Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Πέριξ των 750 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο. Ανοδικά κινούνται Πειραιώς, Alpha. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιέσεις για Attica και Folli. Χαμηλός ο τζίρος.

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Βελτιωμένη σήμερα η εικόνα στη Μαδρίτη, οριακές απώλειες στο Μιλάνο, μεικτές τάσεις σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, πέριξ των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογα επιχειρούν και στο ΧΑ οι αγοραστές.

Μέτριες οι αρχικές συναλλαγές, μέτριος και ο τζίρος, στα επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης και μακράν χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας.

Διερευνητικές οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ, σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη, με σημείο αναφοράς -μέχρι νεωτέρας- την περιοχή των 750 μονάδων.

Αρχικά ήπιες πιέσεις, οριακά χαμηλότερα των 750 και στη συνέχεια -μετά τα πρώτα 10'- αντίδραση προς τις 755 μονάδες, κίνηση πάντα μέσα στο οριοθετημένο κανάλι.

Με λίγες πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ έως τις 757,11 μονάδες και σχεδόν άμεση ανοδική διόρθωση προς τις 772,30 μονάδες, με τις 780 μονάδες να αποτελούν τον πρώτο/σημαντικό στόχο για τους αγοραστές σήμερα-αύριο.

Η προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες επιχειρείται με την Alpha Bank (1,54-1,58 ευρώ) και υποστηρίζεται από Πειραιώς (2,54-2,60 ευρώ) και Eurobank (0,715-0,733 ευρώ), με σταθερή την Εθνική στο 0,285 ευρώ.

Υποτονικό το ενδιαφέρον για ακόμη μία συνεδρίαση, με την πλειονότητα των ισχυρών παικτών να απέχουν (ενεργός ο ρόλος τους στις μαζικές πωλήσεις κυρίως τραπεζικών θέσεών τους στο διάστημα 25-27 Σεπτεμβρίου). 

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως είτε πρόκειται για ανακωχή από την πλευρά των πωλητών (το πιθανότατο), είτε για ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων (πολύ λίγες πιθανότητες), σε αυτή τη φάση της αγοράς, ζητούμενη είναι η εξισορρόπηση του ΔΤΡ πάνω από την περιοχή των 740 μονάδων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κινηθούν οι μη τραπεζικές μετοχές.

Την Τρίτη, η προσοχή και το intraday είχε εστιασθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ, Jumbo, χθες κυρίως στην Coca Cola, σήμερα κινητικότητα παρατηρείται για τίτλους των ΟΤΕ, FF Group, TITAN, Intralot, ΟΠΑΠ, Attica Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στην αγορά κοινή είναι η εκτίμηση πως όσο παραμένει εκκρεμές το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όσο δεν αποσαφηνίζεται η εικόνα στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν στους συστημικούς κλάδους, η αγορά πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαγράψει μία σημαντική ανοδική κίνηση.

Οσο ο ΔΤΡ αδυνατεί να υπερβεί πειστικά την ευρύτερη περιοχή των 800+ μονάδων, τόσο ο ΓΔ θα «ταλαιπωρείται» μεταξύ 770-780 (στο καλό σενάριο) και 740-720 μονάδων. Τουλάχιστον η αντίδραση στα κύρια χρηματιστήρια του Νότου μειώνει κατά έναν τους λόγους που θα είχαν οι πωλητές για να κινηθούν ενεργότερα σήμερα-αύριο.

Πέραν των τραπεζικών, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι συναλλαγές περιορίζονται στα επίπεδα των 10,07 και 8,99 ευρώ αντίστοιχα, με αμφότερες τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμα short κανάλι.

Σε ανάλογη φορά και η ΔΕΗ, με τη μετοχή της στο 1,93 ευρώ, με απώλειες 5,85% σε διάστημα εβδομάδας.

Σημαντικές πωλήσεις και υποχώρηση σχεδόν 2,80% για τη δεικτοβαρή FF Group, που χαμηλότερα των 17,70 ευρώ αρχίζει να έχει διαγραμματικά πρόβλημα.

Στα 6,88-6,93 ευρώ η μετοχή της... επικαιρότητας Lamda Development, με εύλογα περιορισμένο το ενδιαφέρον, εν αναμονή των εξελίξεων.

Στις 11:20 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 4,4 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα μόλις 3,1 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v