερλίνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε πως το άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον περασμένο μήνα σημαίνει πως είναι πιθανό να υπερβεί το 3% αυτό το Φθινόπωρο, υψηλότερα της πρόβλεψης που είχε κάνει προ δύο εβδομάδων η BoE και σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2%.

Η Swiss National Bank διατήρησε αμετάβλητα στο -0,75% τα επιτόκια στις καταθέσεις όψεως, ενώ υποβάθμισε λίγο την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2018 και 2019. Η SNB εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελβετικής Οικονομίας θα είναι περίπου στο 1,5%, όσο και η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,3% , στο 0,3% και το 2018 (από 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση) και στο 1% (από 1,1%) το 2019. Η Τράπεζα δήλωσε πως "θα παραμείνει ενεργή στον Αγορά Ξένου Συναλλάγματος αναλόγως των αναγκών", σημειώνοντας πως το Ελβετικό Φράγκο παραμένει σημαντικά υπερτιμημένο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 237.000 την εβδομάδα έως τις 10 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 240.000.

Η τιμή των εισαγόμενων Αγαθών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα. Είναι η δεύτερη πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες και η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2016.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στις τιμές εισαγωγών υποχώρησε στο 2,1%, από 4,7% στις αρχές του 2017, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων πέντε ετών.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ουδέτερη", με δεδομένο το μικρό μέγεθος της Αγοράς και το υψηλό ρίσκο, συνεχίζει να είναι η JP Morgan για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο ΟΤΕ παραμένει το μόνο "Top Pick" στο Χ.Α. Αιτία το γεγονός πως τελεί υπό διαπραγμάτευση με discount έναντι των Ευρωπαίων Ανταγωνιστών του, αν και αυτό το χάσμα έχει μειωθεί.

Τις συστάσεις "αγοράς" επαναδιατυπώνει η AXIA για τις τέσσερις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, αυξάνοντας ελαφρώς τις τιμές - στόχους της για την ΕΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, η τιμή - στόχος για την Alpha Bank είναι τα 3,00 ευρώ, η τιμή - στόχος για τη Eurobank είναι το 1,20 ευρώ, 0,50 ευρώ ανά μετοχή ο στόχος για την ΕΤΕ, από 0,49 ευρώ πριν και τέλος, 0,33 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, από 0,31 ευρώ προγενέστερα.

Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η AXIA πραγματοποίησε μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή, αυξάνοντας τις προβλέψεις της κατά 4% για τη Eurobank, 5% για την Εθνική Τράπεζα αλλά και 37% για την Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 793,32 μονάδες (-0,96%), στις 17.00 βρέθηκε στις 800,4 (-0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 799,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 73,4 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΙΚΤΙΝ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Lamda Development, Motor Oil, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (186.043 συμβόλαια).

Στα 1.327 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.870 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.031, 2.257 για τον Ιούνιο, 1.694 για τον Ιούλιο, 80 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.121,25) κινήθηκε μεταξύ 2.103 και 2.127,25 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Μυτιληναίος, 8.000 ΟΠΑΠ, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.014), Πειραιώς (77.173), Εθνική (57.944), MIG (10.985), Alpha Bank (11.179), ΟΤΕ (1.451), Μυτιληναίο (3.062), ΟΠΑΠ (413), Viohalco (1.496), Ελ. Πετρέλαια (1.023), Ελλάκτωρα (1.209), ΓΕΚ (622), Folli Follie Group (600), Intralot (1.155), Cenergy (137), ΕΧΑΕ (180), Motor Oil (155), ΕΥΔΑΠ (151), Τιτάνα (133), Jumbo (336), Τέρνα Ενεργειακή (1.394).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 23.788, Eurobank 11.158, Εθνική 24.090 και Πειραιώς 104.597.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 6.840.654 τεμ., (από 6.847.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 9.583.879 τεμ. (9.583.879), Εθνική 17.220.076 τεμ. (17.220.076) και Eurobank 6.832.567 τεμ. (6.812.567).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v