Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο κόκκινο έκατσε η μπίλια

Μια ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακές απώλειες. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις τράπεζες. Τα blue chips στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές και η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Στο κόκκινο έκατσε η μπίλια

Στο διάστημα πριν το τελευταίο 10ημερο Απριλίου, δείχνει πως έχει επιστρέψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου κυρίαρχοι ήταν οι χαμηλοί τζίροι και το σύνολο των, τότε, ενεργών παικτών, μπορούσε να προβλέψει με σχετική ευκολία, τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, αν η Αγορά έδινε κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα και τους τίτλους που θα δέχονταν πιέσεις, αν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχωρούσαν προς χαμηλότερες τιμές.

Εν ολίγοις, είναι εμφανής και πάλι, η έλλειψη εκπλήξεων και χωρίς εκπλήξεις δεν νοούνται Αγορές (!)
Με τους χαμηλούς τζίρους να επιμένουν και όποτε αυξάνονται δεν είναι για καλό και τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς, για όσο τουλάχιστον συντηρείται η φιλολογία για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών Τραπεζών, τίποτα δεν δείχνει ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα, δρώντας ψυχαναγκαστικά και βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις, όσους παραμένουν εκτός Αγοράς με αυξημένη ρευστότητα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία "μπορεί ο Τραπεζικός κλάδος να συνεχίζει εγκλωβισμένος στην εσωστρέφεια, όμως η εικόνα στους υπόλοιπους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης κρίνεται ικανοποιητική και δείχνει Αγορά που δεν θέλει να υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα".

Όμως και εδώ υπάρχει ο αντίλογος, καθώς μπορεί τα μη Τραπεζικά blue chips να μην δείχνουν διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης και αρκετά από αυτά να παραμένουν σε πολυετή υψηλά, όμως στην παρούσα φάση η εγχώρια Αγορά έχει ανάγκη από "ταγούς" που θα την οδηγήσουν ψηλότερα και όχι από μετοχές που απλά θα διατηρούν την πλάγια κίνηση, μέχρι να έλθει η επόμενη, σοβαρή, διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές (!)

Ασφαλώς σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν και οι λίγες θετικές εκπλήξεις, με τίτλους που εν μέσω συναλλακτικής απονεύρωσης προσπαθούν για κάτι καλύτερο, όμως αυτοί είναι εξαιρετικά λίγοι για να μπορέσουν να αλλάξουν το γενικότερο κλίμα αυξημένης επιφυλακτικότητας, για μία Αγορά που επιμένει να κινείται στην "ζώνη της αδιαφορίας" (!)

Αλλάζοντας συνήθειες και ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι περισσότεροι τίτλοι συνεχίζουν στην αναζήτηση πρόθυμων αγοραστών, το Ιασώ (+1,4%) προσπαθεί να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,9981 ευρώ (προσαρμοσμένο κλείσιμο 25/7), ενώ η Epsilon Net (+8,53%), με ελάχιστες συναλλαγές, συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Συνεχίζουν να "επιδεικνύουν" αγοραστές η Χαλκόρ (+4,39%) που επιμένει πλαγιοανοδικά και η ΚΛΜ (+3,94%). Η πρώτη έχει σαν επόμενη, σημαντική, αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ και η δεύτερη αν επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,8130, μπορεί να δοκιμάσει τα 0,8280, ή το υψηλό των 0,88 ευρώ.

Προς ακόμα ψηλότερα επίπεδα, δείχνει πως έχει διαθέσεις να κινηθεί η Τέρνα Ενεργειακή (+0,24%). Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 4,21 ευρώ, θα έχουμε ανατροφοδοτούμενη ανοδική τάση.

Επιστροφή αγοραστών στον Ικτίνο (+4,35%) με κλείσιμο σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο και αυτό από μόνο του δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον αν οι αγοραστές συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους.

H πορεία της Ικτίνος από την αρχή του έτους

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση - αντίδραση για την MIG (+6,45%), που δείχνει ότι θέλει να "αποδράσει" από τα χαμηλά τρέχοντος έτους, με τους αγοραστές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες προς το τέλος.

Από την άλλη, ξαφνική άνοδος των συναλλαγών στον Παπουτσάνη (-10,68%) που συνοδεύτηκε από διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες και επιβεβαιώνοντας το πόσο "άδειοι" από αγοραστές είναι οι περισσότεροι τίτλοι (!)

