Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις τακτικής στη ζώνη των 850 μονάδων

Ανοδική κίνηση με τράπεζες και δεικτοβαρή blue chips οδηγεί τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 850. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται σήμερα ο όγκος συναλλαγών, επικεντρωμένος στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Κινήσεις τακτικής στη ζώνη των 850 μονάδων

Επίμονο, εντέλει, το «φλερτ» του Γενικού Δείκτη με τις 850 μονάδες, σε σημείο που μένει να φανεί εάν στη συνέχεια, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, θα ενδώσει.

Σε αρκετές μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης διαφοροποιείται αρκετά από τη χθεσινή καθώς πέραν της επιμονής των long παικτών στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί πραγματοποιούνται κινήσεις σε πολλά blue chips, είναι καλύτερη η τάση στα μεσαία-μικρά και οι πρώτες ενέργειες των εκτός συνόρων traders είναι προς την κατεύθυνση των αγορών.

Στην περιοχή των 1.125 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης -χθες τέτοια ώρα κόντευε να μηδενίσει τα αρχικά κέρδη-, στις 2.206 ο FTSE25, με 6 μετοχές του δείκτη σε αρνητικό έδαφος, ενώ θεαματική είναι η υποχώρηση του 2ετούς (σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Με την εικόνα του 2ετούς να «βιάζεται», δικαιολογούνται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τόσο η συγκρατημένη προσδοκία/αισιοδοξία στα χρηματιστηριακά γραφεία όσο οι προσεκτικές τοποθετήσεις που γίνονται και από ξένους παίκτες σε συγκεκριμένους τίτλους.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και με τον μέχρι τώρα ρυθμό (*) δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα επίπεδα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, θυμίζοντας πως ξεπέρασαν το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, εάν διατηρηθεί μέχρι τέλους αυτός ο ρυθμός, ο συνολικός τζίρος θα είναι ικανοποιητικός ενώ θα απομένει και η αυριανή συνεδρίαση που, ως τελευταία της εβδομάδας, θα δώσει στίγμα των προθέσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την προσεχή Πέμπτη και μία μέρα αργότερα, η Standard & Poor's θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook.

Προσώρας στον τραπεζικό κλάδο οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε Πειραιώς και μετά σε Εθνική, ενώ ο μεγαλύτερος σε αξία τζίρος στην Alpha Bank. Δεύτερος στη σχετική κατάταξη (τζίρου) δεν είναι τραπεζικός τίτλος αλλά ο ΟΤΕ, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 7,6 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως στον τίτλο του ΟΤΕ -υποχωρεί 1,40% σε εβδομαδιαίο- έχουν πραγματοποιηθεί τόσο υψηλές συναλλαγές/τζίρος σε ανοδική αντίδραση από τα 10,43 έως τα 10,58 ευρώ, με την τάση να ισχυροποιείται.

Εκτός από τον ΟΤΕ υψηλός τζίρος και σε ΟΠΑΠ (4,7 εκατ.) και με χαμηλότερο του ορίου του ενός εκατομμυρίου σε Viohalco, Motor Oil, Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group, Attica Bank, Coca Cola κ.ά.

Σημαντικό το ότι η πιο βαριά μετοχή του ΧΑ, η Coca Cola, ενισχύεται κατά 1,27% έως τα 25,47 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων στα 27,49 ευρώ στις 19 Ιουνίου), με συναλλαγές αξίας πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ.

(*) λίγο πριν τις 14:00. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v