Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Μετρημένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, με διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος. Στο +3,5% η μετοχή του Μυτιληναίου. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ. Απώλειες για Εθνική, Coca Cola, Eλλάκτωρ. Μέτριος ο τζίρος.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Χαμηλών τόνων η σημερινή ημέρα, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα. Ηπιες διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογο τόνο και το ΧΑ καθώς traders και επενδυτές κινούνται προσεκτικά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους.

Στα υψηλά 28 μηνών αλλά σε στενό εύρος η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, μεταξύ 853,23-857,75 μονάδων, με τους traders σε στάση αναμονής μετά από ένα «θερμό» 3ήμερο, όπου η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 300+ εκατ. ευρώ, με περίπου 52 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια μέσω πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως ανάλογα με το αν τελικά η Αθήνα προχωρήσει (ή όχι) σε «άμεση έξοδο στις αγορές», θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, σημειώνοντας πως στο πρώτο ενδεχόμενο θα υπάρξει μία υπεραντίδραση της αγοράς με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (και πολύ πιθανή στη συνέχεια μία εύλογη υποχώρηση), ενώ στο δεύτερο θα ενεργοποιηθούν πωλήσεις με επίκεντρο τις τράπεζες, δοκιμάζοντας χαμηλότερα τις αντοχές πωλητών-αγοραστών.

Η μέχρι τώρα εικόνα τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο των δεικτών -αρκετά ήπια- παραπέμπει σε λελογισμένες κινήσεις long και short, σε μικρής έκτασης πωλήσεις (για κατοχύρωση υπεραξιών) και αναμονή για το αν Δευτέρα-Τρίτη θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) τα σενάρια για την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου (ύψους 3 δισ. με επιτόκιο χαμηλότερα του 4,95%).

Από τις 1.146 μονάδες έως τις 1.125 ο Δείκτης Τραπεζών, με την Εθνική σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11:45, με την Alpha Bank στα 2,26-2,30 ευρώ, τη Eurobank σταθερή στο 1,03 και την Πειραιώς να συνεχίζει μόνη την ανοδική αντίδραση προς το 0,26 ευρώ.

Οσον αφορά στους δείκτες ομολόγων: το 2ετές χαμηλότερα στα 3,807%, το 10ετές με μικρότερη υποχώρηση στα 5,328%, ενώ το GREK στα 10,67 $.

Με τον ΔΤΡ οριακά χαμηλότερα, η προσοχή των traders έχει στραφεί και πάλι σε blue chips. Η επικείμενη έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής -από Δευτέρα- δημιουργεί και πάλι προϋποθέσεις μόχλευσης όχι μόνο για τη μετοχή της εταιρείας (με άνοδο 1,77% στα 4,02 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ) αλλά και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 3,97 ευρώ) ενώ κινητικότητα σημειώνεται και για τίτλους των Μυτιληναίου (με 3,44% στα 8,73 ευρώ), Jumbo (με 1,53% στα 15,24 ευρώ), Grivalia (με 0,97% στα 9,37 ευρώ).

Για τη μετοχή της Grivalia να σημειωθεί πως εάν επαναπροσεγγίσει τα τελευταία υψηλά της των 9,84 ευρώ, η εισηγμένη θα αποτιμάται και πάλι οριακά πάνω από το όριο του ενός δισ. ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Intracom, Intralot, Κορρές, αλλά και ΥΓΕΙΑ, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ κ.α.

Στις 14:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 45,2 εκατ. μετοχών -πάνω από 17,5 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 38 εκατ. ευρώ. Το 55% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» από τις 2.444,50 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v