Αλλά, ας δούμε πως ήλθαν τα πάνω, κάτω στο Χ.Α., με κύριο "υπαίτιο" ποιον άλλο, από τον Τραπεζικό κλάδο και τους εν δυνάμει πωλητές σε ρόλο "ελεύθερου σκοπευτή" να "πυροβολούν" ότι κινείται προς υψηλότερα επίπεδα (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 982,24 (-0,10%) και 996,63 μονάδων (+1,36%), στις 17.00 βρέθηκε στις 994,07 (+1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 980,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι τίτλοι των Alpha Bank (-0,49%), Eurobank (-1,52%) και Πειραιώς (-1,63%) (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Και όλα αυτά με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+14,44%), με τους αγοραστές κατά την σημερινή συνεδρίαση να εμφανίζουν επιθετικότερη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σε αξιοσημείωτες διαγραφές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προχώρησαν, τον τελευταίο χρόνο, οι εγχώριες Τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπερκαλύψουν την 'αρρυθμία' που προκαλεί η υστέρηση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο μέτωπο των 'κόκκινων' στεγαστικών δανείων. Οι μεγαλύτερες διαγραφές διενεργήθηκαν σε δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (τζίρος ως 50 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν οι υποκατηγορίες Μεγάλων και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Εκτός στόχου κινήθηκε το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών ανοιγμάτων, καθώς διαμορφώθηκε, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, στα 27,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 27 δισ. ευρώ. Η απόκλιση έναντι του στόχου είναι ακόμη μεγαλύτερη στα δάνεια σε καθυστέρηση της κατηγορίας, καθώς το υπόλοιπό τους ανήλθε σε 21,1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν στα 20,2 δισ. Το υπόλοιπο των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διαμορφώθηκε στα 13,8 δισ. ευρώ, οριακά (κατά 0,1 δισ.) υψηλότερα από τον στόχο μείωσης. Η μείωση που καταγράφηκε οφείλεται επίσης στις διαγραφές.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τίτλων με εγγύηση Δημοσίου της Eurobank και της Εθνικής, σε "B-" από "CCC" προχώρησε ο Οίκος Fitch. Επίσης, ο Οίκος αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο rating στους τίτλους με εγγύηση Δημοσίου της Eurobank σε "B" από "C". Οι κινήσεις ακολούθησαν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον Αμερικανικό Οίκο στις 18 Αυγούστου.

Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις εγγυήσεις που έχει δώσει στους κατόχους των τίτλων.

Η ανοδική τάση που καταγράφεται στις καταθέσεις τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, "στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 33,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 5 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ, ή 8,7% τον Ιούλιο στα 34,6 δισ. ευρώ, έναντι 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α.Α και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, ασφαλώς και περισσότεροι ήταν, σήμερα οι τίτλοι, που έδωσαν σχετικές βοήθειες κόντρα στην Τραπεζική "αδυναμία".

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,54%). Το 10,37 - 10, 42 είναι σημαντική στήριξη στο γράφημα που μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα. Το 10,74 κοντινή σημαντική αντίσταση. Το 10,84 σε κλείσιμο, είναι το "stop" στο "short", σε κλείσιμο.

Για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών (+1,7%), που επίσης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δοκιμάζει την ζώνη του 9,30 δίνοντας αντιδράσεις. Τα 9,70 - 9,74 είναι κύρια αντίσταση και επίπεδο που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να συνεχίζει την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Όπως δείχνει το ταμπλώ, συνεχίζει να διατηρεί τους "θαυμαστές της" η Viohalco (+0,59%). Ο τίτλος, σε ημερήσιο, παραμένει "long" με "stop" τα 2,80 ευρώ, κοντινή στήριξη το 3,17 και κύρια το 3,01. Κλείσιμο πάνω από το 3,47 - 3,54 που είναι και αντίσταση, μπορεί να δώσει συνέχιση προς τα 4,11 ευρώ.

Δεν ακούμπησε το "κόκκινο" και συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,56%), που έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ και έχει σαν, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 4,09 ευρώ.

H πορεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την αρχή του έτους

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όχι μόνο δεν κατάφερε κλείσιμο υψηλότερα των 817 μονάδων, που ήταν το πρώτο ζητούμενο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στα χαμηλά ημέρας. Μία κατοχύρωση των 817 μονάδων και μόνο, μπορεί να δοκιμάσει συνέχιση στο 827 - 831.

Το 810 κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στις 803 μονάδες.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 815 μονάδες, ενώ χαμηλότερα το ανοδικό "gap" από 15/6 στις 800,76 μονάδες. Το "stop" στο "short" στις 838 μονάδες, σε κλείσιμο.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,07%) μία διάσπαση του 2145 και μόνο θα μπορούσε να δοκιμάσει κίνηση στο 2163 επίπεδο. Το 2122 και το 2112 είναι στηρίξεις. "Intraday position short" με "stop" τις 2201 μονάδες.

