Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εναλλαγές και τζίρος κάτω από τη ζώνη των 850

Οι υψηλές συναλλαγές χαρακτηρίζουν το τελευταίο διήμερο την εγχώρια αγορά που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των 850 μονάδων. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι κινήσεις και πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά όρια.

ΧΑ: Εναλλαγές και τζίρος κάτω από τη ζώνη των 850

Ακόμα μία συνεδρίαση Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όπου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές, οριακά, ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, για να ανακρούσει εκ νέου πρύμναν, παρά το αξιοπρόσεκτο "come back" των αγοραστών προς το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης το οποίο συμπεριέλαβε περισσότερους, μη Τραπεζικούς, τίτλους του FTSE26, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος, ανεβάζοντας στροφές μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα της πρώτης ώρας συναλλαγών άφησε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο (18,1 εκατ. στο ημίωρο, 28,7 εκατ. στην πρώτη ώρα), όμως η προσφορά που βρήκαν μπροστά τους οι αγοραστές τους έκανε να υποχωρήσουν, ρίχνοντας, ταυτόχρονα και τους συναλλακτικούς ρυθμούς.

Πάρα ταύτα, οι τίτλοι των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, απέσπασαν το 63,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Δεν ήταν λίγα αυτά που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες (βλ. ημερήσιο διάγραμμα Γενικού Δείκτη), όπου έφτασαν στην "κορύφωση" οι "μάχες" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, με τους δεύτερους (με σκορ 10 - 1) να κερδίζουν κατά κράτος τις εντυπώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, μόλις ένας τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ δέκα Δεικτοβαρείς τίτλοι, "άκουσαν" το "κουδούνι" της λήξης στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό! Λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη στη συνεδρίαση

Στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,20%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 1130,9 μονάδες (+2,29%), ο τίτλος της Alpha Bank (+0,90%) μέχρι τα 2,26 ευρώ (+1,8%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 0,376 ευρώ (+2,17%), της Eurobank (-3,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,04 ευρώ (+0,97%) και της Πειραιώς (+4,20%) μέχρι τα 0,256 ευρώ (+7,56%).

Οι φήμες και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για γρήγορη έξοδο της Χώρας στις Αγορές, φαίνεται ότι διατηρούν το ενδιαφέρον για Τραπεζικές μετοχές, το οποίο ανατροφοδοτείται και από την ρισκαδόρικη λογική του "ποιος τίτλος έχει μείνει πίσω", κάτι που δίνει έξτρα "καύσιμα" στην Πειραιώς, καθώς είναι η μόνη μετοχή συστημικής Τράπεζας, που ακόμα δεν έχει "δει" τιμές υψηλότερα από την τελευταία Α.Μ.Κ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο επανέφερε την Eurobank χαμηλότερα των 1,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.)

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία οι υψηλές συναλλαγές μπορεί να αποτελούν ένδειξη "αλλαγής φρουράς" μεταξύ Ξένων Funds, που άλλα ρευστοποιούν και άλλα που σπεύδουν να πάρουν θέσεις, όμως σε κάθε περίπτωση και στην σημερινή συνεδρίαση, οι εν δυνάμει πωλητές "δήλωσαν παρόντες" στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή του Τραπεζικού δείκτη υψηλότερα της ζώνης 1094 - 1100, διατηρεί "ζωντανό" το σενάριο προσέγγισης των 1238 μονάδων, αν στην ανοδική κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και αξίζει αναφοράς η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+0,52%) και οι πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά, για την Τρ. Αττικής (+3,20%).

Και οι δύο τίτλοι κινήθηκαν σήμερα χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως ο τίτλος της Attica Bank "βρήκε τοίχο" στα 0,13 ευρώ και υποχώρησε συντεταγμένα.

Σύμφωνα με την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν είναι μόνο ο υψηλός τζίρος που απαιτείται για την υπέρβαση των 850 μονάδων, αλλά και η μαζικότερη συμμετοχή από τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων "βγάζει εικόνα κόπωσης".

Επισπεύδεται, σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου". Αναλυτικές συνδέουν το θέμα με τη φημολογία που υπάρχει πως η Ελλάδα ενδεχομένως να επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές έως τις 21 Ιουλίου, με ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 και στόχο για επιτόκιο από 4,75% έως 4,85%.

"Tα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει και οι προοπτικές επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης έχουν αυξηθεί", υποστηρίζει σε έκθεση της η Moody's στην οποία βλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Είκοσι δύο Ξένα εξειδικευμένα funds κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 'πακέτου' του 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 220.000 'κόκκινες' χορηγήσεις των προϊόντων της καταναλωτικής πίστης της Eurobank.

