Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι «σωματοφύλακες» στη μάχη της ανάκαμψης

Οριακή άνοδος για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Οι θετικές εκθέσεις των ξένων και η επιστράτευση μετοχών με «ειδικό βάρος», στην προσπάθεια να κινηθεί το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Προβληματισμός για την κάμψη των συναλλαγών.

ΧΑ: Οι «σωματοφύλακες» στη μάχη της ανάκαμψης

Ισπανική υποχώρηση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με τον ΙΒΕΧ να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 15 μηνών και τα ισπανικά ομόλογα να πιέζονται λόγω του... καταλανικού ζητήματος. 

Κρίση που πέρασε τα σύνορα φτάνοντας μέχρι το Μιλάνο, όπου τόσο ο ΜΙΒ όσο και οι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό. 

Η χθεσινή ανατάραξη ήταν ενδεικτική ενός φαινομένου ντόμινο, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν η κρίση γινόταν πιο βαθιά και δεν βρισκόταν σε κεντρικό επίπεδο κάποια διαμεσολαβητική λύση. Συνεπώς το χθεσινό πάθημα ας το έχουμε σαν μάθημα, όταν «μετράμε» τις αντοχές της ίδιας της ευρωζώνης, κυρίως δε του ούτως ή άλλως ευπαθούς τραπεζικού συστήματος. 

Ωστόσο οι τριγμοί στον Νότο δεν εμβαθύνονται -προσώρας-, τουλάχιστον όσο η «αγορά των αγορών», η Wall Street, δεν δίνει σήμα για bear market και όσο στην Ευρώπη κρατά το γερμανικό χρηματιστήριο. Θα συμπλήρωνα πως και όσο στο τιμόνι της ΕΚΤ βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει απόλυτη γνώση του τι διακυβεύεται. 

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ επιχειρείται να ανασχεθούν οι ισχυρές πωλήσεις που είχαν «βυθίσει» τελευταία τον τραπεζικό κλάδο, έστω και στρεβλά, κρατώντας τους δείκτες σε σημείο σχετικής ισορροπίας. Αλλοτε επιστρατεύοντας τους... σωματοφύλακες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ, Jumbo (όπως έγινε στη συνεδρίαση της Τρίτης) και άλλοτε «σκεπάζοντας» τις απώλειες κάτω από την Coca Cola, όπως εύστοχα σημείωνε για χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος. 

Πρακτικά ουδείς εκ των συναλλασσομένων έχει την παραμικρή αφέλεια πως το «ρηχό» ΧΑ δεν... άγεται και... φέρεται από τα ισχυρά χέρια, που για πολλοστή φορά κατέδειξαν πως τους ενδιαφέρει η εξωραϊσμένη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή η προστασία των επιλεγμένων θέσεών τους που έχουν «χτιστεί» μεσο-μακροπρόθεσμα. Ο λόγος τους φανερώνεται στη στροφή που έχουν κάνει τελευταία τα μεγάλα «σπίτια» και ενδεικτικά στην προ ημερών επίμονη υποστήριξη της Morgan Stanley στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και χθες στην προσέγγιση της Goldman Sachs (Η Ελλάδα γύρισε σελίδα...) ή στην αναφορά των FT ότι η ανάδυση της Ελλάδας τραβά το βλέμμα της BlackRock. Ολως συμπτωματικά, αμερικανικά «σπίτια» είναι αυτά που αβαντάρουν την κυβέρνηση, που κάνουν λόγο για βελτίωση της κατάστασης και υπερασπίζονται τις σημαντικές θέσεις των ισχυρών πελατών τους σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. 

Ετσι εξηγείται γιατί την Τρίτη βοηθούν την αγορά, με τις μετοχές που το έκαναν, γιατί την Τετάρτη επιστρατεύεται η Coca Cola δίνοντας και στους μικρότερους παίκτες την αίσθηση πως δεν θέλουν να χαλάσει δραματικά το κλίμα στο ΧΑ. Τουλάχιστον όσο η Wall Street και η Φρανκφούρτη συντηρούνται σε ανοδικό κανάλι. 

Θα επεκτείναμε λίγο τον συλλογισμό μας μέχρι την προσεχή Παρασκευή, όταν στις 13 Οκτωβρίου ο οίκος Moody's θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα αλλάξει τον βαθμό αξιολόγησης, ωστόσο εάν συμβεί το αντίθετο και τον βελτιώσει έστω κατά μία βαθμίδα (από το Caa3/ μόλις δύο βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία), θα πρόκειται για άλλη μία... σύμπτωση και αυτή από αμερικανικό σπίτι. 

Συνεπώς, εξακολουθώντας να προσεγγίζουμε βραχυπρόθεσμα την αγορά, διευρύνουμε τον ορίζοντά μας μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οπότε ο Moody's θα βαθμολογήσει την Ελλάδα. Εάν δε γίνει η θετική έκπληξη, προφανώς θα έχει τη σημασία της. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να «μετρά» νέες σημαντικές απώλειες 2,24% και να υποχωρεί στις 759,66 με χαμηλό ημέρας στις 754,51 και σημείο αναφοράς/στήριξης πέριξ των 740 μονάδων. 

Δεδομένης της κλίσης των τραπεζών, οι (υπο)στηρίξεις για τον FTSE25 θα πρέπει να αναζητηθούν στις δεικτοβαρείς μετοχές, στα blue chips που μέσω της υπεραπόδοσής τους θα μπορούσε να «καλυφθούν» οι απώλειες των τραπεζών και η υποχώρηση ορισμένων μη τραπεζικών του δείκτη. 



Αλλωστε ο τζίρος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων είναι μέτριος και μάλιστα μειούμενος, μόλις 29,228 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 15 εκατ. συνολικά στις 4 συστημικές τραπεζικές. Ουδεμία σχέση με τον μ.ο. των 100+ της προηγούμενης εβδομάδας και των μεγάλων εντολών πώλησης που είχαν ενεργοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Από μία άποψη, το γεγονός της σημαντικής μείωσης συναλλαγών/τζίρου διευκολύνει την προσπάθεια των αγοραστών να μη... φύγει αρκετά χαμηλότερα η αγορά. 

Οσον αφορά στους δείκτες μας: το GREK/ETF χαμηλότερα 1,23% στα 9,25$, το NBGYY με σημαντικές απώλειες 2,29% στο 0,350$, αλλά το 2ετές 3,80% πιο κάτω στα 3,040% και το 10ετές να «τσιμπάει» λίγο, 0,66%, στα 5,610%.

Στα Παράγωγα, τα ΣΜΕ της οδηγού Εθνικής με discount 2,05%, με 18.725 συμβόλαια. 

Συνεπώς η τάση θα παιχτεί και πάλι στον τραπεζικό κλάδο και στο ενδεχόμενο δοκιμασίας των 740 (για τον ΔΤΡ), στην ενεργοποίηση... σωματοφυλάκων του δείκτη.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v