Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά 28 μηνών για τον Γενικό Δείκτη

Τέσσερα χρόνια είχε το Χρηματιστήριο να πετύχει πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Ξεπέρασαν σε απόδοση για το 2017 οι τράπεζες τον Γενικό Δείκτη με αθροιστικά κέρδη 35%. Κάθησε ο τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση.

ΧΑ: Νέα υψηλά 28 μηνών για τον Γενικό Δείκτη

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 2,27%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 6,61%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 33,07% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 35,13% και είναι η πρώτη φορά, σε λήξη εβδομάδας, που ο Τραπεζικός δείκτης ξεπερνά σε απόδοση τον Γενικό, με σημείο αναφοράς τις 30/12/2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες είναι το δεύτερο ρεκόρ τετραετίας που σημειώνει το Χ.Α., κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες από το διάστημα 20/9/2013 (984,04 μονάδες) έως 25/10/2013 (1190,52 μονάδες).

Είχε προηγηθεί το πρώτο ρεκόρ τετραετίας, καθώς η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου είχε συνοδευτεί από πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο Ιούλιος έως και Νοέμβριος 2013.

Για τους "λάτρεις" των στατιστικών και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., μέχρι στιγμής, τον Ιούλιο η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώνεται υψηλότερα των 95 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ενίσχυση κατά 24% σε σχέση με τον Ιούνιο και ενίσχυση κατά 139% σε σχέση με τον Ιούλιο 2016.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε με οριακά κέρδη "σπρώχνοντας" τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 28 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3/2015 (857,54 μονάδες), είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική υποχώρηση του τζίρου, την κίνηση του Δείκτη στο ιδιαίτερα στενό εύρος των, μόλις, πέντε μονάδων και τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε σημαντικό κομμάτι του FTSE26.

Στην περίπτωση του τζίρου χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση, καθώς μένει να φανεί η αξία συναλλαγών στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αν "κόπασαν" τα "πακέτα" και ολοκληρώθηκαν τα "γυρίσματα" μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών.

Αν με την μείωση του τζίρου, επιστρέψει και η σχετική επιφυλακτικότητα στο ταμπλό, "γεύση" της οποίας πήραν σήμερα όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση από την αρχή μέχρι τέλους, αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Από την άλλη, σαφώς πιο αισιόδοξα μηνύματα δίνει η τεχνική ανάλυση, τουλάχιστον για αυτούς που συνεχίζουν να παρατηρούν τα βραχυπρόθεσμα και όχι τα ημερήσια διαγράμματα.

Σύμφωνα με αυτά, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει υψηλότερα των 2197 μονάδων, έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς τις 2241 και 2366 μονάδες.

Σε περίπτωση διόρθωσης, οι "long" δεν έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας όσο ο εν λόγω δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2125 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 2008 μονάδες.

Σε θετικό momentum ο Τραπεζικός δείκτης, συνεχίζει να έχει σαν πρώτο στόχο τις 1162 μονάδες, όσο η όποια διόρθωση δεν τον φέρνει χαμηλότερα των 1100 - 1080 μονάδων.

Με το σταγονόμετρο οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Την επίσπευση της δικαστικής εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν δάνεια, τα οποία έχουν ενταχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας ζητά εμμέσως πλην σαφώς η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις υγιείς Επιχειρήσεις. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι καταγγελμένα και για τα οποία εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις απόψεις εγχώριων αναλυτών, η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση στο Χ.Α., με προσδοκία την έξοδο της Χώρας στις Αγορές, σταδιακά θα αυξήσει την "εξάρτησή" του από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και οι πιθανότητες "αναρχοαυτόνομων" κινήσεων θα μειωθούν αισθητά.
Από εκεί και πέρα, το σύνολο των αναλυτών σπεύδει να επισημάνει την ευδιάκριτη μείωση του τζίρου, κάτι που αυξάνει τις "ευθύνες" των πρώτων συνεδριάσεων της επόμενης εβδομάδας.

Για επιμέρους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήλη προσέτρεξε για "συμβουλές" στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και έλαβε τις κάτωθι "οδηγίες":

Τρ. Πειραιώς: Πρώτη αντίσταση στα 0,2620 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,245 και 0,235 ευρώ.

Μυτιληναίος: Τα 8,42 ευρώ γίνονται κύρια στήριξη, ενώ ο στόχος είναι στο 9,00+. Το "stop" για τους "long", στα 8,05 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουν σε θέση "short" οι: ΕΕΕ όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 27,49 ευρώ, Fourlis όσο αδυνατεί να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 6,05 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όσο αδυνατεί να δώσει υπέρβαση των 4,14 ευρώ, Jumbo όσο παραμένει χαμηλότερα των 16,23 ευρώ, ΟΤΕ όσο αδυνατεί να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 10,83 ευρώ και Τιτάν όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 25,91 ευρώ, πάντα σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance.

