ΧΑ: Με αστερίσκους το νέο υψηλό 28 μηνών

Προς τις 860 μονάδες κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από την έκδοση ομολόγου. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, άνοδος για ΟΤΕ. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

ΧΑ: Με αστερίσκους το νέο υψηλό 28 μηνών

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ασφαλώς και δεν δημιούργησε ανησυχίες σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό επί καθημερινής βάσεως, όμως από την άλλη, αύξησε τα ερωτηματικά σε όσους θα ήθελαν συνέχιση της κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα και περισσότερο σε όσους θα ήθελαν να παραμείνει το αυξημένο ενδιαφέρον που, μέχρι πρότινος, κάλυπτε όλο το εύρος του ταμπλό.

"Η εβδομάδα ξεκινά με τη διαφαινόμενη δοκιμασία εξόδου στις Αγορές με την έκδοση 5ετούς, πιθανόν, τίτλου και με την προσδοκία επιτυχούς έκβασης, εξέλιξη ευεργετική για το Χρηματιστήριο. Παράλληλα, την Πέμπτη 20/7 το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για το Ελληνικό χρέος και την Παρασκευή 21/7 η S&P την αξιολόγησή της για την Ελληνική Οικονομία με πιθανολογούμενο το σενάριο της αναβάθμισης" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο πρωινό της σχόλιο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των έξι μονάδων, όμως εκείνο που δημιούργησε τα περισσότερα ερωτηματικά για την συνέχεια ήταν η επιμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και αυτό αν συνεχιστεί θα έλθει να δικαιώσει όσους υποστήριξαν ότι τα υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, "πακέτα" της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν "μοίρασμα χαρτιών" από Funds σε μικρότερους πελάτες τους, πού ίσως σηματοδοτεί, μέχρι νεοτέρας, το τέλος του ανοδικού κύκλου.

Ασφαλώς και δεν μπορούν να εξαχθούν "ασφαλή" συμπεράσματα από τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, όμως η περιρρέουσα εικόνα αρχίζει να δίνει πόντους στους συγκρατημένα απαισιόδοξους, ή έστω σε αυτούς που δεν περιμένουν, άμεσα, κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Εμφανής η εικόνα "κόπωσης" και στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που είχαν την διάθεση να διακριθούν θετικά και να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι το "κουδούνι" της λήξης, βρήκε μόλις πέντε από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ), που τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας και από αυτούς ίσως χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η εικόνα που διαμορφώνεται σε ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ (+1,11%) που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, το κλείσιμο υψηλότερα των 10,83 ευρώ, μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση στο 11,10 σε πρώτη φάση και στα 11,50 ευρώ σε δεύτερη.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την ΕΧΑΕ (+1,16%), με τον τίτλο να κινείται προς υψηλά 34 μηνών. Αν δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 6,35 - 6,39 ευρώ, που δεν θα είναι εύκολο αν συνεχιστεί η συναλλακτική καχεξία, θα κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 6,58 ευρώ.

Σε υψηλά 34 μηνών η ΕΧΑΕ

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: ο Μυτιληναίος (-0,69%) έχει σαν πρώτο στόχο τα 9,10 και σαν δεύτερο τα 9,50 ευρώ, τα 2,20 και 2,30 ευρώ, είναι τα κοντινά άκρα για τον ΑΔΜΗΕ (0%) και τα 2,56 ευρώ το "make or brake" για την ΔΕΗ (+2,22%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Μία ανάσα από την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου βρίσκεται το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι το σχέδιο εξόδου είναι έτοιμο και προβλέπει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να γίνει, εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου, το αργότερο έως το απόγευμα της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την "Καθημερινή", "το ΔΝΤ βρίσκει άλλη μία φορά μη βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, σε όλα τα σενάριά του, όπως βεβαιώνουν πηγές που γνωρίζουν. Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν, μάλιστα, πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. '

"Η Ελλάδα κινείται σε σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο και η Κομισιόν θα στηρίξει αποφασιστικά αυτήν την οικονομική επανεκκίνηση με πόρους αλλά και τεχνική στήριξη, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Εurogroup της 15ης Ιουνίου", τονίζει ο Mαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, "την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση των υποθέσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρουσιάζει σήμερα στις Τράπεζες ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης. Η πλατφόρμα, έχει ήδη διασυνδεθεί με τον ΕΦΚΑ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απομένει η διασύνδεση των Τραπεζών.

Κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη φημολογούμενη έξοδο στις Αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι η έκδοση ομολόγου από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Διαχειριστές κεφαλαίων στο εξωτερικό σημειώνουν πως η Ελλάδα βγαίνει στις Αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί και όχι γιατί έχει άμεση ανάγκη από χρήματα. Στο θετικό κλίμα βοηθούν και οι συνεχιζόμενες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων".

Στο ερώτημα αν θα ήταν καλό να περίμενε μερικούς μήνες η Κυβέρνηση προκειμένου να δείξει περισσότερα δείγματα γραφής και να βγει με ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, αναλυτές επισημαίνουν ότι από τη μία μπορεί να ήταν λιγότερο "ακριβό" το επιτόκιο αργότερα, αλλά από την άλλη το ποσό που θα εκδοθεί στο συνολικό χρέος θα είναι τόσο μικρό που το όφελος από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε εγγύτερο χρόνο θα είναι μεγαλύτερο.

Ασφαλώς και υπάρχει και η αντίθετη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η εμπιστοσύνη των Αγορών αποκαθίσταται με τις μεταρρυθμίσεις και όχι με "δοκιμαστικές" εξόδους, για την δημιουργία εντυπώσεων, που μπορεί να δώσουν λαβή σχολίων στην Γερμανική Πλευρά, έστω και αν στην ουσία δεν πρόκειται για έξοδο στις Αγορές, αλλά για αναχρηματοδότηση του ομολόγου που εκδόθηκε το 2014.

Να σημειωθεί ότι σήμερα (10.00) άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το "πράσινο" ομόλογο - green bond της Τέρνα Ενεργειακή και μέχρι την Τετάρτη 19 του μηνός (16.00) η εταιρεία καλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της που είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων έως και 60 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη (20/7) η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ βρίσκει άλλη μία φορά μη βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, σε όλα τα σενάριά του, ενώ την ίδια μέρα συνεδριάζει και η ΕΚΤ και η εβδομάδα θα κλείσει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Αμερικανικό Οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Υπό σημείωση ότι την Παρασκευή, λήγουν και τα συμβόλαια Ιουλίου, στην Αγορά Παραγώγων.
Αφήνοντας την υψηλής κεφαλαιοποίηση και μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου όλο και πιο δύσκολη γίνεται η αναζήτηση των θετικών πρωταγωνιστών ημέρας που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με αξιοπρόσεκτες συναλλαγές, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+7,76%), βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 0,65 ευρώ, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ιντρακάτ (+4,86%) και Profile (+3,42%).

Δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Λιβάνης (+18,18%), που σήμερα αύξησε τον όγκο συναλλαγών, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα "αποφάσισε" να αντιδράσει ανοδικά η Ίλυδα (+2,73%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Έλτον (+5%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (χωρίς "bid" των αγοραστών) για την Βιοτέρ (17,48%), ισοφάρισε τα πρόσφατα υψηλά ο Νηρέας (+1,32%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Intralot (+4,65%). Για τον τίτλο που ερχόταν από "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, η υπέρβαση των 1,32 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 1,40 και 1,55 ευρώ.

Οκτώ ανοδικές και μία πτωτική, στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις για την Τρ. Ελλάδος (+1,01%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Lavipharm (+0,92%), όμως σήμερα πραγματοποίησε συναλλαγές ... μήνα και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Τέλος με κέρδη 2,65% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η MIG (ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ίσως στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία "η εισηγμένη θα προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών αμφοτέρων σειρών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου ύψους 375.247.019 ευρώ με ημερομηνία έκδοσης 29/7/2013, κατά την 4η ετήσια επέτειο της έκδοσής του ΜΟΔ, ήτοι την 29/7/2017 και εντός προθεσμίας που θα καθορισθεί από την εταιρεία σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ε.Χ.Α.Ε.

Σύμφωνα με τους όρους του ΜΟΔ, η εταιρεία θα αποδώσει στους ομολογιούχους δανειστές, πέραν του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στις ομολογίες που προπληρώνει και τους αναλογούντες τόκους του διαδραμόντος χρόνου. Τεχνικά το ημερήσια "stop" για τους "long" στα 0,148 ευρώ, με πρώτο στόχο τα 0,167 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μπορεί το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη να σηματοδοτεί νέα υψηλά 28 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/3/2015 (861,24 μονάδες), όμως η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α..

