Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη ανάγνωση των αγορών στη συμφωνία

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι κινήσεις σε τράπεζες, blue chip, ομόλογα και παράγωγα. Τι δείχνει η αύξηση του όγκου συναλλαγών και οι απώλειες μέρους των κερδών στο κλείσιμο. Τζίρος 85 εκατ. στη Jumbo λόγω placement.

Η πρώτη ανάγνωση των αγορών στη συμφωνία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν άκουσε αυτά που περίμενε από το χθεσινό Eurogroup, όσον αφορά χρέος και συμμετοχή στο "QE", όμως μία σημαντική εκκρεμότητα έκλεισε και αυτό έτυχε θετικής υποδοχής από Χ.Α. και Αγορά ομολόγων.

Στην περίπτωση της δεύτερης σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλες τις λήξεις και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 2ετους υποχωρεί στο 4,68% και αυτή του 10ετους στο 5,67%.

Θετική η συνεδρίαση και στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τζίρο (ο υψηλότερος του τελευταίου 8μηνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/10/2016, 325 εκατ.) να αναρριχάται στα 243,6 εκατ., από τα οποία τα 81,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, λόγω και του mini placement στον τίτλο της Jumbo (-4,06%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης διέθεσε μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης ο βασικός μέτοχος κ. Απ. Βακάκης. Το βιβλίο προσφορών "έτρεξε" η Citigroup και η προσφορά καλύφθηκε από Ξένους πελάτες της. Η τιμή της διάθεσης διαμορφώθηκε στα 14,95 ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η τριπλή λήξη (triple witching) των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, αλλά και το σημαντικό "τσουβάλιασμα" που έφαγαν όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στο Τραπεζικό ταμπλώ και στα υψηλά ημέρας, αγνοώντας σημαντικές ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ο τζίρος είχε φθάσει στα 19,3 εκατ., από τα οποία το 65% είχε "απασχοληθεί" από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Το ερώτημα που τίθεται για την συνέχεια είναι αν το σημερινό "άδειασμα" που σημειώθηκε κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης είχε σχέση με τις αλλαγές σταθμίσεων για αρκετούς τίτλους του FTSE25, οι οποίες θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Δευτέρας και αν οι traders που απεκόμισαν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη από τις Τραπεζικές μετοχές, θα μεταφέρουν κεφάλαια σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ή θα περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση των Τραπεζικών τίτλων, προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε αυτούς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και ΕΧΑΕ και πολύ γρήγορα βρέθηκαν στο υψηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (-0,01%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1104,7 μονάδες (+4,47%), ο τίτλος της Alpha Bank (-0,46%) μέχρι τα 2,30 ευρώ (+5,02%), της Εθνικής (+0,29%) μέχρι τα 0,357 ευρώ (+4,69%), της Eurobank (-1,03%) μέχρι τα 1,03 ευρώ (+6,19%), της Πειραιώς (+1,77%) μέχρι τα 0,241 ευρώ (+6,64%) και της Τρ. Αττικής (+2,5%) μέχρι τα 0,135 ευρώ (+12,5%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με το trading στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 2,33 και 2,75 ευρώ, για την Εθνική στα 0,359 ευρώ, για την Eurobank στα 1,03 και 1,17 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,245 και 0,30 - 0,308 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις δηλώσεις - ειδήσεις που ακολούθησαν το χθεσινό Eurogroup, με μια λιτή διαρροή τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αποτέλεσμα του Eurogroup: "Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup που βλέπουμε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης βιωσιμότητας χρέους". Παρά ταύτα και σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, "η ΕΚΤ θα χρειαστεί μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους για να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου: "Μετά τις Γερμανικές εκλογές και εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους δείχνουν σημαντική προσέγγιση αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πηγή με γνώση των συνομιλιών τονίζει στο 'Euro2day.gr' ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να δει ένα πιο 'καθαρό τοπίο' όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους από την πλευρά του ΔΝΤ".

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι "οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο". Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους, αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. "Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες Πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της".

Εκτίμησε πάντως ότι παρότι το ΔΝΤ δεν θα έχει καταρχήν πλήρη συμμετοχή, η Γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι αφενός δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας.

Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σχολιάζει το Bloomberg, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πήρε λιγότερα απ’ όσα θα ήθελε. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η αναγνώριση από την πλευρά του ΔΝΤ πως το Ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο, ενδεχομένως θα άνοιγε το δρόμο για να συμπεριληφθούν τα ομόλογα της Χώρας στο "QE" της ΕΚΤ. "Ωστόσο χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η περίληψη στο πρόγραμμα παραμένει απίθανη, τονίζουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι".

"Η απόφαση του Eurogroup για τη δόση θα βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστικότερη, δήλωσε ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος S. Seibert, σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το deal για την Ελλάδα σημαίνει πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.

"Μια συζήτηση για το Ελληνικό πρόγραμμα στην Ολομέλεια του Γερμανικού Κοινοβουλίου για τις χθεσινές αποφάσεις στο Eurogroup θα μπορούσε να επιφέρει αστάθεια στις Αγορές", δήλωσε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε απάντησε σε Γερμανό βουλευτή του SPD, που ζήτησε να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Bundestag για την τελευταία συμφωνία με την Ελλάδα. Η νέα συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής την Τετάρτη, για να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η χθεσινή συμφωνία μειώνει το ρίσκο της Χώρας και επαναφέρει τη σταθερότητα. Σε βάθος χρόνου η επιστροφή στην "κανονικότητα" θα αφήσει τους επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τις Επιχειρήσεις και όχι με προβλήματα που συνδέονται με την κατάσταση της Χώρας και τις σχέσεις της με τους Δανειστές. Το αποτέλεσμα του Eurogroup αναμένεται να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και να σπρώξει την Αγορά προς νέα υψηλά, έστω και αν η βελτίωση της πραγματικής Οικονομίας θα είναι απελπιστικά αργή.

Συμπερασματικά, η Χώρα και κατ΄ επέκταση και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, "αγόρασαν" χρόνο ηρεμίας και η διαφαινόμενη είσοδος σε σχετικά ηρεμότερο (εσωτερικά) περιβάλλον, μπορεί να δώσει το δικαίωμα τοποθετήσεων στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που είχαν επιλέξει να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, με αυξημένη ρευστότητα και εκτός Αγοράς.

Σε αυτό τα σενάριο και με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και "απαιτητικές", δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αργή μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την συνεδρίαση της Τρίτης (η Δευτέρα θα είναι η "χαρά του trader" λόγω ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που λόγω θεμελιωδών ίσως να "δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης", κάτι που μένει να φανεί.

Αυτή η εξέλιξη, εύκολα, μπορεί να δώσει ένα σχετικά ενδιαφέρον, χρηματιστηριακό, Καλοκαίρι, ενώ σε αυτή την περίπτωση και επειδή το Χ.Α. δεν έχει να περιμένει κάποιο σημαντικό νέο, άμεσα, πλην ίσως του "χρησμού" της Moody΄s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας (23/6), αυξημένο ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση αποκτούν οι Διεθνείς Αγορές, που δείχνουν σχετικά προβληματισμένες.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, ο Γενικός Δείκτης, με σαφώς πιο αργό βηματισμό, θα μπορούσε να αναρριχηθεί μέχρι τις 830 - 850 μονάδες και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, η άνοδος αυτή να επεκταθεί ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις αναβαθμίσεις των εταιρικών κερδών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, συνεχίζεται η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τον Ελλάκτωρα (+1,45%), με τα 1,58 ευρώ να είναι το "make or brake", αλλά και η εντυπωσιακή κίνηση της Viohalco (+5,86%) που θα γίνει πιο εντυπωσιακότερη αν εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,38 ευρώ.

Ασταμάτητα τα Ελ. Πετρέλαια (+1,82%) και ακόμα περισσότερο η Lamda Development (+5,45%), που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 38 μηνών (βλ. διάγραμμα). Επόμενη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 5,80 - 5,95 ευρώ.

