Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η μάχη short και long πριν τις 850

Εναλλαγές θέσεων και προσώρας αποτυχημένες προσπάθειες υπέρβασης της κρίσιμης ζώνης. Στη σκιά των σεναρίων για την έξοδο στις αγορές και των σημάτων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η συνεδρίαση. Οι τράπεζες κρατούν το «κλειδί».

ΧΑ: Η μάχη short και long πριν τις 850
Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street μετά την Τζάνετ Γέλεν, υπεραπόδοση στην Ευρώπη, αλλά στο ΧΑ δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών/τζίρου, με εμφανή την αδυναμία πειστικής υπέρβασης των 850 μονάδων. 

Το τελευταίο ανοδικό στοίχημα στο ΧΑ (υπο)στηρίχθηκε κυρίως λόγω της προσδοκίας ορισμένων (εκτός και εντός συνόρων) για επίσπευση της λεγόμενης «εξόδου στις αγορές», αλλά με κυβερνητικές πηγές να (ξανα)σημειώνουν αργά χθες το μεσημέρι πως η σχετική διαδικασία θα υλοποιηθεί με σχέδιο και με υπομονή

Το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου από τις 1.130,98 της αρχής έως τις 1.103,95 στη συνέχεια και το «κλείσιμο» στις 1.108,52 μονάδες αποτυπώνει όλη αυτή τη «μάχη» long και short, αυτών που πόνταραν σε ένα 5ετές για 2 ή 3 δισ. με επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95% μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες και όσων εκτιμούν πως αυτό θα έρθει με σχέδιο και υπομονή. Κρίνοντας από τη διαρροή των κυβερνητικών πηγών, όταν η σχετική εικοτολογία είχε αρχίσει να ξεφεύγει, εκτιμώ πως οι δεύτεροι είναι πολύ κοντά στο να επιβεβαιωθούν και κατά την προσωπική μου προσέγγιση, πολύ ορθώς καθώς η όλη διαδικασία θέλει το σχέδιό της και την υπομονή της και όχι εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά... πυροτεχνήματα. Μακάρι να είναι έτσι...

Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις με φόντο τις 850 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο και με την αφορμή του πονταρίσματος μάλλον να «καίγεται», προοιωνίζονται δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων long σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Πόσο; Οπως «μετρά» διορατικός έγκυρος αναλυτής, τόσο όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 ή τις 832 ή, στη χειρότερη περίπτωση, των 828 μονάδων έσχατη στήριξη για τους βραχυπρόθεσμους, περιοχή που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί. 

Εδώ και καιρό, πολύ καιρό (από τα μέσα Μαρτίου, θαρρώ), δύο προϋποθέσεις έχουμε ως βασικές για την υλοποίηση του ανοδικού σεναρίου που παρακολουθούμε έκτοτε. Η πρώτη αφορά στη Wall Street και στον «μεγάλο παίκτη» που δίνει τον τόνο και τον ρυθμό στην Ευρώπη, στις αγορές, στα forex, παντού και η Νέα Υόρκη συνεχίζει ανοδικά δικαιώνοντας τους long. Η δεύτερη σχετίζεται με τα περιθώρια βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου, του καθοριστικού κλάδου που μπορεί να ωθήσει συνολικότερα το ΧΑ πέραν (αρχικά) των 650, στη συνέχεια πάνω από τις 780 και εντέλει στην κορύφωση υψηλότερα και των 900 μονάδων. 

Ο τραπεζικός κλάδος έχει «τρέξει» ένα 43% στο τρίμηνο, με 4,03% στον μήνα, ενώ σε εβδομαδιαίο έχει άνοδο 3,40% έως την τοπική κορυφή των 1.130 μονάδων. Οπως «μετρά» ο ίδιος αναλυτής για τον ΔΤΡ, «... αν η διόρθωση τερματίσει στη στήριξη των 1.094 ή έστω των 1.083 μονάδων, θα δοθεί και νέα ευκαιρία με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αυτή τη φορά» για κίνηση πάνω από τις 1.140 μονάδες.     

Δεδομένου ότι το χθεσινό «γύρισμα» έγινε με αυξημένο τζίρο και ενώ ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με θεαματική άνοδο (προφανώς προεξοφλώντας την επικεφαλής της Fed), η σημερινή συνεδρίαση -τουλάχιστον στην αρχή της- θέλει προσοχή καθώς μπορεί να υπάρξει ουρά πωλήσεων. Οχι ανησυχητική -όσο η Wall Street «βλέπει» υψηλότερα-, ωστόσο αρκετή για να δοκιμάσει χαμηλότερες τιμές για μετοχές του δείκτη που -τουλάχιστον- βραχυπρόθεσμα «κρύβουν» διόρθωση. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της σηματωρού Viohalco (-3,02%), των επίσης σηματωρών Μυτιληναίου (-1,67%), Jumbo (-1,23%), αλλά με τα ισχυρά χέρια να έχουν κάθε λόγο να συντηρήσουν το (μεσοπρόθεσμα) θετικό momentum όπως συνέβη σε Motor Oil (3,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,27%), με τη βοήθεια της Coca Cola (1,01%). 

Επίσης το χθεσινό «γύρισμα» κατέδειξε πως το trading στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία θέλει στις περισσότερες περιπτώσεις προσοχή, καθώς κρύβει παγίδες εγκλωβισμού λόγω (κυρίως) της... ασταθούς συναλλακτικότητας της πλειονότητας αυτών των εισηγμένων/μετοχών. 

Συνεπώς, με γνώμονα το βασικό σενάριό μας πως οι long δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσο επιβεβαιώνονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, θα φανούν σήμερα-αύριο τα περιθώρια όπου πιθανότατα θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενες κινήσεις από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. 

Για τον ΔΤΡ, όπως αναφέρθηκε, οι στηρίξεις των 1.094 και 1.083 μονάδων και για τον FTSE25 η πλησιέστερη κρίσιμη των 2.167 μονάδων είναι τα (χαμηλότερα) σημεία αναφοράς μας. 

Συνεκτιμώντας πως η Wall Street εκτός από την επικεφαλής της Fed χθες δίνει σημασία στα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου (σήμερα-αύριο), ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε την Πέμπτη μία σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και την αμέσως επομένη την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Standard & Poor's . Και βεβαίως, η λήξη της απλής σειράς (ΣΜΕ δείκτη) στα Παράγωγα. 

Οσον αφορά στους... δείκτες μας: το 2ετές χαμηλότερα 0,15% στα 4,019%, το 10ετές επίσης οριακά 0,07% στα 5,432%, το δε GREK ενισχύθηκε 0,28% στα 10,57 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v