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15%), αν αυτός παραμείνει υψηλότερα των 2226 μονάδων, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2273 μονάδες. Κοντινή στήριξη το 2192 και κύρια το 2164. Το "stop" στις 2136 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, το "φλερτ" με το πάνω μέρος του βραχυπρόθεσμου ανοδικού καναλιού συνεχίζεται με το επίπεδο να είναι πλέον στο 860. Μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση. Το 852 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 845, ή στο κύριο 838. Το "stop" παραμένει στις 809 μονάδες, με μεγάλες πιθανότητες να ανέβει τις επόμενες μέρες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 859,78 μονάδες (+0,39%), όμως γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί στις 853,87 (-0,30%). Ακολούθησαν συνεχείς αναλλαγές προσήμων και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 858,09 (+0,19%) για να ολοκληρώσει, μέσω των τελικών δημοπρασιών, την συνεδρίαση στις 858,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος, με νέα υποχώρηση, διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ). Το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Viohalco, Grivalia.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

H εικόνα στις ξένες αγορές

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,43%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,43%).

Οι Αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω Εθνικής αργίας.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στο NYSE.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας, στα $5,62 τρισ. κατά το β’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, λίγο υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε τριμηνιαία βάση, η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7%, από 1,3% τα α’ τρίμηνο.

Σημειώνεται πως για το σύνολο του έτους, το Πεκίνο στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5%, λίγο χαμηλότερα από το περυσινό 6,7%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, με τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος να αυξάνονται κατά 8,6% το α’ εξάμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, τα Ιδιωτικά Νοικοκυριά στη Γερμανία είναι συνολικά πιο πλούσια από ποτέ.

Συγκεκριμένα, η χρηματική τους περιουσία συνέχισε την ανοδική της πορεία και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για να ανέλθει σε περίπου 5.676 δισ. ευρώ, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη Φρανκφούρτη. Στους υπολογισμούς της ελήφθησαν υπόψη Μετρητά, Τραπεζικές Καταθέσεις, Αξιόγραφα και Ασφαλιστικές Αξιώσεις. Αντίθετα, δεν ελήφθησαν υπόψη τα Ακίνητα. Επιπλέον, από τη νέα μελέτη της Bundesbank δεν διευκρινίζεται ο τρόπος κατανομής της χρηματικής περιουσίας των Γερμανικών Νοικοκυριών

"Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το 'Brexit' ξεκινά στις Βρυξέλλες", όπως γνωστοποίησε η Βρετανική Κυβέρνηση. Τον Βρετανό Υπουργό, αρμόδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Ντέιβις, θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ. Τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν οι επαφές των συντονιστών και των ομάδων εργασίας. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ως την Πέμπτη, όταν θα γίνει μια συνεδρίαση της ολομέλειας και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών ουσιαστικά έμειναν στάσιμες. "Η τιμή ζήτησης αυξήθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δημοσίευσε σήμερα η ιστοσελίδα Ακινήτων. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου ήταν σχεδόν 8% τον περσυνό Μάιο", σημειώνει το Bloomberg.

Περιορίστηκε και πάλι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα στοιχεία της Eurostat. Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με δεύτερη ανάγνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας που συνάδει με τις αρχικές της εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 1,4% του Μαΐου, αλλά και από το υψηλό τριών ετών που άγγιξε τον Απρίλιο στο 1,9%.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να προχωρήσει σε μια ειδική αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων μετόχων της Deutsche Bank", σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung".

Η ΕΚΤ μπορεί να ελέγξει τις συμμετοχές της Βασιλικής Οικογένειας του Κατάρ και της Κινεζικής HNA στο κεφάλαιο της Γερμανικής Τράπεζας. Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί αν οι επενδυτές είναι αξιόπιστοι, από πού προήλθαν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση και αν επενδυτής εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος, ή η χρηματοδότηση τρομοκρατών. Συνήθως οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε μετόχους με μερίδιο άνω του 10%.

Η ΕΚΤ, ωστόσο, εξετάζει μια πιθανή εξαίρεση στον κανόνα, την οποία μπορεί να ενεργοποιήσει αν αποδείξει ότι το Κατάρ και η HNA ασκούν μεγάλη επιρροή στην Τράπεζα, παρότι έχουν μερίδιο λιγότερο από 10%.

