Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το... θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Τα σενάρια για κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες μετά το στοίχημα της εξόδου στις αγορές και τα στοιχήματα προεξόφλησης. Τα υψηλά 28 μηνών, οι τράπεζες, η ατζέντα της εβδομάδας και ο «μπαλαντέρ» της S&P.

Ανεβαίνει το... θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Στα υψηλά 28 μηνών το ΧΑ ενόσω έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές. 

Εδώ είμαστε λοιπόν, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου Δευτέρα ή Τρίτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για 5ετές ομόλογο, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό. 

Με τον Γενικό Δείκτη στις 856,47 μονάδες "μετρώντας" απόδοση 33,07% από την αρχή του έτους, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.132,38 ενισχυμένος κατά 35,14% και με τον FTSE25 στην περιοχή των 2.223,55 μονάδων. 

Και με τους long να έχουν σαφές προβάδισμα σε μία συγκυρία που εκτός από την επικείμενη "έξοδο στις αγορές" επίκειται η βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον S&P (την Παρασκευή) ημέρα που λήγει η απλή σειρά μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα. 

 Κρίνοντας από την θεαματική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου (κυρίως στο 3ήμερο Τρίτης-Πέμπτης) φαίνεται πως μέρος του "έξυπνου χρήματος" πόνταρε στο στοίχημα της δοκιμαστικής έκδοσης ενός ομολόγου (5ετούς) και με ορίζοντα (τουλάχιστον) την συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής θα επιδιώξει να κάνει ταμείο, καλό ταμείο ΕΑΝ  επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των long οι οποίοι περίμεναν μία θετική, σημειολογική κίνηση/αφορμή για να κινηθούν προς τον στόχο των 900+ μονάδων.  Εχουν την αφορμή- από τη στιγμή που όντως Δευτέρα- Τρίτη- ανοίξει το βιβλίο προσφορών, έχουν κάνει τις προμήθειες (μόνο τα πακέτα στο τριήμερο Τρίτης- Πέμπτης ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, γεγονός πρωτόγνωρο για το ΧΑ στα μέσα του καλοκαιριού). 

Μερίδα των long θεωρεί, πως πέρα από τους προφανείς επικοινωνιακούς λόγους που η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε μία τέτοια ενέργεια η γενικότερη συγκυρία είναι ευνοϊκή και πως εάν ο S&P αναβαθμίσει έστω κατά μία κλίμακα την βαθμολόγηση θα συντρέχουν και ουσιαστικοί λόγοι για κάτι καλύτερο. Αυτό θυμίζοντας, πως ο S&P είναι ο οίκος που δίνει την υψηλότερη βαθμολόγηση στο ελληνικό outlook και πως αυτή λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν τόσο από την ΕΚΤ όσο από τις "αγορές". 

Η ουσία είναι, πως οι "αγορές" από την αρχή του 2017 "παίζουν" Ελλάδα προφανώς σε μία προσπάθεια να πάρουν πίσω τα χρήματα τους (κυρίως αυτών που τοποθετήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο) αλλά και να δημιουργήσουν ένα story που μπορεί να δημιουργήσει μόχλευση, να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες. 

Αφήνοντας κατά μέρος τα συν και τα μείον της διαφαινόμενης δοκιμαστικής έκδοσης, τις εκατέρωθεν αιτιάσεις των υποστηρικτών και επικριτών αυτής της κίνησης θα περιοριστούμε στο τι θα μπορούσε να σημαίνει χρηματιστηριακά μία τέτοια ενέργεια εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά βραχυπρόθεσμα, μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Τεχνικά, όπως "μετρά" διορατικός, έμπειρος αναλυτής με αφορμή την "έξοδο στις αγορές" προεξοφλείται η κατάκτηση του μεγάλου στόχου των 900+ για τον Γενικό Δείκτη, η συνέχιση της αντίδρασης του FTSE25 προς την σημαντική αντίσταση των 2.241 με τον τραπεζικό κλάδο/κλειδί και μοχλό της όλης κίνησης να "βλέπει" προς τις 1.162 μονάδες. Αυτό είναι το πλέγμα των αντιστάσεων στην περίπτωση μίας...υπέρ ακόντισης του ΧΑ με αφορμή την δοκιμαστική έκδοση ενός ομολόγου. Ωστόσο  τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς θα εξαρτηθούν κατ΄ αρχήν από το κλίμα στις ξένες αγορές, την γραμμή που θα δώσει η Wall Street και την στάση που θα κρατήσουν τα γρήγορα funds τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αρχίσει να "χτίζουν" θέσεις από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Εύλογα το κλειδί θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, όπου έχει τοποθετηθεί πολύ γρήγορο (και κυρίως αμερικανικό) χρήμα που μετρά ΗΔΗ  μεγάλες αποδόσεις σε  διάστημα εβδομάδος και μηνός. Για αυτό καλό θα είναι οι long και οι υπέρ αισιόδοξοι να έχουν υπόψη τους και τα σημεία αναφοράς στηρίξεις για τον ΔΤΡ, που έχουν διαμορφωθεί στις 1.095-1.080 μονάδες. Αυτό γιατί αναμφίβολα ρευστοποιήσεις για "κλείδωμα" κερδών θα υπάρξουν από την Δευτέρα κιόλας. 