Σε υψηλά 38 μηνών η Lamda Development

Πιθανότατα ολοκληρώθηκε το rebalancing μεταξύ Τέρνα Ενεργειακή (+1,20%) και Fourli (+4,45%), ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι για την ΤΕΝΕΡΓ τις 19/6 έχει οριστεί η αποκοπή μερίσματος. Μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 15%, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,079813 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που ελπίζουν να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από την επόμενη εβδομάδα, στην ΕΥΑΘ (+3,55%), πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 2 λεπτά της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 50000 τεμ. Ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 4,49 ευρώ (+6,15%).

Συνεχίστηκαν τα ενδιαφέροντα πράγματα στην Newsphone (+9,59%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,97%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε και την καλύτερη "επίγευση", ιδιαίτερα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1090 - 1110.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,77%), η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2125 - 2130 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τις 2150 - 2170 μονάδες. Το 2105 είναι κύρια στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2087.

Σε εβδομαδιαία κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης έχει να αντιμετωπίσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 813 μονάδες και τον απλό στις 834 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία πρόσθεσε εβδομαδιαία κέρδη 3,07% για τον Γενικό Δείκτη και 6,17% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 125% και διαμορφώθηκε στα 116,2 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 25,24% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 26,19%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά διετίας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2015 (823,16 μονάδες).

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί στο 5,77% από 5,87% με το 2ετές να υποχωρεί στο 4,82%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014.

 Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Πάνω από τα επίπεδα του 'αχώνευτου, για πολλούς, Ιουνίου του 2015 'αναπνέει' για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης προσπαθώντας έτσι να απαλείψει από τη μνήμη του εκείνη τη 'ζοφώδη' μέρα των 'capital controls' και του κλεισίματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ατενίζοντας με έναν άλλο διαγραμματικό αέρα τις 830, με 857 μονάδες" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διακράτηση σε επίπεδο δύο, ή τριών συνεδριάσεων της ζώνης των 795 με 800 μονάδων, λόγω κυρίως της τωρινής υψηλής μεταβλητότητας, θα αποτυπώσει το κατάλληλο "πάτημα" για τη μετέπειτα πλαγιοανοδική ανάβαση, προς το πρώτο σταθμό των 830 με 840 μονάδων.

Επικίνδυνο γεγονός το οποίο είναι ικανό να "ανακατέψει" τη διαγραμματική τράπουλα των "Buyers" είναι η εκδήλωση ενός βίαιου κατεβάσματος προς την περιοχή των 780 με 775 μονάδων.

Η ανοδική τμήση του τριγωνικού σχηματισμού "pennant" στο ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2078 μονάδες, μπορεί να δώσει ανοδικά - βάση της θεωρίας των "Chart Patterns" - το ύψος του δηλαδή να κινηθεί προς το επίπεδο των 2215 με 2240 μονάδων. Stop στο εξελισσόμενο ανοδικό σενάριο με τη καθοδική καταστρατήγηση των 2097 μονάδων.

Σε νέο υψηλό 12 μηνών λαμβάνει τιμές ο Τραπεζικός δείκτης μετά την, ενδοσυνεδριακή, ανοδική διάσπαση των 1081 μονάδων δείχνοντας διάθεση να διανύσει την απόσταση προς την πρώτη αντίσταση των 1120 μονάδων. Συνέχεια ανόδου θα σπρώξει το δείκτη προς το πολύ ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1200 μονάδων. "Οπωσδήποτε η ανοδική διαδρομή θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς οποιοδήποτε καθοδικό 'γλίστρημα' λόγω και της 'υψοφοβίας', θα φέρει γρήγορες ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση των όποιων κερδών" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετά από 8 μήνες διαπραγματεύσεων και ζυμώσεων η 2η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας πέρασε, πλέον, στην ιστορία, καθώς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βρέθηκε η χρυσή τομή και ξεπεράστηκε το ανοιχτό θέμα του χρέους" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά υποδέχτηκε με "πανηγυρικό τρόπο" την συμφωνία, με αυξημένο τζίρο και νέα φετινά υψηλά φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης υψηλότερα από την περίοδο έναρξης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Δεδομένης της μεγάλης χρονικής απόστασης που υπάρχει, μέχρι την επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων (Ιούλιος 2018) δημιουργείται ένας χρονικός ορίζοντας που μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμος για την Οικονομία.

