Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση στις 755 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κρατά τα μικρά κέρδη της η εγχώρια αγορά, καθώς οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζονται από την υπεραπόδοση της Coca Cola. Πλεονέκτημα για τους traders ο χαμηλός τζίρος. Ανοδικά κινούνται ΟΠΑΠ, Aegean.

Συντήρηση στις 755 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά αρνητικό έδαφος νωρίτερα ο DAX, με σημαντικότερες απώλειες ο CAC, «βυθίζεται» ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ισπανία και στο... καταλανικό μέτωπο, με τους πωλητές να «ξεσπούν» σε τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε τίτλους του βιομηχανικού κλάδου. Απώλειες πάνω από 2% για τον αντιπροσωπευτικό δείκτη ΙΒΕΧ, με τα ισπανικά ομόλογα να «τσιμπούν» ανοδικά, μετά τις τελευταίες διακηρύξεις του κυβερνήτη της Καταλoνίας.

Πληθαίνουν οι πονοκέφαλοι για την ΕΚΤ, σημειώναμε από νωρίς τη Δευτέρα (στον Εκηβόλο), συνεχίζοντας με αναφορές μας στα χρηματιστηριακά σχόλια πως ο... ασκός του Αιόλου που άνοιξε στην Β.Α. Περιφέρεια της Ισπανίας ούτε εύκολα θα κλείσει αλλά ούτε και θα περιοριστεί στα στενά σύνορα της χώρας. «Καρφί» για κάτω από τις 10.000 ο δείκτης ΙΒΕΧ, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών, επηρεάζοντας... αντανακλαστικά και άλλες κύριες αγορές του Νότου.

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, «τσιμπούν» όλες οι σειρές των ιταλικών τίτλων, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει το μεγαλύτερο έδαφος, όπως συμβαίνει την ίδια ώρα και στη Μαδρίτη.
Με τις αγορές του Νότου σε διόρθωση, λόγω Μαδρίτης, ανεβαίνει το... θερμόμετρο μέχρι Φρανκφούρτη και Βερολίνο (με τον γερμανικό... ΣΕΒ να ζητά επίμονα έγκαιρο σχηματισμό κυβέρνησης...), με συνέπεια να επηρεάζεται συνολικότερα η διάθεση των traders.

Σε αυτή τη διορθωτική συνεδρίαση, με τους πωλητές να ρευστοποιούν κυρίως τραπεζικές μετοχές, η εικόνα που διαμορφώνεται στο ΧΑ αποτιμάται -μέχρι τώρα- αρκούντως ικανοποιητική.

Πλεονέκτημα για τους traders, που ενεργούν στο ΧΑ, οι περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, καθώς η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος επενεργεί υπέρ της ισόρροπης κίνησης πωλητών και αγοραστών.

Την ώρα που στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρούσε σχεδόν 2,5% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ περίπου 1,5%, στο ΧΑ ο μεν Γενικός Δείκτης συντηρούνταν στην περιοχή των 755 μονάδων, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 770 και στις 1.975 μονάδες ο FTSE 25.

Συναλλαγές στα μόλις 13,5 εκατ. μετοχές, με τζίρο στα 12,2 εκατ. ευρώ (*), όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος τζίρος ξεπερνούσε οριακά το όριο των 100 εκατ. ευρώ, με τη... μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο.

Ανακωχή πωλητών ή ολοκλήρωση πωλήσεων (πιθανότατο το πρώτο ενδεχόμενο, πολύ δύσκολο το δεύτερο), με το 54% να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε ΟΤΕ, Lamda Development, Coca Cola, Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Με μικρές απώλειες οι 3 από τις 4 συστημικές, σταθερή η Alpha Bank στο 1,56 ευρώ, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Αlpha Βank.

Νωρίτερα, σε αναλυτικό θέμα του, ο Χρήστος Κίτσιος προσέγγισε τα του κλάδου, μετά την τελευταία παρέμβαση της ΕΚΤ.

Πέραν των τραπεζικών, αποθαρρυντικό το ότι στη μετοχή του ΟΤΕ υπερισχύουν και πάλι οι πωλητές, με συνέπεια την υποχώρηση της μετοχής προς τα 10,10 ευρώ. Στα 9,01 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, έχοντας χάσει μέρος από τα χθεσινά σημαντικά κέρδη.

Οι πιέσεις, απώλειες του τραπεζικού κλάδου (μείον 0,25% ο ΔΤΡ) υπερκαλύπτονται από την υπεραπόδοση της δεικτοβαρούς Coca Cola. Με τζίρο σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, η μετοχή ενισχύεται 3,33% στα 28,84 ευρώ.

Αρκετά πάνω το ελληνικό 2ετές, στα 3,162%, χαμηλότερα όμως από το όριο του 6%, στα 5,593%, το 10ετές.

(*) στις 14:40.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v