Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιμένει ανοδικά χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Με rotation το κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη. Σε ποια blue chips επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και τι προσδοκούν οι αναλυτές. Ποιες μετοχές κινούνται κοντά ή πάνω από πολυετή υψηλά επίπεδα.

ΧΑ: Επιμένει ανοδικά χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξέθεσε το σύνολο των εγχώριων αναλυτών που εκτιμούσε ότι μετά την χθεσινή αναβάθμιση από την Fitch, ο Τραπεζικός κλάδος θα ήταν αυτός ο οποίος θα ηγούνταν της νέας ανοδικής προσπάθειας, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank σε "CCC" από "F".

Tην ίδια στιγμή, ο Οίκος αξιολόγησης διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου (IDR) των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών Τραπεζών σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" (Restrective Default).

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τα μάλλον επιφυλακτικά κέρδη, μετά τις 12.23 οι πωλητές επέλεξαν να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στο Τραπεζικό ταμπλώ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων να απολέσει τα ισχνά αρχικά κέρδη και να αρχίσει την περιστροφή πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, φθάνοντας έως και σε ελεγχόμενες απώλειες.

Ήταν η δεύτερη αρνητική έκπληξη από το Τραπεζικό ταμπλώ, μετά το σημαντικό "άδειασμα" της Παρασκευής και αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν θετική ένδειξη, αλλά γιγαντώνει το ερώτημα "πως μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα ο Δείκτης, χωρίς τις βοήθειες των Τραπεζικών μετοχών;

Βέβαια, το σημερινό θετικό πρόσημο του Δείκτη και μάλιστα το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, εξασφαλίστηκε από το συνεχιζόμενο "rotation" στον μη Τραπεζικό 26αρη, όμως πόσο μπορούν να "τεντωθούν" οι αποτιμήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, ακόμα και αν επιστρέφουν στο προσκήνιο τίτλοι που βρέθηκαν σε πολυετή υψηλά, για να ακολουθήσει αξιοπρόσεκτη διόρθωση και τώρα ξαναβρήκαν αγοραστές;

Ασφαλώς και πρόκειται για δυσεπίλυτο γρίφο, όμως αυτοί που κινούνται στα μη Τραπεζικά "χαρτιά" της υψηλής κεφαλαιοποίησης, φαίνεται ότι έχουν την απάντηση - λύση.

Βέβαια και η σημερινή αδύναμη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, συνεχίζει να μην προβληματίζει τεχνικά, τουλάχιστον όσο ο τίτλος της Alpha Bank (-0,45%) διατηρείται υψηλότερα των 2,17 ευρώ, της Eurobank (+0,81%) υψηλότερα των 0,938 ευρώ, της Εθνικής (+1,47%) υψηλότερα των 0,33 ευρώ και της Πειραιώς (+0,44%) πάνω από τα 0,222 ευρώ, όμως εδώ η Αγορά "ψάχνει" πως θα κινηθεί ψηλότερα και όχι πως θα διακρατήσει τα τελευταία κεκτημένα.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η παραμονή του Γενικού Δείκτη με κλεισίματα υψηλότερα των 813 μονάδων, διατηρεί "ζωντανό" το σενάριο κίνησης προς το αποφασιστικό όριο των 850 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 841 μονάδες και πρώτη στήριξη στις 781 μονάδες.

Μένοντας στον Γενικό Δείκτη αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 2ετιας, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/6/2015 (827,12 μονάδες).

Μοιραία και σήμερα το ενδιαφέρον παρέμεινε στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου συνεχίστηκε η "μάχη" των αποτιμήσεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ (-1,28%, 538.240.000 κεφαλαιοποίηση) και ΔΕΗ (0%, 524.320.000 κεφαλαιοποίηση).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, τα όρια ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ άλλαξαν από + ∞, σε +30% από την τιμή εκκίνησης της μετοχής.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της ΚΛΜ (+1,16%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από κέρδη παρελθουσών χρήσεων, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,017 ανά μετοχή).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,26%) με την κεφαλαιοποίηση να ακουμπά τα 10 δισ. ευρώ (9966561011).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (+1,65%), που αν υπερκεράσει την ζώνη αντίστασης των 10,50 - 10,60 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 11,00 και 11,50 ευρώ. Το ημερήσιο "stop" στο "long" στα 9,75 ευρώ και κοντινή στήριξη στα 10,00 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, άνοιξε μικρή "long" θέση με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την Folli Follie Group (+3,07%), που έχει δώσει και ημερήσιο σήμα αγορών. Το κλείσιμο υψηλότερα των 21,50 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 22,40 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά το τελευταίο placement, για την Jumbo (+1,08%) που δείχνει διαθέσεις επαναπροσέγγισης των ιστορικών υψηλών. Τελευταία αντίσταση στα 16,50 ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Motor Oil (+4,01%) που έδειξε να επιστρέφει δριμύτερη, απειλώντας νέα υψηλά 10 ετών (!)