Η ψυχολογία αποφορτίζεται από το "στρες" των επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων, των καθυστερήσεων και των δηλώσεων και πλέον επικεντρώνεται στο κομμάτι της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων. Αυτό βέβαια δεν θα είναι κάτι απλό. Η εκτέλεση των συμφωνηθέντων περιλαμβάνει Αποκρατικοποιήσεις και πληθώρα από νομοθετήματα τα οποία σε συνδυασμό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πρέπει να ευθυγραμμιστούν ώστε να κρατήσουν την Οικονομία εντός στόχων.

Τα καλά νέα για τις Επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προεξοφλούνται αρκετά νωρίτερα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη έκδοση εισηγμένου εταιρικού ομολόγου, καθώς οι επενδυτικές αναστολές που περιβάλλουν το Ελληνικό ρίσκο αρχίζουν να αμβλύνονται, συμβάλλοντας έτσι στην θετικότερη υποδοχή από τους επενδυτές χαμηλότερων ετήσιων αποδόσεων.

Οι Ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις στο α’ εξάμηνο της χρονιάς προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ, όταν σε όλο το 2016 είχαν φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ. Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "παράθυρο ευκαιρίας" για τις Επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν έξοδο σε Αγορές και έχουν τις δυνατότητες και τα θεμελιώδη να πείσουν για τις προοπτικές τους.

Σε δεύτερο επίπεδο, η απαγκίστρωση από το ρίσκο της Χώρας δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στο να ανοίξει επενδυτικά η επιλεξιμότητα των Ελληνικών μετοχών, είτε ως στάθμιση καλαθιού σε χαρτοφυλάκιο Αναδυόμενων Αγορών, είτε ως επιμέρους εταιρείες που έχουν ελκυστικά δεδομένα. Επομένως η εστίαση που θα αποκτήσουν οι μετοχές το προσεχές διάστημα θα είναι πιο έντονη και ενδεχομένως να αποδώσει "δικαιοσύνη" σε τίτλους που είχαν υποστεί κάποιο "κούρεμα" στο δυνητικό τους περιθώριο λόγω εντοπιότητας.

Τεχνικά το σενάριο διόρθωσης βρίσκεται ένα βήμα πριν τη αναίρεσή του, αφού ο MACD παραμένει "δύσπιστος" αναζητώντας ένα κλείσιμο πάνω από τις 808 μονάδες, για να γυρίσει ανοδικός. Οι πιθανότητες ωστόσο έχουν γείρει προς τους αγοραστές, η δυναμική της τάσης και των τζίρων σαφώς είναι υπέρ της ανόδου. Στο σενάριο της υπέρβασης των 808 μονάδων, η επόμενη στάση θα γίνει λίγο πριν τις 850 μονάδες όπου εντοπίζεται ένα ισχυρό μπλοκ αντίστασης από τον Ιούνιο του 2017. Συμπερασματικά, η Αγορά δείχνει περισσότερο έτοιμη για μια κίνηση προς νέα υψηλά, καθώς η φάση της διόρθωσης που μεσολάβησε ήταν πολύ ήπια και δεν άλλαξε δραματικά τα τεχνικά δεδομένα σε κάποιον από τους τίτλους που είχαν αναλάβει να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στις 800 μονάδες.

Από την Δευτέρα στην σύνθεση των δεικτών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του FTSE θα συμμετέχει ο Φουρλής, στην θέση της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία εισάγεται με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ και ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης έως την Τετάρτη (21/6). Την ερχόμενη Δευτέρα, επίσης, θα ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με ελεύθερο όριο διακύμανσης και μειωμένη ονομαστική αξία κατά 2,12 ευρώ.

Αν η Sunlight συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στην δημόσια προσφορά του ομολόγου, τότε η διαπραγμάτευση του θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου. Στις 21 και 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στην Νέα Υόρκη με συμμετοχή 24 εταιρειών, ενώ στις 22 και 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών.