Η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η Χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα Δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. 

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,5, από 13,6 ευρώ δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, μπορεί η επιδιωκόμενη έξοδος της Χώρας στις Αγορές να γίνει με "ακριβότερο" επιτόκιο (από αυτό που δανείζεται στην παρούσα η Χώρα από τους Θεσμούς), ωστόσο αυτό μπορεί να αποτελέσει "σηματωρό" για το τέλος του "αποκλεισμού" και την επιστροφή Ελλάδας και Χ.Α. στα "ραντάρ" των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Στα επιμέρους, η μετοχή της Jumbo (-1,23% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) βρέθηκε στην προσοχή των επενδυτών, μετά τα βασικά αποτελέσματα για την χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30/6/2017, αλλά και ο τίτλος της Μυτιληναίος (-1,67% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 25.975.299 νέες μετοχές που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Μέτκα και των μη εισηγμένων - 100% θυγατρικών της πρώτης - εταιρειών "Αλουμίνιο της Ελλάδος", "Protergia A.E. Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας" και "Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου Α.Ε. Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας", με βάση την εγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 142.891.161.

Από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά, συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους" και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη και προσπαθώντας να "ψηλαφίσουμε" τους τίτλους που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αξίζει υπενθύμισης ότι το σημερινό, τελικό +0,99% για την Grivalia ακολούθησε το χθεσινό -5% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ το +1,01% της ΕΕΕ ήλθε μετά από 10 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 2 ανοδικές στις τελευταίες 12.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+2,27%), πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά η Motor Oil (+3,66% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ σε "επιτόπιο βηματισμό" και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, συνεχίζει να αναλώνεται ο Fourlis (+0,52%).

Αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι θετικοί πρωταγωνιστές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και άλλους δεν έχει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, ίσως αξίζουν αναφοράς οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,76%), οι τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, για την Viohalco (-3,02%), όπως και για την Jumbo.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,02%), "Intraday position long" με "stop" τις 2138 μονάδες.

Αντιστάσεις στις 2190 (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 2206,41), 2210 και 2240 μονάδες και στηρίξεις στις 2162 και 2150 μονάδες.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που άρχισαν να "ξεμένουν" από αγοραστές, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Medicon (+12,62%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, "κυνηγάει" σε απόλυτες τιμές τον Νηρέα (-0,32%) η Σελόντα (+9,8%), επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους ο Άνεμος (+0,67%), ενώ συνεχίζεται η ενδιαφέρουσα κίνηση στην Audiovisual (+29,86%) με ιδιαίτερα κρίσιμη την αυριανή συνεδρίαση.

Η στήλη εντόπισε εγκαίρως και από χθες, την υποχώρηση των αγοραστών στον Μουζάκη (-12,57%), "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για την Χαλκόρ (-6,46%), συνεχίζει ψηλότερα το Ιασώ (+1,2%) και επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+0,87%).

"Επταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Λιβάνη (+19,23%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Κρι Κρι (+2,31%) και Κανάκης (+1,37%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις μέχρι τις 850,88 μονάδες (+0,78%), για να ακολουθήσει περίπου κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 842,15 (-0,26%). Από εκεί και πέρα με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 βρέθηκε στις 848,77 (+0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,22 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος έφθασε στα 112,3 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ.
Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, 9 τίτλοι με διψήφιο ποσοστό ανόδου και άλλοι 11 με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,64%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,96%).

Σημαντικά κέρδη και κίνηση προς τα υψηλά ημέρας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με θετικά πρόσημα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο, προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η αξιολόγηση 'Αa1' του ESM και το σταθερό outlook αντανακλούν πιστωτικά πλεονεκτήματα, όπως η πολιτική και οικονομική στήριξη των μετόχων του. Στα βασικά πλεονεκτήματα του ESM περιλαμβάνονται η πολύ ισχυρή κεφαλαιακή του θέση και η χαμηλή μόχλευση" υποστηρίζει σε έκθεση της η Moody’s.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Ben Broadbent, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να ψηφίσει υπέρ μιας ανόδου στο βασικό επιτόκιο, επικαλούμενος τις πολλές αβεβαιότητες που περιβάλλουν το outlook της Οικονομίας, ενόψει της Βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η ανάπτυξή τους είναι "ok".

Μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων για το "Brexit" στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, καταγράφει ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν και εντεταλμένος από τα 27 Κράτη Μέλη να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις. Η επίσημη πλήρης θέση της ΕΕ, εγκρίθηκε σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα αποσταλεί επισήμως και εγγράφως αύριο στο Λονδίνο.