Από εκεί και πέρα, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η "μάχη" που δίνεται για τις θέσεις 3 - 4 - 5, στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.

Και ενώ η ΕΕΕ με κεφαλαιοποίηση 9,4 δισ. ευρώ δείχνει το αδιαφιλονίκητο "γκανιάν" και το δίδυμο φαίνεται να έχει συμπληρώσει ο ΟΤΕ με κεφαλαιοποίηση 5,283 δισ. ευρώ, η "μάχη" στις παρακάτω θέσεις φαίνεται ότι θα κριθεί στο "φώτο φίνις" μεταξύ των Alpha Bank (3,519), Εθνικής (3,366) και ΟΠΑΠ (3,221 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστες εβδομάδες πριν ο ΟΠΑΠ κατείχε ευδιάκριτα την τρίτη θέση, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ ξεπερνούσε το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών (!)

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, όπου και σήμερα η επιφυλακτικότητα ήταν περισσότερο από έκδηλη, όλα δείχνουν ότι "έλυσαν κάβο και σαλπάρανε" τα καράβια της Attica Group (+5,63%), ενώ οι "επί θύραις" διαδικασίες για την ομολογιακή έκδοση της Τέρνα Ενεργειακή (+4,56%) δίνουν "ούριο άνεμο" στις ΑΠΕ της εισηγμένης, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 39 μηνών.

Σε υψηλά 39 μηνών η ΤΕΝΕΡΓ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+18,75%), εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Λιβάνης (+18,92%), πάντα με ελαχιστότατες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Inform Λύκος (+7,19%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+1,01%),

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+1,4%), πάντα με ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,60 ευρώ, "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων για το Ιατρικό (+5,53%), επτά ανοδικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+17,05%), ενώ ο Κανάκης (+0,67%) δεν "ξέχασε" να συμπληρώσει ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21%), το 2233 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2245. Έχει κοντινή επιθετική στήριξη το 2203 και 2190 ενώ μόνο διάσπαση του δεύτερου μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τις 2173 μονάδες.

Συνέχιση της κίνησης μέσα στο ανοδικό κανάλι με το 857 - 858 αντίσταση, για τον Γενικό Δείκτη. Μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης προς το 875 - 880. Κοντινή στήριξη το 845 που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο επίπεδο των 836 μονάδων.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Αργά αλλά σταθερά και υπό 'τα τείχη του φόβου' μίας ξαφνικής καθοδικής διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει σκαλοπάτι - σκαλοπάτι από τις 830 μονάδες προς το πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 855 με 860 μονάδων, αναγκάζοντας με αυτό το τρόπο ανόδου αρκετούς ενεργούς επενδυτές να επανατοποθετούνται παρά το αίσθημα της βραχυχρόνιας ανοδικής πληρότητας" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το ανοδικό πέρασμα από τις 860 μονάδες εάν συνοδευτεί με ισχυρότατο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να "ξεκλειδώσει" το επόμενο διαγραμματικό επίπεδο ήπιας αντίστασης των 880 μονάδων. Επίπεδο όμως, που πιθανότατα βάση της γραμμικής διασταύρωσης τόσο του υπάρχοντος "Fibonacci Channel", όσο και των "Gann Fans" από τη βάση των 630 μονάδων, μπορεί να σταματήσει βραχυχρόνια την Αγορά, αποτυπώνοντας έτσι συνθήκες μερικών ρευστοποιήσεων.

Πάρα όμως τα όποια βραχυχρόνια καθοδικά "pullback", ο μεσοπρόθεσμος στόχος για το Γενικό Δείκτη έως τα τέλη του έτους παραμένει η περιοχή των 920 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει προσεγγίσει το στόχο των 2215 με 2240 μονάδων, που είχαμε θέσει από τα μέσα του Ιουνίου μετά τη τμήση του τριγωνικού σχηματισμού στις 2080 μονάδες.

Πιθανή συνέχεια στην υπάρχουσα ανοδική τάση θα φέρει τον δείκτη, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, σε ένα ευρύ επίπεδο τιμών που εκτείνεται από τις 2240 μονάδες έως τις 2588 μονάδες, απόσταση, που φτάνει ποσοστιαία το +15%. Φυσικά η πραγματοποίηση μιας τέτοιας κίνησης για τον FTSE25 θα προκαλέσει έντονη χρηματιστηριακή ευφορία με ότι αυτό σημαίνει για τις μετοχές, που απαρτίζουν τον δείκτη.