Η UniCredit υπέγραψε συμφωνία με την Pimco και τη Fortress για την αγορά μιας δέσμης από τα 17,7 δισ. τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλικής Τράπεζας. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μεγαλύτερη Ιταλική Τράπεζα, με βάση το ενεργητικό, ανέφερε πως η συμφωνία θα τονώσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά περίπου 10 μονάδες βάσης.

Οι Ιταλικές Τράπεζες επιβαρύνονται με περίπου 200 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο στην Περιοχή της Νέας Υόρκης, υποχωρώντας από τα υψηλά δύο ετών. Ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης υποχώρησε στις 9,8 μονάδες τον Ιούλιο, από 19,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Econoday ανέμεναν ότι ο δείκτης Empire State Building θα διαμορφωθεί στις 15 μονάδες.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Η πιθανή έξοδος στις Αγορές την εβδομάδα που ξεκίνησε, μετά από τρία χρόνια, συντηρεί την τάση με το ενδιαφέρον να εναλλάσσεται στους τίτλους" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει "πάρει την σκυτάλη" μιας και είναι ο κλάδος που άμεσα έχει το μεγαλύτερο όφελος.

Μία διάσπαση του 1155 θα μπορούσε άμεσα να τον φέρει στο 1210, ενώ σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καταφέρει να δανειστεί κάτω από το επιτόκιο του 2014. Θυμίζουμε ότι μέσα στο Καλοκαίρι ακολουθούν αξιολογήσεις Ξένων Οίκων.

Η ρευστότητα σε υψηλά επίπεδα, με πολλά χαρτοφυλάκια, ακόμα και στην Περιφέρεια, να έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν μετά από αρκετά χρόνια, γεγονός που βοηθάει στην ανατροφοδότηση της τάσης.

Παραμένουμε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, παρόλα αυτά και ειδικά αν δούμε ξαφνικά μεγάλους όγκους συναλλαγών χρειάζεται προσοχή. Δεν έχουμε ακόμα δει μαζικές εισόδους επενδυτών στην Αγορά, κάτι που είχε συμβεί το 2014 ενώ οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σταθερά σε ήπια επίπεδα.

Καθημερινά έχουμε "πακέτα" σε Ξένους Θεσμικούς, κάτι που δείχνει ότι έχουμε ενδιαφέρον πιο μεσοπρόθεσμα, ενώ δεν βλέπουμε υπερβολές, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που συνήθως στο παρελθόν προμήνυε “ξεφόρτωμα” σε τίτλους.

Η Αγορά δεν έχει “αέρα”, όπως στο παρελθόν και επιπλέον ο φόβος για διόρθωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα κάτι που είναι καλό. Όλοι ψάχνουν να βρουν λόγους γιατί ανεβαίνουμε, παρόλα αυτά έτσι κινούνται οι Αγορές.

"Μην αναζητάτε 'πάτους', η 'κορυφές', μιας και κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αλλά πάντα να έχετε σχέδιο και κανόνες στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου σας. Όλα δείχνουν πως και με την βοήθεια του Τουρισμού θα έχουμε ανάπτυξη για το 2017, παρόλα αυτά έχει σημασία το μέγεθός της, μιας και θα κρίνει πολλά για την συνέχεια" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η εικόνα στην αγορά Παραγώγων

Με άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων. Οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μεγάλη μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.112 συμβόλαια).

Στα 7.967 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.186 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.946, 1.135 για τον Ιούλιο, 687 για τον Αύγουστο και 124 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.225) κινήθηκε μεταξύ 2.215,5 και 2.235 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.360 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.425), Πειραιώς (10.277), Εθνική (4.641), MIG (2.713), Alpha Bank (3.501), ΟΤΕ (517), Intralot (521), Ελλάκτωρα (208), Μυτιληναίο (161), ΑΔΜΗΕ (195), ΔΕΗ (347).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 106.056, Eurobank 42.650, Εθνική 115.230, Alpha Bank 50.630 και Πειραιώς 192.177.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 21.475.532 τεμ., (από 20.573.539 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.328.205 τεμ. (13.354.970), Εθνική 18.240.515 τεμ. (21.638.890) και Eurobank 8.903.127 τεμ. (8.920.782).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v