Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος

Δεν αποκλείεται, στις επόμενες συνεδριάσεις, μια κίνηση επαναφοράς του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 800 μονάδες. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο. Σύμμαχος οι ξένες αγορές και κυρίως η Wall Street. Kινητικότητα σε Lamda, Τιτάν, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia.

ΧΑ: Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος

Eπιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, με αποτέλεσμα οι «ταύροι» να συνεχίζουν διεθνώς το παιχνίδι τους. Ενατη ημέρα ανόδου για τον Stoxx 600 και ανοδικό «γύρισμα» για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Ολα καλά (;) λοιπόν στις διεθνείς αγορές, που αυτές τις ημέρες δεν «ακούν» ούτε... Βόρειες Κορέες, ούτε... Καταλονίες και εξακολουθούν να δίνουν χώρο στους αγοραστές και επιπλέον υπεραξίες σε όσους ποντάρουν ανοδικά. 

Εχει ειπωθεί πως όσο η «αγορά των αγορών» δεν δίνει σήματα για bear market, τόσο οι «ταύροι» θα έχουν τον πρώτο λόγο και στα κύρια χρηματιστήρια θα κερδίζεται χρόνος και έδαφος υπέρ τους. 

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ -αν μη τι άλλο- δεν χάνει και άλλο έδαφος και ανάλογα με τις αφορμές που δίνονται στους traders βλέπουμε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή. Με καλή -σε γενικές γραμμές- εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο, που έχει βγάλει την τεχνική αντίδραση που χρωστούσε, με ανοδικές κινήσεις συγκεκριμένων blue chips-σηματωρών σε μία συνεδρίαση όπου συναλλαγές και τζίρος ήταν θεαματικά μειωμένοι σε σχέση με τα υψηλά μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας. 



Ζητείται τραπεζική αντίδραση, σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο της 3ης Οκτωβρίου, με τον κλάδο να επιβεβαιώνει -εν μέρει- την τεχνικότητά του αλλά και τις προθέσεις μερίδας των traders, οι οποίοι δεν θέλουν να «φύγουν» και άλλο χαμηλότερα οι τράπεζες, να δοθούν δυνατότητες ανασύνταξης στα blue chips και να αξιοποιηθεί -όσο αυτό είναι δυνατόν-το καλό κλίμα που συντηρείται σε Wall Street, Ευρώπη. 

Και μπορεί η ΕΚΤ να... έκοψε τη φόρα των long στις τράπεζες, με συνέπεια ο ΔΤΡ από το υψηλό των 798,07 να διαμορφώθηκε τελικά στις 777,05 μονάδες, ωστόσο χθες δοκιμάστηκαν και οι αντοχές προς τις 800 όσο και οι στηρίξεις πάνω από τις 770 μονάδες. Αρκετά πάνω από τις 740 ο ΔΤΡ, το πιθανότερο είναι να (ξανα)επιχειρηθεί μία κίνηση-επαναφοράς προς τις 800 μονάδες, εάν σήμερα-Παρασκευή λείψουν οι ουσιαστικές αφορμές για νέο γύρο ρευστοποιήσεων/πιέσεων. 

Low Cost η προσπάθεια αντίδρασης, έδειξε -αν μη τι άλλο- πως οι πωλητές έκαναν ανακωχή και έτσι δόθηκαν περιθώρια να υπεραντιδράσουν μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ κ.α., κυρίως όμως να «γυρίσουν» ανοδικά μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με υψηλούς τζίρους και να ενισχυθούν θέσεις σε Lamda Develpment, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia. Περί τα 22 εκατ. ευρώ τζίρος σε μη τραπεζικές μετοχές, ικανό ποσοστό (σε σχέση με το ετεροβαρές της προηγούμενης εβδομάδας), που κατά την εκτίμησή μας δείχνει το ενδιαφέρον των ισχυρών χεριών για τις σημαντικές θέσεις που μεσο-μακροπρόθεσμα έχουν «χτίσει» στα blue chips. 

Αυτά τα 22 εκατ. ευρώ στα μη τραπεζικά χαρτιά είναι, κατά την εκτίμησή μας, το κέρδος για τους αγοραστές βραχυπρόθεσμα, για το διάστημα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή. 

Σολομώντεια... λύση δόθηκε στο θέμα του Ελληνικού, μένει να φανεί πώς θα αποτιμηθεί σήμερα από την αγορά. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ μεταξύ 770 και 800 μονάδων, με την αγορά να επανεκτιμά τις τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ. Μία δεύτερη, πιο ψύχραιμη και ενδελεχής ματιά δείχνει πως όσα προωθεί η ΕΚΤ δεν είναι και τόσο επιβαρυντικά για τον κλάδο και ότι μπροστά στον εφιάλτη των ΑQRs, που επίμονα ζητούσε το ΔΝΤ, η επταετής προθεσμία είναι διαχειρίσιμη. Εκτίμησή μας, πως αυτό θα αποτυπωθεί -πιο ψύχραιμα- σήμερα-Παρασκευή στο ταμπλό για τις τράπεζες. 

Aπό τους δείκτες μας, θετικές ενδείξεις: το GREK/ETF αντέδρασε 1,30% στα 9,36$, το NBGYY κατά 1,70% στα 0,358$, το ΣΜΕ της Εθνικής με μικρό premium, με 26.132 συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά. Και με το 10ετές σταθεροποιητικά στα 5,609% και το 2ετές «τσιμπημένο» στα 3,106%.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v