XA: Πλάγια κίνηση μέχρι τον επόμενο καταλύτη

Σε αναζήτηση τάσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο, εν αναμονή της έκδοσης ομολόγου από την Αθήνα και την αξιολόγηση από S&P. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Zητούμενο και η αύξηση του τζίρου συναλλαγών.

XA: Πλάγια κίνηση μέχρι τον επόμενο καταλύτη

Μικτές τάσεις διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ στη Wall Street (οριακές απώλειες για Dow Jones και S&P 500, μικρά κέρδη για τον Nasdaq), με τους επενδυτές να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα των εισηγμένων, που συνεχίζουν να ανακοινώνονται κατά ριπάς.

Προς επικράτηση των πωλητών συνηγορεί η εικόνα, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις απώλειες να δείχνουν ελεγχόμενες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, καθώς άλλοι επισημαίνουν τη χθεσινή καταγραφή νέων υψηλών 28 μηνών για τον Γενικό Δείκτη και άλλοι τη νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και την εικόνα «κόπωσης» που συνεχίζουν να βγάζουν οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα παραπάνω ας προστεθεί και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το Χ.Α. βρίσκεται σε αναζήτηση τάσης, δείχνοντας πως έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό τα νέα σχετικά με τη μείωση του κινδύνου της χώρας και χωρίς, παράλληλα, να βρίσκει νέους καταλύτες ικανούς να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Οι ίδιοι προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, μέχρι να υπάρξει κάποια είδηση είτε από την αναμενόμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, είτε στο τέλος της εβδομάδας από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «το "ξεσκόνισμα" όλων των δανείων, ενήμερων, ρυθμισμένων, προβληματικών και κόκκινων, της Εθνικής και της Alpha Bank, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος -για λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)- και ο επιτόπιος έλεγχος στις δύο Τράπεζες θα διαρκέσει 12 εβδομάδες. Αμέσως μετά, το κλιμάκιο θα μεταφερθεί για την ίδια διαδικασία στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 100.000.000 νέες μετοχές της Αθηνά, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 113.465.290.

Επίσης από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 2.243.383 νέες μετοχές της Ιντρακάτ, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 25.397.633.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v