Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει πρόσημο το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 820 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να «γυρίζουν» σε αρνητικό έδαφος. Κίνηση υψηλότερα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα 2ετή ομόλογα.

Ψάχνει πρόσημο το Χρηματιστήριο

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο των εγχώριων αναλυτών εκτιμούσε ότι μετά τη χθεσινή αναβάθμιση από τη Fitch, ο τραπεζικός κλάδος θα ήταν αυτός ο οποίος θα ηγούνταν της νέας ανοδικής προσπάθειας, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τα μάλλον επιφυλακτικά κέρδη, μετά τις 12:23 οι πωλητές επέλεξαν να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στο τραπεζικό ταμπλό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων να γυρίσει σε ελεγχόμενες απώλειες, βάζοντας σημαντικά ερωτήματα για τη συνέχεια και θέτοντας εν αμφιβόλω το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, καθώς αυξήθηκαν οι ενδείξεις «κόπωσης» για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακόμα και αν η εικόνα είναι απόλυτα αναστρέψιμη, η κίνηση στο τραπεζικό ταμπλό επαναφέρει την επιφυλακτικότητα στους συγκρατημένα αισιόδοξους, καθώς είναι περίπου βέβαιο ότι με αδύναμο τον τραπεζικό κλάδο, πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Από εκεί και πέρα και αν παραμείνουν τα αρνητικά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, για μία ακόμα συνεδρίαση το τελικό πρόσημο του Δείκτη θα αναλάβουν να «επιμεληθούν» οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE26, από τις οποίες ξεχωρίζουν θετικά οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,07%), Jumbo (+1,39%), ΟΛΠ (+1,95%), ΟΠΑΠ (+1%) και Folli Follie Group (+1,10%) και ΔΕΗ (+1,33%).

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται οι Σαράντης, Ελ. Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Grivalia και Viohalco.

Σε μία σχετικά πιο «δύσκολη» συνεδρίαση, σημαντικό ενδιαφέρον θα έχουν οι τίτλοι που επιμένουν ανοδικά από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως αυτό θα φανεί στο τέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα στενό εύρος μεταξύ 826,10 (+0,59%) και 818,66 μονάδων (-0,31%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 35 εκατ., από τα οποία το 0,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ).

Αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων, υποχωρώντας κοντά στα επίπεδα του 2014, στο 4,29. Στο 5,66% κινείται η απόδοση του 10ετούς τίτλου.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v