Σε υψηλά 10 ετών η μετοχή της Motor Oil

Στην λογική του "ποιος έχει μείνει πίσω", ασφαλώς και αξίζει προσεκτικότερης ματιάς ο ΟΛΠ (+2,23%), παρά την αρνητική χρηματιστηριακή παράδοση. Ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση βάζοντας σαν στόχο τα υψηλά 18 μηνών. Η υπέρβαση των 14,80 ευρώ, με κλείσιμο, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 15,30 ευρώ.

Σε υψηλά 18 μηνών η μετοχή του ΟΛΠ

"Ακούραστος" ο Μυτιληναίος (+0,86%), θέλει να κατοχυρώσει τα 8,20 ευρώ (εδώ έκλεισε), για να μπορέσει να δώσει κίνηση προς τα 9,00 ευρώ. Ημερήσιο "stop" στα 7,83 ευρώ.

Ελαχιστότατες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

"Οι επενδυτές αυξάνουν τις λήξεις στις τοποθετήσεις τους σε Ελληνικά ομόλογα, καθώς γίνονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της Χώρας αφότου οι Πιστωτές συμφώνησαν στη διάσωση", μετέδωσε το Bloomberg.

"Υπάρχει η διαφωνία με το ΔΝΤ για το πότε πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που πρέπει να πληρώσουν για αυτό και να αναλάβουν το ρίσκο, έχουν ξεκαθαρίσει από πέρυσι τι θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο CNBC.

Στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους που διενεργήθηκε από την Κομισιόν αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό (baseline) σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου και προβλέπει ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (σ.σ. σύμφωνα με την απόφαση των Εταίρων, πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα), θα αυξηθούν μετά το 2020 και θα περάσουν το 20% το 2045, φτάνοντας το 20,8% στο βασικό σενάριο. Παράλληλα η σχέση χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 176,5% το 2017, το 159,9% το 2020, το 123,1% το 2030 και το 91,2% το 2060.

Η δυναμική του χρέους με βάση το δυσμενές οικονομικό σενάριο γίνεται εκρηκτική από τα μέσα του 2030 και μετά, με το χρέος να φτάνει το 241% του ΑΕΠ. Στο δυσμενές σενάριο, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και φτάνουν το 56% του ΑΕΠ ως το 2060.

Να σημειωθεί ότι η ανάλυση προβλέπει ότι θα υπάρξει ένα αχρησιμοποίητο "μαξιλάρι" 27,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετους να υποχωρεί χαμηλότερα του 4,3% και αυτή του 10ετους χαμηλότερα του 5,6%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα "εισαγόμενα" μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη και πολύ περισσότερο ο "χρησμός" της Moody΄ς, το βράδυ της Παρασκευής.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου με μικρές αυξομειώσεις το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, ασφαλώς και τις εντυπώσεις "έκλεψε" το σημερινό +17,69% της Αιολικής. Η σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση της Αιολικής ΑΕΕΧ αποφάσισε: Το reverse split των μετοχών της, έτσι ώστε οι πέντε παλιές μετοχές να μετατραπούν σε μια καινούργια και την "θηριώδη" επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 3,25 ευρώ ανά μετοχή (0,65 ευρώ προ reverse split).

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Χαλκόρ (+0,47%), Παπουτσάνη (+6,99%), Reds (+0,42%) και την "προειδοποιητική" Profile (+6,25%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ικτίνος (+2,5%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,38%), αλλά και η Cenergy (+4,42%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΥΑΘ (+1,36%).

"Πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και για το Πλαίσιο (+5,75%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε και η ΕΥΔΑΠ (+3,63%), που "σπάζοντας" το "φράγμα" των 5,65 ευρώ, βρήκε το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+4,32%), που δείχνει να απειλεί τα υψηλά 33 μηνών.