Στις 2175 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Παλεύει για το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από μία πτωτική που έχει προηγηθεί" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το αυριανό κλείσιμο καθώς και οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος, θα μας δείξουν αν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 815 μονάδες θα στηρίξει τον Δείκτη, ή θα αποτελέσει παρελθόν με επόμενη στήριξη την περιοχή των 800 μονάδων και το ανοδικό "gap" από 15/6 στις 800,76 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών που έχει διασπαστεί πτωτικά από 26/7 έχει υποχωρήσει στις 825 μονάδες και η ανοδική διάσπαση του θα ήταν ένα πρώτο θετικό σημάδι.

Η συμπεριφορά του πιο αδύναμου κλάδου του Χρηματιστηρίου, του Τραπεζικού, θα κρίνει την συνέχεια. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει διασπάσει πτωτικά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1050 μονάδες) , έχει στηριχθεί προς το παρόν στη περιοχή των 970 μονάδων που συναντά τα χαμηλά από τον Μάιο και απαιτείται άμεση αντίδραση και επαναφορά πάνω από τις 1050 μονάδες για να ανακοπεί η τρέχουσα πτωτική του τάση. Σε διαφορετική περίπτωση, επόμενη στήριξη ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 910 μονάδες.
Λογικός ο προβληματισμός για τις Τραπεζικές μετοχές, από την μία με την θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια και από την άλλη με την διάχυτη ανησυχία για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη των στόχων για τα "κόκκινα" δάνεια για το επόμενο έτος.

Στο υπόλοιπο ταμπλώ κυριαρχούν οι χαμηλοί τζίροι και η στάση αναμονής από τους επενδυτές, με την πλειοψηφία των μετοχών να διατηρεί τις στηρίξεις του και κάποιες να ξεχωρίζουν ανοδικά ( ΒΙΟ, CENER, ΧΑΚΟΡ,ΤΕΝΕΡΓ).

Οι Γερμανικές εκλογές και η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης είναι τα σημαντικότερα γεγονότα του μήνα, ενώ ΔΕΘ, η σημερινή επίσκεψη Μακρόν και το roadshow στο Λονδίνο (20 - 21/9) θα μας απασχολήσουν.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα και η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων που αυξάνει και τις ανησυχίες στις Διεθνείς Αγορές.

Οι σημερινές δηλώσεις Draghi για αποφάσεις τον Οκτώβριο για το "QE", έδωσαν ώθηση στο Ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι επενδυτές θα έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στο Eurogroup 15/9 και στην λήξη των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή.

"Αποτελέσματα εξαμήνου ανακοινώνουν στις 12/9 ΑΡΑΙΓ και ΟΠΑΠ και στις 14/9 η ΦΦΓΚΡΠ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+1,14%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,59%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η προσοχή των επενδυτών ήταν μοιρασμένη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΚΤ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, σημειώνοντας ότι είχε μια ειλικρινή και έντονη συζήτηση επί του θέματος με τον Κινέζο Ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. "Ο Πρόεδρος Σι θέλει να κάνει κάτι. Θα δούμε αν μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θα ανεχθούμε ότι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα", τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και απαγόρευση εξαγωγών Κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με βάση το κείμενο, η Ουάσινγκτον προτείνει επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του, καθώς και την απαγόρευση προσλήψεων Βορειοκορεατών εργατών που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε ότι "σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, έχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε Χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ηγέτες του Κογκρέσου συμφώνησαν να παρατείνουν το "ταβάνι" του χρέους και να χρηματοδοτήσουν την Κυβέρνηση ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφεραν πως "και οι δύο Πλευρές έχουν την πρόθεση να αποφύγουν μια χρεοκοπία το Δεκέμβριο".

"Η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό την περίοδο από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, αλλά οι ενδείξεις για μια επιτάχυνση του πληθωρισμού παραμένουν ισχνές", σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της Fed.

"Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί ως τον Δεκέμβριο του 2017, ή και αργότερα, μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει αυτό το Φθινόπωρο για τη ρύθμιση των εργαλείων άσκησης της νομισματικής πολιτικής μετά το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πως οι περισσότερες αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

Μικρές πιέσεις στο Πετρέλαιο, κέρδη, μετά τον Draghi για το Ευρώ, σημαντικά ψηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο. Τα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά $10,81 δισ. σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στα $3,092 τρισ. Τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά $24 δισ. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν για τον Αύγουστο άνοδο $19 δισ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αυξήθηκε σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας τον Ιούλιο, με μια μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές να ξεπερνά την ελαφριά άνοδο που εμφάνισαν οι εξαγωγές, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Η Γαλλική Οικονομία εμφάνισε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 4,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι 2,4 δισ. τον Ιούνιο. Το εμπορικό έλλειμμα της Χώρας αυξήθηκε σε έξι δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. τον Ιούνιο.

Αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς μια απότομη πτώση στην παραγωγή Ενέργειας ξεπέρασε τις μικρές ανόδους στη Μεταποίηση και τις Κατασκευές.

Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Η Οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, απ’ ότι είχε προηγούμενα εκτιμηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat.

Παρότι η Eurostat διατήρησε σταθερή την εκτίμησή της για την τριμηνιαία ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στο 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβάθμισε την εκτίμηση για το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς σε 0,5% από 0,4%.

Ως εκ τούτου, εκτιμά πλέον πως η Οικονομία αναπτύχθηκε με 2,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε ετήσια βάση, η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο συνιστά ανοδική αναθεώρηση από το 2,5% που έδωσε η Eurostat ως αρχική εκτίμηση.

Οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών εμφάνισαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη άνοδό τους για φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της "Halifax", οι τιμές έκαναν άλμα 1,1%, ποσοστό που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Τον Ιούλιο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,7%. Κατά την περίοδο των τριών μηνών μέχρι τον Αύγουστο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας άνοδο για πρώτη φορά το 2017, ενημέρωσε σήμερα η Στεγαστική Τράπεζα.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε τη μεγαλύτερο άνοδο από το Νοέμβριο του 2012.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκαν κατά 62.000 στις 298.000, το υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2015. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 242.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 21,2%, έναντι 23,5% τον Ιούνιο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 21,5% τον Μάιο του 2017.

Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.775.939 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 1.017.127 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.220.317 άτομα.

Αυξάνει την πρόβλεψη για τα περιθώρια κέρδους από τη Διύλιση στην Ευρώπη ο Οίκος, στη σκιά των επιπτώσεων από τον τυφώνα Χάρβεϊ. Σε ανάλυσή της για τον κλάδο η UBS επισημαίνει ότι θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 14%, για την περίοδο 2017 - 2021.

Υπό αυτό το πρίσμα προχωρά και σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη Motor Oil, στα 22 ευρώ, από 21,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "αγορά".

Σε ότι αφορά στα Ελ. Πετρέλαια, η σύσταση παραμένει "ουδέτερη", όπως και η τιμή - στόχος στα 8,5 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,8, από 12,1 ευρώ, δίνει η Wood με τη χρηματιστηριακή να αναβαθμίζει τη σύσταση για τον τίτλο σε "buy" από "hold".

Αναφέρει ότι αλλάζει στάση για την εισηγμένη, καθώς σε σχέση με πέρυσι οπότε και την είχε υποβαθμίσει σε "hold", η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Πρώτον, μετά από χρόνια προσεκτικής επέκτασης στη Ρουμανία, η εταιρεία έχει αποφασίσει να τριπλασιάσει τον ρυθμό επέκτασης στη Βαλκανική Χώρα. Ως εκ τούτου, η Wood περιμένει ότι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία θα ξεπεράσουν το 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας έως το 2021, αντιστοιχώντας στο 54% της συνολικής αύξησης τζίρου το ίδιο διάστημα.

Επίσης, η εισηγμένη αναμένεται να ωφεληθεί και από την διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το P/E 14 με βάση το guidance της εταιρείας είναι και πάλι ελκυστικό.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 817,82 μονάδες (+0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 815,26 (+0,44%), μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε στις 811,02 (-0,08%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 811,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος "ψήλωσε" στα 64,1 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΛΘ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΑΤΤ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ και ΣΑΡ.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.807 συμβόλαια).

Στα 3.526 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.554 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 931, 474 για τον Σεπτέμβριο και 457 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.136,75) κινήθηκε μεταξύ 2.128,75 και 2.144,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.079), Εθνική (21.284), MIG (6.791), Alpha Bank (9.650), Viohalco (2.842), Ελ. Πετρέλαια (1.455), ΟΤΕ (713), Μυτιληναίο (1.353), Cenergy (482), Intralot (480), ΟΠΑΠ (2.123), Πειραιώς (7.072), ΑΔΜΗΕ (532), ΔΕΗ (779), Jumbo (488), Motor Oil (221), Αττικής (152), Ελλάκτωρα (802), ΓΕΚ (233), ΟΛΠ (198), Folli Follie Group (430), Grivalia (195).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 90.327, Eurobank 45.894, Εθνική 114.785, Alpha Bank 38.028 και Πειραιώς 116.935.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.129.252 τεμ., (από 15.304.252 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 2.732.708 τεμ. (2.402.708) και Eurobank 17.968.278 τεμ. (17.953.258).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v