Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση υψηλότερα για τράπεζες και blue chips

Προσεκτική κίνηση πάνω από τις 765 μονάδες, σε μια προσπάθεια «απεγκλωβισμού» του Γενικού Δείκτη. Στις τράπεζες το 60% του τζίρου, ξεχωρίζει η ΕΤΕ. Κινητικότητα και κέρδη για Coca Cola, OTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ.

ΧΑ: Κίνηση υψηλότερα για τράπεζες και blue chips

Προσεκτική κίνηση των αγοραστών πάνω από τις 765 μονάδες, με σχετικά ισομερή αντίδραση αρκετών βασικών κλάδων του χρηματιστηρίου.

Σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συνεχίζεται η προσπάθεια των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την υπέρβαση και των 13.000 για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σε ελάχιστη απόσταση από τα «υψηλά» των 13.036,74 μονάδων.

Με συγκρατημένες προσδοκίες οι πρώτες τοποθετήσεις των traders και στο ΧΑ, με ενδιαφέρουσα παράμετρο την ισομερή ανάπτυξή τους από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τον τηλεπικοινωνιακό, τυχερών παιχνιδιών, κατασκευών κ.α.

Αν και ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα, φαίνεται πως η εικόνα στην αρχή της συνεδρίασης είναι συνέχεια της ανάλογης που είχε διαμορφωθεί από την Παρασκευή, όταν σε τράπεζες αλλά και σε blue chips είχαν τοποθετηθεί συγκριτικά σημαντικά κεφάλαια/ρευστότητα.

Εκτίμηση που αποτυπώνεται στην αντίδραση βασικών κλαδικών δεικτών, με τον ΔΤΡ κατά 1,57% (στις 830,20), τον Πρώτων Υλών κατά 0,82%, Τεχνολογίας με 1,65%, Βιομηχανικών Προϊόντων κ.α. Το 60% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί (*) στον τραπεζικό κλάδο, το υπόλοιπο στα blue chips και κυρίως σε Μυτιληναίο, ΙντραΚάτ, FF Group, MIG, Coca Cola, αλλά και ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Cenergy κ.α.

Στην περιοχή των 765 μονάδων ο ΓΔ, σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων, στις 830 ο ΔΤΡ και στις 2.020 ο FTSE25, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη να ενισχύεται λιγότερο ή περισσότερο.

Ανοδικά ο τραπεζικός, με περιορισμένο τζίρο -χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και της Παρασκευής-, με την Εθνική να διαμορφώνει ένα «μαξιλαράκι» πάνω από το 0,30 ευρώ (της τρίτης αμκ), με την Alpha Bank να περιορίζει στο 0,20 την απόσταση από τα 2 ευρώ (της αμκ), την Πειραιώς στα 2,68 και τη Eurobank στο 0,749 ευρώ. Στα 50 εκατ. ευρώ η διαφορά των Εθνικής - Alpha Bank, με την ΕΤΕ να υπερέχει με αποτίμηση 2,80 δισ. ευρώ και την Alpha να ακολουθεί.

Με μέτριες αγορές λίγο υψηλότερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά συνολικά τις 250 χιλιάδες ευρώ, μέγεθος πολύ κάτω από τον μ.ο. της εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11:20, για μία μετοχή του δείκτη (ΟΛΠ) δεν είχε γίνει καν συναλλαγή αρχής, ενώ για τέσσερις (Sarantis, Lamda Development, EΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου) ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει το όριο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στις 48/17, με την Attica Bank στην κορυφή της απόδοσης (9,91%) και να ακολουθούν Σελόντα (5,09%), Χαλκόρ (4,27%), MIG (4,17%), MLS (1,87%), J&P ΑΒΑΞ (1,33%) κ.α.

(*) στις 11:20, ο τζίρος μόλις είχε ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v