Σε υψηλά 33 μηνών η μετοχή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Αργά αλλά σταθερά, ενδυναμώνονται τα θετικά, τεχνικά, δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,73%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο πρώτος στόχος είναι οι 2205 μονάδες, μετά και την υπέρβαση των 2184 μονάδων. Κοντινή στήριξη το 2162 και 2148 με το 2129, πλέον, να είναι το "stop" στο "long".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στον απόηχο των ανακουφιστικού χαρακτήρα αποφάσεων που λήφθηκαν στο Eurogroup κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Οι αποφάσεις συνθέτουν ένα πλαίσιο 4 σημείων, σύμφωνα με το οποίο έγινε καθορισμός του ύψους της δόσης, έγινε αναφορά σε Ευρωπαϊκή στήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, περιγράφηκε η διαδικασία μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους και δηλώθηκε η βούληση υποβοήθησης της Ελλάδος για να διεκδικήσει κεφάλαια από τις Αγορές το ταχύτερο. 

Αν και σαφήνεια διακρίνει μόνο το πρώτο σημείο, η υποδοχή από το Χ.Α. ήταν θετική αφού εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα για "άλλα" σενάρια και επιβεβαιώθηκε ότι η στροφή της οικονομικής πολιτικής προς το ρεαλισμό είναι οριστική.

Ωστόσο, η κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες δεν συνοδεύεται, επί του παρόντος, με εδραίωση υψηλών συναλλαγών σε καθημερινή βάση, καθώς παραμένει ο προβληματισμός για τη δυνατότητα ταχείας επανεκκίνησης της Οικονομίας. Με δεδομένη τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του μεγαλύτερου μέρους των ενεργά οικονομικών πολιτών της Χώρας, που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα αντιστραφεί η υποχώρηση της Ιδιωτικής κατανάλωσης. Επομένως, μόνο νέες επενδύσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, εξέλιξη που οφείλει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο (π.χ. βελτιώνοντας το πολλαπλά εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον κοκ).

Πάντως, το momentum παραμένει θετικό, επιτρέποντας τη άνετη άντληση 50 εκατ. ευρώ από το ομόλογο της Sunlight και την πιθανολογούμενη επιτυχή έκβαση της άντλησης 300 εκατ. ευρώ για το ομόλογο του Μυτιληναίου μέχρι την Παρασκευή.

Παράλληλα, η Αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, καθώς η από κοινού κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών είναι αισθητά ψηλότερη εκείνης που είχε η ΔΕΗ προηγουμένως. Παραμένει ωστόσο ο προβληματισμός για το μέλλον της ΔΕΗ, ενόψει των πιεστικών ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα δε στο cash-flow της. Από την άλλη πλευρά, μηνύματα αναμένονται από το Road Show που διενεργείται στο διήμερο 22 - 23/6 στη Ν. Υόρκη αλλά και από την αξιολόγηση της Mooody’s την Παρασκευή, που έχουν τις προϋποθέσεις να βελτιώσουν την εικόνα της Αγοράς στο βαθμό που είναι σε θετική κατεύθυνση. Σενάριο που ασφαλώς θα ευεργετήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω Καλοκαιρινής περιόδου που κινείται ήδη στην ψηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.

Στο εξωτερικό, η χρηματιστηριακή ευφορία συνεχίζεται. Στις ΗΠΑ η αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal χωνεύθηκε γρήγορα και οι δείκτες συνεχίζουν τα ρεκόρ στη Wall Street. Στην Ευρώπη, η επικράτηση Μακρόν δημιουργεί προϋποθέσεις Γαλλογερμανικής συνεργασίας για αλλαγές στην Ευρώπη με δεδομένη την επανεκλογή της Μέρκελ, εξέλιξη που ικανοποιεί τις Αγορές.

"Παράλληλα, στην Ιταλία οι κινήσεις διευθέτησης των προβλημάτων των Ιταλικών Τραπεζών (Banca Popolare και Veneto Banca) απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι και το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα που ακόμη βιώνει συνθήκες 'χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης', σύντομα θα βρει το δρόμο προς την κανονικότητα" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, τελικά, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,81%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,83%).