"H πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι προβληματική για τους Υπουργούς Οικονομικών και τις Οικονομίες μεσοπρόθεσμα. Οι αποφάσεις για την φορολογική πολιτική πρέπει να λάβουν υπόψη και την Παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας" δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ακόμα εκεί που θα ήθελε η Γερμανία.

Αλλάζοντας Ήπειρο, "η Fed θα δράσει πιθανότατα σύντομα για να ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού των $4,5 τρισ.", δήλωσε η Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Lael Brainard. Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε πως "η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην έχει να κάνει πολλά όσον αφορά τα επιτόκια".

"Η Αμερικάνικη Οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει επιπλέον σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και την συρρίκνωση του ισολογισμού των $4,5 τρισ. της Fed", αναφέρει η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε ομιλία της προς το Κογκρέσο.

Στο κείμενο της ομιλίας, η κα. Γέλεν παρουσιάζει μια Οικονομία η οποία ενώ αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, συνεχίζει να προσθέτει θέσεις εργασίας στηριζόμενη στην σταθερή κατανάλωση των Νοικοκυριών, την πρόσφατη άνοδο των επενδύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών στο εξωτερικό.

Η πρόεδρος της Fed υπογραμμίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

"Ο Γενικός Δείκτης 'έπιασε' τον ανοδικό στόχο των 850 μονάδων, στον οποίο έχουμε αναφερθεί στα τελευταία μας σχόλια τεχνικής ανάλυσης" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης. Η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κέρδους.

Οι επικείμενες αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Διεθνείς Οίκους και η ρητορική των Εταίρων στο θέμα του Ελληνικού χρέους, πάντοτε με ορίζοντα τις Γερμανικές εκλογές, αναμένεται να ξαναβάλουν στο "κάδρο" της ξένης ειδησεογραφίας τη Χώρα μας και κατ’ επέκταση τη Λεωφόρο Αθηνών.
Μετά, πάντως το επιτυχές κλείσιμο της Αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και όπως δείχνει και η "βουτιά" της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε χαμηλά 7 ετών, το "ρίσκο Χώρας" έχει υποχωρήσει σημαντικά, χωρίς πάντως να παραβλέπουμε την αδυναμία της Ελληνικής Οικονομίας να βγει δυναμικά στο "ξέφωτο" δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα και καλύτερα δημοσιονομικά.

Με το Γενικό Δείκτη σε υψηλό διετίας, είναι εμφανές ότι το δεκαετές ομόλογο "προηγείται" αρκετά, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα θετικό για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τους επόμενους μήνες. Καταλύτης της Αγοράς, εκτιμούμε, ότι θα είναι ο Τραπεζικός τομέας, με το γράφημα τιμών του ΔΤΡ να έχει προεξοφλήσει πρόοδο στο θέμα των NPLs (άνοδος της τάξης του 50% στο τρίμηνο).

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.), "ο Γενικός Δείκτης έχει διαγραμματική στήριξη στην περιοχή των 830 - 828 μονάδων και στις 809 και στις 800 μονάδες. Αντιστάσεις μπορούν να εντοπιστούν στις 857 (Μάιος 2015), στις 900 και στις 945 μονάδες (Φεβρουάριος 2015). Για τους traders, η τάση είναι ανοδική όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τον εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών που βρίσκεται στις 812 μονάδες".

Παράγωγα: Με μικρό premium τα ΣΜΕ του FT 25

Συνεδρίαση, με θετικό τελικό πρόσημο στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα αύξησε ελαφρώς τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και εντυπωσιακά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (115.362 συμβόλαια).

Στα 8.008 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.062 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.997, 1.388 για τον Ιούλιο, 607 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.199,25) κινήθηκε μεταξύ 2.180 και 2.207 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε premium 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.260), Πειραιώς (52.386), Εθνική (32.904), MIG (8.416), Alpha Bank (10.678), ΟΤΕ (303), Viohalco (526), Cenergy (158), Intralot (314), Ελλάκτωρα (656), Μυτιληναίο (497), ΕΧΑΕ (219), ΓΕΚ (234), ΑΔΜΗΕ (394), ΟΠΑΠ (244), ΔΕΗ (508), ΕΥΔΑΠ (115), Folli Gollie Group (147).
Έκλεισαν "long" θέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 103.579, Eurobank 40.869, Εθνική 118.273, Alpha Bank 45.901 και Πειραιώς 201.665.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.014.532 τεμ., (από 20.014.532 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.354.970 τεμ. (13.337.222), Εθνική 21.638.890 τεμ. (23.098.890) και Eurobank 8.920.781 τεμ. (8.920.781).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v