Περιοριζόμενοι αυστηρά στα της προσεχούς εβδομάδος θα επιμείνουμε πως το intraday θα απαιτήσει ενδελεχή παρακολούθηση και προσοχή, καθώς "πολύ χρήμα" έχει προεξοφλήσει ως εύκολη και ανεμπόδιστη την κίνηση του ΧΑ προς τις 900+ μονάδες. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί ένας από τους βασικούς χρηματιστηριακούς κανόνες απαιτεί την προσοχή μας όταν η πλειονότητα των traders και της... μαρίδας θεωρεί προεξοφλημένη την κατεύθυνση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. 

Μερίδα των long- αλλά των πιο συντηρητικών- επιχειρεί να διακρίνει εάν και κατά πόσον το διαφαινόμενο πρώτο βήμα προς τις αγορές θα μπορούσε να έχει συνέχεια, να συμβάλλει στην διαμόρφωση της λεγόμενης "καμπύλης επιτοκίων", να "χτιστούν" και άλλες εκδόσεις σε ορίζοντα χρόνου ούτως ώστε σταδιακά να επανακτάται η εμπιστοσύνη των "αγορών". Εάν κάτι τέτοιο διαφανεί την προσεχή εβδομάδα, με τον S&P να αποτιμά ως credit positive τις εξελίξεις τότε ναι η δοκιμαστική έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα από μία σειρά πολλών μέχρι τον κύριο στόχο του Αυγούστου 2018.  Δεδομένου δε, ότι παρά το κλίμα ευφορίας που εύλογα θα επιδιωχθεί να καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για την έκδοση του 5ετούς προτεραιότητα της Αθήνας θα πρέπει να είναι να ΚΕΡΔΙΣΕΙ την εμπιστοσύνη τους, πως όντως υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός για ουσιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Ναι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα καμφθούν οι αμφιβολίες, οι επιφυλάξεις των "αντιθέτων" η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει ένα πολύ σημαντικό όφελος που θα φανεί σε βάθος χρόνου. 

Και μακάρι να το πετύχει. 

Χρηματιστηριακά και πάλι, καλό θα είναι να έχουμε στα υπόψη μας και το πλέγμα στηρίξεων με τις 1.095-1.080 για τον ΔΤΡ και των 2.125 (και χαμηλότερα των 2.008) για τον FTSE25 και των 850 (και 828 μον.) για τον Γενικό Δείκτη. 

Από τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί Alpha Bank, Εθνική και Eurobank είναι σε τιμές πάνω από της τελευταίας αμκ δηλαδή στα 2,28, στα 0,368, στα 1,03 ευρώ ωστόσο την τελευταία εβδομάδα περισσότερο έτρεξε με 17,27% η Πειραιώς, που υπολείπεται 0,042 από τα 0,30 της τρίτης αμκ. Σε μία αντίδραση του ΔΤΡ λογικά η Πειραιώς θα πρέπει να υπεραποδώσει. 

Από την 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στον Οργανισμό έχουν τοποθετηθεί τελευταία τα περισσότερα κεφάλαια με στόχο την επανάκτηση των "υψηλών" των  10,90 ευρώ (στις 26/6), ενώ η ΔΕΗ έρχεται από μεγάλη διόρθωση με 41,25% σε μηνιαίο. Στα 2,20 ευρώ ο ΑΔΜΗΕ όπου επίσης έχουν πάρει θέσεις κεφάλαια με στόχο τα "υψηλά" των 2,49 ευρώ (στις 22/6). 

Πέραν αυτών κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί από επενδυτικά αλλά και ορισμένα πιο γρήγορα funds στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης των Viohalco, Jumbo, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, FF Group που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. 

Ειδικότερα για την ΓΕΚ/Τέρνα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή είναι μία καλή εξέλιξη με την ΤΕΝΕΡΓ να έχει ενισχυθεί 5,36% σε διάστημα εβδομάδος. 

Εάν ο τραπεζικός κλάδος συνακόλουθα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση όντως κινηθούν προς τον μεγάλο στόχο των 900+ θα δοθεί η αφορμή ώστε να "τρέξουν" και μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας θυμίζοντας πως από τον FTMid Cap εβδομαδιαία ανοδική τάση είναι διαμορφωμένη για τους τίτλους των Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, Paperpack, Νηρέα.   

Την προσεχή εβδομάδα όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ)  χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016 θα διαπραγματευτούν οι: ΟΛΠ (19/7), Entersoft (20/7) και Fourlis (21/7).

Τέλος όσον αφορά στους... δείκτες: 2ετές 3,836% (+ 7,81%), 10ετές 5,369% (- 0,92%), GREK στα 10,74$ (0,66%).    

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v