Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 815 κινείται ο ΓΔ

Ηπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, OΠΑΠ, Alpha, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ. Στο +7% η Τράπεζα Αττικής. Απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola. Κινητικότητα σε J&P Aβαξ, Πλαίσιο, MIG.

ΧΑ: Προς τις 815 κινείται ο ΓΔ

Ενισχύεται η ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή και την εικόνα των futures στη Wall Street, με αποτέλεσμα και στο ΧΑ οι αγοραστές να αναθαρρούν και πάλι, με τον Γενικό Δείκτη να (ξανα)περνά τις 815 μονάδες.

Οσο συντηρείται το κλίμα στις ξένες αγορές και όσο από τη δική μας απουσιάζουν αρνητικές εξελίξεις και... πύραυλοι αλά ΔΝΤ, τόσο διευκολύνεται η προσπάθεια των traders να παραμείνει η αγορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ο τραπεζικός κλάδος υψηλότερα των 950 και ο FTSE25 προς τις 2.150 μονάδες.

Στα συν και η διήμερη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, παρότι η αγορά έχει προεξοφλήσει τη μη ανακοίνωση ουσιαστικών συμφωνιών ή άλλων ενεργειών που άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσαν να τονώσουν τη διάθεση των αγοραστών. Ενδεχομένως μετά την Παρασκευή να γίνουν γνωστές κάποιες προθέσεις, ορισμένα deals ελληνο-γαλλικών συμφερόντων. Γεγονός πάντως είναι πως η αγορά δεν περίμενε άμεσα κάτι ουσιαστικό από το διήμερο του Γάλλου προέδρου.

Στην Ευρώπη, η προσοχή των traders στραμμένη στην ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να ενισχύεται όσο περνά η ώρα. Πλέον ο γερμανικός δείκτης αντιδρά κατά 1,15% προς τις 12.350 μονάδες, με την πλειονότητα των 35 μετοχών σε θετικό πρόσημο.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ μπορεί και παίρνει κάποιες «ανάσες» μετά την τελευταία τραπεζοβαρή υποχώρηση και τις ανησυχίες που προκάλεσε η σημαντική υποχώρηση του κλάδου προς τις 960 μονάδες.

Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές και ο τζίρος (θυμίζοντας πως χθες η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, με τα περίπου μισά στον τραπεζικό κλάδο).

Πάνω από τις 990 μονάδες ο ΔΤΡ (χθεσινό υψηλό στις 999 μον.), καθώς σε θετικό πρόσημο έχουν περάσει εδώ και λίγη ώρα τόσο η Alpha Bank όσο η Εθνική, ακολουθώντας τις Πειραιώς και Eurobank, που από νωρίτερα αντιδρούσαν ανοδικά.

Το 45% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 11,5 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα στην Alpha Bank.

Ωστόσο μεγαλύτερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΤΕ, στην αντίδραση από τα 10,47 προς τα 10,60 ευρώ, σε μία ενθαρρυντική -τεχνικά- υπέρβαση των 10,50 ευρώ. Το γεγονός ότι στη μετοχή του Οργανισμού τοποθετούνται κεφάλαια στην άνοδό της μόνο ως ενθαρρυντική ένδειξη μπορεί να εκληφθεί.

Το θετικό είναι πως με τον ΟΤΕ παράλληλα κινείται ανοδικά και ο ΟΠΑΠ, επίσης με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, που παραπέμπει σε επάνοδο ισχυρών χεριών. Εως 1,95% υψηλότερα ο ΟΠΑΠ, έως 1,65% ο ΟΤΕ, με συνολικό τζίρο 6,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του συνολικού.

Επίσης ενθαρρυντική η υπεραπόδοση της Attica Bank (η αγορά τη σχετίζει με τη... γαλλική παρουσία), η αντίδραση-ανοδική επαναφορά των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη συνέχιση των Viohalco, Motor Oil, τον αυξημένο τζίρο σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Αφορμής δοθείσης κινείται και η μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, από τον FTMid Cap, οι Ιντρακομ, ΥΓΕΙΑ, MIG, Πλαίσιο, J&P ΑΒΑΞ, ενώ η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στις 49/33.  Στις 14:40 ο τζίρος ήταν στα 25 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v