Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταθερό προβάδισμα των αγοραστών

Στα επίπεδα των 810 μονάδων κινείται το ΧΑ, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Πειραιώς, Lamda, Viohalco. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Πτώση 4% για την Jumbo. Η προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Σταθερό προβάδισμα των αγοραστών

Σε θετικό κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση, με ενθαρρυντικά μηνύματα από μετοχές και ομόλογα. Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup αποτυπώνεται στην υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, στην κατακόρυφη υποχώρηση των ομολόγων και στις συναλλαγές που είναι αυξημένες, με ανάλογο τζίρο.

Στο εύρος των 801,97-814,19 μονάδων ο Γενικός Δείκτης οριακά στην κομβική τιμή των 815 μονάδων, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί.

Στο διάστημα 13:45-14:00, η διαδικασία της δημοπρασίας στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που γίνεται την τρίτη Παρασκευή κάθε μηνός, με τη σημερινή λήψη να αφορά στην «τριπλή σειρά» ΣΜΕ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι κινήσεις των traders, με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο καθώς σε αυτά τα υψηλά επίπεδα του ΓΔ εξελίσσεται διανομή θέσεων, σε επίπεδα υψηλότερα των 780 έως τις 815 μονάδες. Μένει να φανεί εάν σε επίπεδα υψηλότερα των 800 μονάδων θα επιχειρηθεί ένα «μοίρασμα θέσεων», με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής ελεγχόμενης οπισθοχώρησης της αγοράς.

Δεδομένου ότι η αγορά ενισχύεται με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 955 μονάδες της Τετάρτης 7 Ιουνίου έως νωρίτερα στις 1.105 μονάδες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Με τον ΔΤΡ στις 1.087 μονάδες, η απόδοση διαμορφώνεται στο 9,20% σε διάστημα εβδομάδος, έναντι θετικής μεταβολής 3,20% για τον ΓΔ στο ίδιο διάστημα.

Στα 102 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές και στα 77,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:00, με το 59% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Κλείσιμο και μετακύλιση θέσεων στα Παράγωγα, με 1.618 ΣΜΕ του δείκτη (για την επόμενη σειρά) σε λίγο υψηλότερες τιμές/premium. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά στη συνέχεια σε τίτλους των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, με τη Lamda Development στην κορυφή.

Στα 17,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank, στο 12,3 στην Εθνική και στα 8,5 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Από τις μη τραπεζικές κινητικότητα σημειώνεται σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο αλλά και Fourlis, Motor Oil, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.  Από τις μη τραπεζικές του δείκτη, σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό η Lamda Development στα 5,84 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο μετά τη χθεσινή παρουσίαση του master plan, τις νέες επενδύσεις που εξετάζει η Lamda Malls και τη χρηματιστηριακή προοπτική. Η μετοχή της Lamda Development ενισχύεται με το μεγαλύτερο ποσοστό από τις 25 του δείκτη, με σχετική μέτρηση/διάγραμμα από νωρίς στον Εκηβόλο.

Υπεραποδίδει η Viohalco, με αυξημένες συναλλαγές σε νέο υψηλό -των 2,33 ευρώ-, με τον όμιλο να είναι πολύ κοντά σε μία σημαντική συμφωνία με ευρωπαϊκό όμιλο.

Νέο υψηλό στα 3,81 ευρώ η... ακάθεκτη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ακολουθείται από την Τέρνα Ενεργειακή με αγοραστές έως τα 3,41 ευρώ.  Με πωλήσεις/πιέσεις η μετοχή της Jumbo καθώς ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος προχώρησε στη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού.

Από τη μεσαία κατηγορία ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Attica Bank, Fourlis και MIG και μάλιστα με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στις δύο πρώτες μετοχές.

Στις 14:25 ο τζίρος πλησίαζε τα 85 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v