Τέλος όσον αφορά τον Τραπεζικό Δείκτη, εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις η ανοδική τμήση των 1120 μονάδων (με τουλάχιστον δύο κλεισίματα) θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1240 μονάδων.

"Αντιθέτως αδυναμία διακράτησης του εν λόγω επιπέδου, μπορεί να φέρει ένα 'αμφιβόλου ποιότητας' βραχυχρόνιο πτωτικό κύμα προς τη στήριξη των 1090 με 1080 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

"Κάθε άλλο παρά υποτονική παραμένει η Ελληνική Αγορά στο μέσον του φετινού Καλοκαιριού" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Κόντρα σε εποχικότητες, παραδόσεις και στατιστικά για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη και μάλιστα με συναλλαγές που κάθε άλλο παρά έλλειψη ενδιαφέροντος δηλώνουν. Το φαινόμενο των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2013 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε εμφανίσει αθροιστική απόδοση 15,5%.

Τα καλά νέα στο Χ.Α. δεν περιορίζονται μόνο στις αποδόσεις αλλά έχουν και αντίκρισμα στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, φέρνοντας πλέον τον μέσο όρο στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς (60,5 εκατ. ευρώ) μετά από ένα πολύ αναιμικό ξεκίνημα στο α’ τρίμηνο (-42%)

Η διαφαινόμενη έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές και η αναχρηματοδότηση της πενταετίας με σχετικά χαμηλότερα επιτόκια, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον που πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε Εμποροβιομηχανικούς τίτλους, αλλά περιλαμβάνει όλο το εύρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η επιχειρηματολογία για την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου πλέον, θα "πατήσει" σε ένα γεγονός χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας που μπορεί να δικαιολογήσει μικρότερο κόστος μετοχικού κεφαλαίου και άρα υψηλότερες αποτιμήσεις.

Δεδομένης της ισχυρής κίνησης που είχε προηγηθεί στα μη Τραπεζικά "χαρτιά", η άνοδος βρήκε προθυμότερους εκφραστές στον Χρηματοοικονομικό χώρο, καθώς ακόμα και σε πρόσφατες ασκήσεις αποτίμησης το εύρος για το υποθετικό κόστος του μετοχικού κεφαλαίου έφθανε έως το υπερβολικό 18%.

Παράλληλα ένα μίγμα "συμπαθητικών" νέων που αφορά την μείωση του ELA και την επίσπευση των πωλήσεων συμμετοχών και άλλων παγίων (Grivalia Properties, King George, Avis, χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής) διατήρησε τον Τραπεζικό κλάδο ψηλά στην ειδησεογραφία, δίνοντας επιμέρους εναύσματα για "δράση" στο ταμπλό.

Τα συνεχή υψηλά των 28 μηνών διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες στους βραχυπρόθεσμους ταλαντωτές, ενώ σε εβδομαδιαία διαγράμματα η εικόνα είναι ακόμα πιο πληθωρική. Μάλιστα σε περίοδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί τον κινητό μέσο των 200 εβδομάδων για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2013.

Η συνθήκη των αυξημένων συναλλαγών ικανοποιήθηκε και η διάσπαση των 850 μονάδων ήρθε σε δύο χρόνους. Τα τεχνικά δεδομένα, πλέον, αρχίζουν και γίνονται πολύ αισιόδοξα καθώς ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας είναι ανοικτός μέχρι το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης το οποίο έχει… τέσσερα ψηφία.
Από την άλλη πλευρά οι όποιες διορθώσεις, παρά τα συσσωρευμένα κέρδη από την αρχή της χρονιάς, εξαντλούνται σε πλάγιες, ή σχεδόν οριζόντιες κινήσεις, με μέγιστη διάρκεια δύο συνεδριάσεων που δεν χαλάνε τα διαγράμματα, αποφορτίζουν μερικώς την εικόνα και διατηρούν τα σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί κάποιες πιθανότητες διόρθωσης, ωστόσο η έως τώρα πορεία δείχνει ότι η εκτόνωση των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Την εβδομάδα που ξεκινάει είναι προγραμματισμένη η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (60.000 ομολογίες προς 1.000 ευρώ η μία) η οποία θα διεξαχθεί από την Δευτέρα 17 Ιουλίου έως την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Την Πέμπτη 20 Ιουλίου θα διεξαχθεί η τακτική συνάντηση άσκησης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, την οποία θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή.

Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Ιούλιο, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση από τον οίκο S&P (Β-, Σταθερή προοπτική). "Στις κυριότερες γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζουν οι Καρέλιας (19/07) και ΔΕΗ (20/07) ενώ χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται την επόμενη εβδομάδα οι ΟΛΠ ( €0,089 19/7) Entersoft (€0,13 20/7) και Φουρλής (€0,10 21/7)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ξεκινώντας από την Ασία, ετήσια άνοδο 19,1% παρουσίασαν τον Ιούνιο οι δημοσιονομικές δαπάνες, έναντι αύξησης 9,2% του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας. Τα Κυβερνητικά έσοδα επίσης επιταχύνθηκαν τον Ιούνιο, καθώς αυξήθηκαν κατά 8,9% από 3,7%, όπως κατέδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Τα έσοδα από πωλήσεις γης, βασική πηγή εσόδων για τις Περιφερειακές Κυβερνήσεις, αυξήθηκαν κατά 34% κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έναντι ανόδου 32,8% στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών.

Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal προβλέπουν ανάπτυξη 6,8% για την Κινεζική Οικονομία το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, δηλαδή αναμένουν επιβράδυνση από το 6,9% του πρώτου τριμήνου.
Επιβεβαίωσε το "Α+" της Κίνας η Fitch, διατηρώντας το outlook σταθερό. Σύμφωνα με τον Οίκο, "τα ratings της Κίνας υποστηρίζονται από την ισχύ των εξωτερικών χρηματοοικονομικών και μακροοικονομικών στοιχείων. Τα μεγάλα και αυξανόμενα επίπεδα χρέους σε ολόκληρο τον μη Χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πιστωτική ποιότητα των Τραπεζών που αξιολογεί η Fitch στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Χώρας, παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας ρίσκου για την Κρατική αξιολόγηση".

Η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank κλείνει 16 ETFs στο Χονγκ Κονγκ, ακολουθώντας τα βήματα της BlackRock που απέσυρε ETFs με χαμηλή ζήτηση. Τα 16 ETFs της Γερμανικής Τράπεζας σταμάτησαν να διαπραγματεύονται την Τετάρτη, σύμφωνα με υποχρεωτική γνωστοποίηση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Τα περισσότερα από τα funds έχουν περιουσιακά στοιχεία μικρότερης αξίας από $40 εκατ. Το κλείσιμο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που ενέχει η διαχείριση ETFs σε Αγορές όπου οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη για τα πλεονεκτήματά τους. Τη στιγμή που η Παγκόσμια Αγορά ETF, αξίας $4,5 τρισ., σπάει νέα ρεκόρ στα περιουσιακά στοιχεία σχεδόν κάθε μήνα, το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει την αντίθετη τάση: οι επενδυτές έχουν αποσύρει χρήματα φέτος, παρότι οι τιμές των μετοχών, έχουν "σκαρφαλώσει" σε υψηλά δύο ετών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Βρετανία παραδέχθηκε για πρώτη φορά εγγράφως ότι θα αναγκαστεί να πληρώσει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποχωρεί από το Μπλοκ.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτιμά να διατηρήσει το πρόγραμμα αγορών χωρίς ημερομηνία λήξης, παρά να ορίσει μια πιθανώς μακρινή ημερομηνία για το τέλος των αγορών ομολόγων, προκειμένου να κρατήσει μια ευελιξία σε περίπτωση που η Οικονομία δεν τα πάει καλά", αναφέρουν πηγές του Reuters από το περιβάλλον των συζητήσεων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο, μετά από πτώση 0,1% τον Μάιο. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,6%. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2016. Τον Μάιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν πτώση 0,2% τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς, ενημέρωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν άνοδο 0,1% για τις πωλήσεις του Ιουνίου.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,2%, μετά από πτώση 0,4%. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή έχει ενισχυθεί για πέντε διαδοχικούς μήνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από το 2014.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε πτώση τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 93,1 μονάδες, από 95,1 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει οριακά στις 95 μονάδες.

 

Η εικόνα στα παράγωγα

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με μεγάλη συρρίκνωση του όγκου στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.083 συμβόλαια).

Στα 8.186 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.041 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 937, 806 για τον Ιούλιο, 131 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.217,5) κινήθηκε μεταξύ 2.205 και 2.228 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.147), Πειραιώς (25.097), Εθνική (20.880), MIG (2.730), Alpha Bank (4.158), ΟΤΕ (347), Viohalco (427), Cenergy (105), Intralot (118), Ελλάκτωρα (516), Μυτιληναίο (1.110), ΕΧΑΕ (326), ΓΕΚ (205), Folli Follie Group (108), Τέρνα Ενεργειακή (164).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 105.650, Eurobank 41.450, Εθνική 112.809, Alpha Bank 50.451 και Πειραιώς 191.997.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.573.539 τεμ., (από 20.014.532 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.354.970 τεμ. (13.354.970), Εθνική 21.638.890 τεμ. (21.638.890) και Eurobank 8.920.782 τεμ. (8.920.782).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v