Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά το πρόσημο με μέτριο τζίρο το Χρηματιστήριο

Ατονεί το ενδιαφέρον των αγοραστών, μετά τα νούμερα του προϋπολογισμού. Επιφυλακτικές κινήσεις στο ταμπλό, κρατούν τα κέρδη τους οι τραπεζικές μετοχές. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται ΟΠΑΠ, Folli, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

Κρατά το πρόσημο με μέτριο τζίρο το Χρηματιστήριο

Μέτριων τόνων συνεδρίαση, πρώτα «αγκάθια» για τη διαπραγμάτευση με αφορμή τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Ηπιων μεταβολών η μέχρι τώρα εικόνα των αγορών από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και με το ΧΑ να συντηρείται λίγο πάνω από τις 766 μονάδες.

Διευρύνεται η «τρύπα» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σημείωνε πριν λίγο η Ελενα Λάσκαρη, καθώς παρά την ταυτόχρονη μεγαλύτερη συμπίεση των δαπανών, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο υπολείπεται έστω και οριακά (κατά 54 εκατ.) του στόχου που είχε τεθεί.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτιμούν ως αποθαρρυντική αυτή την εξέλιξη, καθώς αύριο-μεθαύριο τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξαναπιάνουν δουλειά και από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται και οι επικεφαλής. Εάν τα όσα καταγράφονται στο 9μηνο δεν ανατραπούν άρδην στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, τότε πιθανόν να δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία της αξιολόγησης, με τον κίνδυνο να μετατεθεί πέραν του τέλους του έτους η ολοκλήρωσή της. Οπως άλλωστε είναι και το, κατά γενική εκτίμηση, πιθανότερο ενδεχόμενο. Σημαντική προσοχή δίνεται ήδη προς το τέλος αυτής της περιόδου (τέλος Νοεμβρίου πληρώνεται η τελευταία δόση εισοδήματος και τρίτη του ΕΝΦΙΑ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται).

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη που έχει προκύψει δεν λειτουργεί υπέρ των αγοραστών, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη σχετική διαδικασία.

Στην περιοχή των 766 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (0,62%), με τον Δείκτη Τραπεζών να ενισχύεται 1,82% στις 831 μονάδες και με τον FTSE25 κατά 0,75% υψηλότερα, στις 2.021 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, κοντά στον μέσο όρο των 4 συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας (στα 44 εκατ. ευρώ, πλην Παρασκευής), με το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών να έχει ατονήσει εδώ και λίγη ώρα.

Μικρές, μεικτές οι διακυμάνσεις των βασικών δεικτών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς συντηρείται το ανοδικό κλίμα/τάση, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο ελληνικό, που υποαποδίδει από τις αρχές Ιουλίου.

Το 63% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περίπου 5,7 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank και 4 εκατ. ευρώ στον τίτλο της Εθνικής.

Παρά το ότι και για τις 4 συστημικές τραπεζικές συντηρείται το θετικό πρόσημο, η τρέχουσα τιμή υπολείπεται της υψηλής ημέρας, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 12:00. Εκτοτε και στις 4 μετοχές υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές, καθώς από τα υψηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις. Αναλυτικότερα στην ΕΤΕ από το 0,313 ευρώ, στην Alpha Bank από το 1,81, στην Eurobank από το 0,761 και από τα 2,78 ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς.

Τη διολίσθηση του ΔΤΡ ακολούθησαν μετά από λίγο και τα περισσότερα blue chips, με συνέπεια ο FTSE25 από τις 2.030 να χάσει περί τις 10 μονάδες, στις 2.020, με χαμηλό ημέρας στις 2.012,49 μονάδες.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, μεικτές τάσεις διαμορφώνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με απώλειες 0,50% για ΟΠΑΠ (στα 9,12) και ΔΕΗ (στα 2 ευρώ).

Επιβράδυνση των αρχικά πιο επίμονων αγοραστών, με μερική κατοχύρωση λίγων θέσεων σε blue chips, με τις FF Group, Motor Oil και Lamda Development να έχουν «γυρίσει» σε αρνητικό πρόσημο, έως 0,96% χαμηλότερα.

Υπερισχύουν οι αγοραστές σε ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco και Μυτιληναίο, Jumbo, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν MIG, J&P ΑΒΑΞ, Ανεμος, Ιντρακόμ, Νηρέας και Frigoglass, Χαλκόρ, Cenergy, Σελόντα από τη χαμηλότερη.

Στις 15:00 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 24,6 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/40 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v