Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα πονταρίσματα και η συνέχεια

Διεθνείς αγορές και ψυχολογία συνηγορούν για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ. Σε νέα υψηλά 2ετίας κινείται ο Γενικός Δείκτης. Μπαλαντέρ «Fitch» για τις τραπεζικές μετοχές. Τι αναμένεται σήμερα για το δίδυμο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ.

Χρηματιστήριο: Τα πονταρίσματα και η συνέχεια

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι περισσότερες ασιατικές αγορές, ενώ ανοδικό ξεκίνημα υποδηλώνουν και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο της νέας, χθεσινοβραδινής, ανοδικής κίνησης στη Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί οι Dow Jones και S&P να έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο τις εντυπώσεις «έκλεψε» ο τεχνολογικός δείκτης, μετά τις σημαντικές πιέσεις που είχαν προηγηθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Ειδικότερα, ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων μηνών καθώς ενισχύθηκε 1,42% στις 6.239 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., χωρίς αμφιβολία, κλίμα και ψυχολογία δείχνουν σημαντική βελτίωση και αυτό φαίνεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και αν πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κινήσεων καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αξίζει υπενθύμισης ότι ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και επτά ανοδικές στις τελευταίες οκτώ, με αθροιστικά κέρδη 6,06%, κινούμενος σε νέα υψηλά 2ετίας.
Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μετρά πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις διορθωτικές, με αθροιστικά κέρδη 10,64%.

Παρά τη σχετικά αδύναμη διάθεση που επέδειξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της Fitch.
Πιο συγκεκριμένα, η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank σε «CCC» από «F».

Tην ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου (IDR) των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (Restrective Default).
«Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αντανακλά επίσης την εκτίμηση πως η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα μειώσει τα πολιτικά ρίσκα, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και θα διευκολύνει μια ισχυρότερη ανάπτυξη των καταθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2017», σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Πιστωτές της στις 15 Ιουνίου του 2017 για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση περίπου 8,5 δισ. ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης. Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη των καταθέσεων, ειδικά από τη στιγμή που το "νέο χρήμα" στο Τραπεζικό Σύστημα δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας αντανακλούν επίσης και την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και την κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Η Fitch επισημαίνει ακόμα πως δεν αναμένει πλήρη άρση των capital controls βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένει σταδιακά βήματα προς μια χαλάρωση των ελέγχων και συγκεκριμένα μια σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση στο μηνιαίο όριο αναλήψεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και με δεδομένη τη μείωση του trading - arbitrage στο δίδυμο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ, έστω και αν θα συνεχιστεί με ηπιότερους τόνους η «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμπεριφορά των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς στους «μεγάλους» του ταμπλό, το rotation καλά κρατεί.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, τα όρια ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ αλλάζουν από +∞, σε +30% από την τιμή εκκίνησης της μετοχής.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της ΚΛΜ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από κέρδη παρελθουσών χρήσεων, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,017 ανά μετοχή).

Με ενδιαφέρον αναμένονται, μεταξύ άλλων, οι σημερινές συνελεύσεις των ΕΕΕ, ΟΤΕ και Αιολικής ΑΕΕΧ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v