Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Focus στις μη τραπεζικές μετοχές

Επιφυλακτικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες μετοχές του FT 25. Σε νέα ιστορικά υψηλά χθες η Coca Cola, ενώ σε ανοδικό σχηματισμό έχει γυρίσει ο ΟΤΕ. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, Folli Follie, Motor Oil.

ΧΑ: Focus στις μη τραπεζικές μετοχές

Πτώση κατέγραψε χθες το βράδυ η Wall Street, μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου.

Ο Dow Jones έκλεισε με υποχώρηση 0,29% στις 21.467 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 2.437 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,82% στις 6.188 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι προχθές οι Dow Jones και S&P είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Σαφή υπεροχή των πωλητών και λόγω πετρελαίου δείχνει η πρωινή εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού, όμως οι απώλειες είναι απόλυτα ελεγχόμενες, αν και οι περισσότερες των Αγορών κινούνται σε πολυετή υψηλά.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε, πρώτον, τη σχετική αδυναμία-επιφυλακτικότητα του τραπεζικού κλάδου, να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα και δεύτερον, ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις στον μη τραπεζικό 26άρη, προκειμένου να συντηρήσουν το θετικό κλίμα, κάτι που ευνοεί στην ανάδειξη νέων «ιδεών» από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 813 μονάδων κρατώντας ζωντανό το σενάριο κίνησης προς το αποφασιστικό όριο των 850 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 841 μονάδες και καταγράφοντας συνεχόμενα νέα υψηλά δύο ετών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο τίτλος της ΕΕΕ, με την κεφαλαιοποίηση να ακουμπά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ σε ανοδικό σχηματισμό έχει γυρίσει ο ΟΤΕ, που αν υπερκεράσει τη ζώνη αντίστασης των 10,50-10,60 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 11,00 και 11,50 ευρώ.

Αγοραστικό σήμα και από τη Folli Follie Group. Το κλείσιμο υψηλότερα των 21,50 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 22,40 ευρώ.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά της η Jumbo, μετά το πρόσφατο mini placement, ενώ με «νηοπομπή» ανοδικών συνεδριάσεων (πέντε στον αριθμό) σε νέα υψηλά 10ετίας βρέθηκε η Motor Oil.

Στη λογική του «ποιος έχει μείνει πίσω» ανέβασε συναλλαγές ο ΟΛΠ, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κινούμενος προς τα υψηλά 18 μηνών, ενώ σε non stop ανοδική κίνηση έχει επιδοθεί ο Μυτιληναίος, βάζοντας σαν επόμενο στόχο το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ.

Χωρίς ιδιαίτερο «θόρυβο», ο τίτλος του ΟΠΑΠ ξαναείδε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, σηματοδοτώντας νέα υψηλά 30 μηνών.

Όλα τα παραπάνω, χωρίς να αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αφήνουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πάντα όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ξεκινά η δημόσια πρόσφορά για την ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, ενώ εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών 50.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Sunlight, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 20/06/2017, σταθερού επιτοκίου 4,25% ετησίως.

Η Δημόσια Προσφορά καλύφθηκε κατά 2,49 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών ανήλθε σε 1.833.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v