Σε αρνητικά πρόσημα δείχνει να γυρνάει η Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η συνεργασία των Χωρών BRICS - Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής - εισέρχεται σε μία νέα χρυσή δεκαετία", δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι συναντήθηκε με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, που βρίσκονται στο Πεκίνο για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των BRICS.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες από Ε.Ε. και Βρετανία, Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις συμφώνησαν στις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την αποχώρηση του Βρετανίας από την Ένωση, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο Πλευρών στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο, θα εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και άλλα θέματα για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και σε έναν χωριστό διάλογο με την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις αρχές των εβδομάδων της 17ης Ιουλίου, της 28ης Αυγούστου, της 18ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, για αδύναμη αύξηση των μισθών και πιθανό πλήγμα στα εισοδήματα καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Μάρκ Κάρνεϊ, τονίζοντας πως δεν είναι τώρα η ώρα να αυξηθούν τα επιτόκια. Ο κ. Κάρνεϊ, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσε πως αναλόγως του πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το "Brexit", οι επιχειρήσεις μπορεί σύντομα να χρειαστεί να ενεργοποιήσουν έκτακτα σχέδια.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε τον Απρίλιο, καθώς το πλεόνασμα τόσο στα Αγαθά όσο και στις Υπηρεσίες ήταν πιο μικρό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 22,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 35,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο. Το πλεόνασμα στα Αγαθά ελαττώθηκε σε 25,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 30 δισ. το Μάρτιο, ενώ το πλεόνασμα στις Υπηρεσίες υποχώρησε σε 7,4 δισ. ευρώ από 11,7 δισ.

Κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο μέχρι τον Απρίλιο, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Περιοχής διαμορφώθηκε στο 3,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι 3,4% έναν χρόνο προηγούμενα.

Ένα νέο "εργαλείο” που θα δίνει στις Χώρες ταχεία πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια σε Δολάριο, ώστε να προστατευθούν σε μια πιθανή οικονομική κρίση, πρόκειται να παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με Ιαπωνική Κυβερνητική πηγή με γνώση του θέματος, που επικαλείται το Reuters.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών πως η πορεία αύξησης των Αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση κεφαλαίων από Αναδυόμενες Ασιατικές Οικονομίες και αναταράξεις στις Χρηματαγορές. "Στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος, τα Κράτη Μέλη κατόπιν προκαταρκτικής αξιολόγησης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν βραχυπρόθεσμα Δολαριακά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κερδοσκοπική επίθεση στα Νομίσματά τους", ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Charles Evans τόνισε πως μπορεί να αξίζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει το αν θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά.
"Δεδομένων των πιο χαλαρών πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό, δεν βλέπω γιατί δεν θα μας εξυπηρετούσε να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο και να περιμένουμε", τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, απευθυνόμενος στους ρεπόρτερ έπειτα από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot, στα 1,30 από 1,10 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" για τον τίτλο.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι παραμένει επιφυλακτική για τη μετοχή, επισημαίνοντας τις προβλέψεις για σταθερές ελεύθερες ταμειακές ροές, τη σταθεροποίηση του καθαρού χρέους στα περίπου 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, αλλά και την αβεβαιότητα που περιβάλλει την επέκταση του κρίσιμου συμβολαίου στην Τουρκία.

Η εισηγμένη διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 5,8 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2017, ή με discount 50% σε σχέση με τις μετοχές του κλάδου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι την περιοχή των 826 μονάδων, όμως η εμφάνιση πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο είχε αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 818,52 μονάδων (-0,33%). Από τις 15.02 και μετά ο Δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο, για να καταγράψει νέο υψηλό στις 827,56 μονάδες (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,16 (+0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 827,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Ο τζίρος στα 90,8 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), ενώ το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχόλησαν οι Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό ημέρας οι Μυτιληναίος, Σαράντης, Fourlis, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η έλλειψη μεταβλητότητας μείωσε εκ νέου τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.781 συμβόλαια).

Στα 5.527 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.331 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.969, 1.681 για τον Ιούλιο, 288 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.175) κινήθηκε μεταξύ 2.156,25 και 2.180 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.683), Πειραιώς (24.783), Εθνική (10.840), MIG (2.202), Alpha Bank (3.876), ΟΤΕ (1.257), Μυτιληναίο (336), Viohalco (456), Ελ. Πετρέλαια (311), Ελλάκτωρα (843), Cenergy (371), ΕΥΔΑΠ (263), Τέρνα Ενεργειακή (156), ΕΧΑΕ (397), ΟΠΑΠ (123), Intralot (275), Motor Oil (214).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 76.890, Eurobank 36.422, Εθνική 113.219, Alpha Bank 26.691 και Πειραιώς 212.333.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 10.065.654 τεμ., (από 9.465.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 10.038.489 τεμ. (10.038.489), Εθνική 22.811.707 τεμ. (18.984.228) και Eurobank 7.958.046 τεμ. (7.958.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v