Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβληματίζει η απουσία... καυσίμων

Οι πολύ χαμηλές συναλλαγές έχουν εγκλωβίσει το χρηματιστήριο σε μια κίνηση μπρος πίσω. Η προσοχή στα διεθνή μέτωπα και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών. Stock picking με άξονα εταιρικές εξελίξεις.

ΧΑ: Προβληματίζει η απουσία... καυσίμων

Η απειλή Τραμπ προβλημάτισε την Wall Street, ενώ σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της Fed στο Jackson Hole με την προσοχή των "αγορών" να εστιάζεται- όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης- στις αυριανές ομιλίες των Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι. 

Στις 2.444,04 μονάδες ο S&P 500 κλείνοντας ακριβώς πάνω στην γραμμή στήριξης, στις 12.174,30 ο DAX που όσο συντηρείται πάνω από την στήριξη 12.120 δεν ενέχει κίνδυνο ανησυχίας για τους αγοραστές, με τις "αγορές" να αναζητούν κατεύθυνση. 

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ τα τελευταία τρομοκρατικά "χτυπήματα" στην Βαρκελώνη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον βαθμό επενδυτικού κινδύνου της Ευρώπης. 

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον και το ΧΑ, με αλλεπάλληλες διακυμάνσεις σε συνεδριάσεις περιορισμένων συναλλαγών και μέτριου τζίρου με τον χθεσινό των 26,5 εκατ. ευρώ να είναι από τους χαμηλότερους της περιόδου 30/7-23/8 που οριοθετείται από το χαμηλό των 809 στις 30 Ιουλίου και το υψηλό των 844,23 στις 17 Αυγούστου. 

Εως τις 835 μονάδες εχθές ο Γενικός Δείκτης ακριβώς στην γραμμή αντίστασης, όπου και ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο για να ακολουθήσουν πωλήσεις και στα περισσότερα blue chips. 

Ωστόσο οι πωλήσεις ήταν οι λιγότερες από κάθε άλλη πτωτική συνεδρίαση στο διάστημα 30/7-23/8 με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Με μέτριους τζίρους η υποχώρηση μετοχών όπως ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  Viohalco κ.α. και χωρίς να έχουν απειληθεί ανθεκτικές στηρίξεις, κάτι που μάλλον θα φανεί χρήσιμο στους traders σήμερα- αύριο. 

Οι... απειλές Τραμπ, οι ομιλίες των Γελέν-Ντράγκι πιθανότατα θα επηρεάσουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των traders σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις που "τρέχουν". Προς ώρας σε αυτό το διάστημα και το ΧΑ συγχρονισμένο με την Νέα Υόρκη συνακόλουθα την Φρανκφούρτη "συσσωρεύει" για σχεδόν ένα μήνα. Η εικόνα του ΧΑ, των αγορών παραπέμπει σε λύση του σχηματισμού με έντονη κίνηση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή είτε για υψηλότερα των 850 είτε για χαμηλότερα προς τις 809 μονάδες. 

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 1.070,51 μονάδες- δηλαδή υψηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών, των 1.069 και της σημαντικής στήριξης των 1.059 μονάδων- με την Alpha Bank σηματωρό να υποχωρεί εχθές (0,91%) στα 2,18 ευρώ μετά την θεαματική αντίδραση (4,27%) στα 2,20 ευρώ την Τρίτη. 

Στα 0,36 ευρώ η Εθνική- με το NBGYY εχθές βράδυ με οριακή πτώση 0,13% στα 0,3995$ θυμίζοντας πως στην συνεδρίαση της Τρίτης το ADR της ΕΤΕ είχε κάνει "βουτιά" σχεδόν 4% κάτι που επιβάρυνε τη μετοχή στην χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ. Η χθεσινή εικόνα του NBGYY ήταν σαφώς καλύτερη από την προχθεσινή στην Wall Street γεγονός που ενδεχομένως να βοηθήσει σήμερα- αύριο τους long στον τίτλο. 

Από τις μετοχές του δείκτη ανθεκτικές Motor Oil, Grivalia,ΤΙΤΑΝ  αλλά και ΟΛΠ, Sarantis, ενώ ΔΕΗ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια διατήρησαν τα επίπεδα τιμών τους, που θα φανεί χρήσιμο σήμερα-αύριο.  

Σταθερά στο επίκεντρο ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, με τον Χρήστο Κολώνα να σημειώνει, πως η... αδελφή CMEC θα αποτελέσει το όχημα εισόδου των Κινέζων στην ενέργεια, με προφανή οφέλη και για την ΔΕΗ. Στα 2,15 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (αποτιμάται στα 498,8 εκατ.), στα 2,08 του ΑΔΜΗΕ (αποτίμηση 480,2 εκατ.).

Από τον κλάδο διύλισης στο επίκεντρο η Motor Oil και λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων (την Δευτέρα, μετά την συνεδρίαση) και λόγω των επικείμενων παρουσιάσεων του ομίλου στις 4 Σεπτεμβρίου σε ημερίδα της HSBC, στο Λονδίνο και στις 20-21 του ιδίου μηνός στο Road Show της ΕΧΑΕ στο λονδρέζικο City.

Στα 19,15 ευρώ η μετοχή, με την IBG να βλέπει ισχυρές επιδόσεις στο Q2, στα 2,12 δισ. η αποτίμηση, ενώ στα 7,75 ο τίτλος των ΕΛΠΕ με αποτίμηση στα 2,37 δισ. 

Σταθερά πάνω από το όριο των 10 δισ. η Coca Cola, με τη μετοχή στα 28 ευρώ- βραχυπρόθεσμα σε short θέση στο εβδομαδιαίο αλλά σε όλες τις άλλες χρονικές μετρήσεις σε ξεκάθαρη long τάση. Απόδοση 12,81% στο μήνα και με 35,33% από την αρχή του έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v