"Σε ότι αφορά τις αποκοπές μερισμάτων στις 19/6 κόβει μέρισμα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (€0,09), στις 20/6 η Κλουκίνας (€0,02) και στις 22/6 η ΕΥΔΑΠ (€0,11). Στο διάστημα 21 με 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά ομολόγου της εταιρείας Μυτιληναίος" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές σε Ασία και Ειρηνικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,56%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,30%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ελεγχόμενης υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Με οριακά κέρδη κινούνται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την πολιτική της.

Το συμβούλιο της BoJ διατήρησε το στόχο για τις αποδόσεις των 10ετών Ιαπωνικών Κυβερνητικών ομολόγων περίπου στο μηδέν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, κάτι που ανέμεναν ευρέως οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η Τράπεζα επανέλαβε πως θα συνεχίσει να αγοράζει Κυβερνητικά ομόλογα με τον ετήσιο ρυθμό των περίπου 80 τρισ. γεν ($720 δισ.).

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με πιο βραδύ ρυθμό, παρά την άνοδο στην οικονομική ανάπτυξη που έχει οδηγήσει σε πτώση των ποσοστών ανεργίας σε χαμηλά οκτώ ετών. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, οι μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 1,4%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016 οι μισθοί είχαν σημειώσει άνοδο 1,6%.
Αλλάζοντας Ήπειρο, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα στις ΗΠΑ τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Απώλειες 5,5% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών, μετά από πτώση 2,8% τον Απρίλιο. Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 1,09 εκατ. κατοικίες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στο 1,22 εκατ. κατοικίες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 94,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 97,1 το Μάιο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στις 97,1 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ρέπλικα της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 χαρακτηρίζει τη χθεσινή ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών η Citi, σημειώνοντας ότι βάζει τέλος σε μια μακρά εννεάμηνη διαπραγμάτευση και επιτρέπει να εκταμιευτεί η δόση που θα καλύψει χρηματοδοτικά τις ανάγκες που απορρέουν από τις λήξεις χρέους περίπου 7 δισ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο και πιθανότατα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως και το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δίνει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της, μετά το Eurogroup, αντανακλώντας το μικρότερο πολιτικό ρίσκο, αν και σημειώνει ότι αναμένεται να διατηρηθεί η μεταβλητότητα στους τίτλους.

"Είμαστε στα μέσα της διαδρομής στη διαδικασία άρσης του ρίσκου (de-risking) σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Χρηματιστηριακή Αγορά", εκτιμά η Eurobank Equities σε μια πρώτη ανάλυσή της για τα αποτελέσματα του Eurogroup και το αντίκτυπο που θα έχουν στην Αγορά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 814,63 μονάδες (+1,86%), στις 17.00 βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 805,83 (+0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 806,12 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,8%.

Άλλαξαν χέρια 199025795 τίτλοι, από τους οποίους οι 176830077 αφορούσαν συναλλαγές για τίτλους του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Jumbo κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Motor Oil, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

-----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η υψηλή μεταβλητότητα ενίσχυσε τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και τις εκτόξευσε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (273.593 συμβόλαια).

Στα 5.397 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.087 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.184, 5.503 για τον Ιούνιο, 3.440 για τον Ιούλιο, 241 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.127,25) κινήθηκε μεταξύ 2.124 και 2.158,5 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.900 ΟΠΑΠ, 5.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.886), Πειραιώς (126.215), Εθνική (63.625), MIG (30.996), Alpha Bank (16.260), ΟΤΕ (2.662), Μυτιληναίο (1.192), ΟΠΑΠ (519), Viohalco (1.313), Ελ. Πετρέλαια (509), Ελλάκτωρα (1.491), ΓΕΚ (439), Folli Follie Group (716), Intralot (1.989), Cenergy (788), ΕΧΑΕ (158), Motor Oil (237), ΕΥΔΑΠ (325), Jumbo (187), Τέρνα Ενεργειακή (677), ΟΛΠ (198).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 71.786, Eurobank 35.427, Εθνική 11.220, Alpha Bank 23.509 και Πειραιώς 198.933.

Ας σημειωθεί το κλείσιμο μικρής "long" θέσης στην Alpha Bank.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 9.140.654 τεμ., (από 6.840.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 10.038.489 τεμ. (9.583.879), Εθνική 18.720.076 τεμ. (17.220.076) και Eurobank 7.958.046 τεμ. (6.832.567).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v