Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βραχύ προβάδισμα στους αγοραστές

Αρνητικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και τις κρίσιμες επαφές του ελληνικού επιτελείου οι επενδυτές. Στις τράπεζες το «κλειδί» της συνεδρίασης. Βοήθειες και από το θετικό διεθνές κλίμα. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

ΧΑ: Βραχύ προβάδισμα στους αγοραστές

Σε απόσταση αναπνοής από τις 23.000 ο Dow Jones, στις 2.557 ο S&P500, αμετάβλητος ο Eurostoxx 600 και στη Μαδρίτη πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, για να υπενθυμίζουν στις «αγορές» πως η... φωτιά που έχει ανάψει στην Καταλονία δεν θα... σβήσει τόσο εύκολα όσο προεξοφλούσαν ορισμένοι. 

Σε αυτό το περιβάλλον, traders και επενδυτές κινήθηκαν σε μάλλον... ρηχά νερά στη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, πρώτη μίας εβδομάδας που ξεκίνησε με συγκρατημένες προσδοκίες και με τον... αέρα της Παρασκευής. 

Μικρό τελικά το ανοδικό βήμα, με τον ΓΔ στις 765,72 (με υψηλό ημέρας τις 770,10 μονάδες), με τον FTSE25 στις 2.020 (και υψηλό περί τις 10 μονάδες πιο πάνω) και με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 825 (αλλά υψηλό περί τις 20 μονάδες υψηλότερα). Από τους τρεις βασικούς δείκτες, ο τραπεζικός ήταν αυτός που εντέλει είχε την ασθενέστερη συμπεριφορά και αδυναμία διακράτησης (σε κλείσιμο) έστω των 830 μονάδων, που είχε τεθεί ως προϋπόθεση. 

Συναλλαγές 47,8 εκατ. μετοχές, τζίρος 44,5 εκατ. ευρώ, με τα 22,2 να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο και τα περισσότερα, σχεδόν 9 εκατ., στη μετοχή της Alpha Bank. Στα 7 εκατ. ο τζίρος στην Εθνική, συνεπώς σε τράπεζες και Εθνική - Αlpha Bank παραμένει εστιασμένη η προσοχή όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση. Να δούμε λίγο τους... δείκτες μας, το NBGYY με νέα άνοδο 2,43% στο 0,379$, και το GREK/ETF με μικρά κέρδη 0,21% στα 9,57$.

Πρακτικά, για να είναι σε ισχύ το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης, θα πρέπει ο ΔΤΡ να δώσει σε «κλείσιμο» τιμές (τουλάχιστον) πάνω από τις 830 μονάδες, η Εθνική να μη χάσει το 0,303 (ει δυνατόν να υπερβεί το 0,313) και η Αlpha Bank να (ξανα)περάσει το 1,80 ευρώ. 

Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως σε δεικτοβαρείς μετοχές, όπου την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί αυξημένες συναλλαγές/τζίρος, η τάση είτε παραμένει είτε μπορεί να διαμορφωθεί σε long και να υπάρξουν έτσι βοήθειες για τον δείκτη. 

Για τον FTSE25, οι τεχνικά σημαντικές περιοχές είναι εμφανείς: 2.032 ως κοντινότερη αντίσταση και 2.052 σημαντικότερη (και δυσκολότερη ως προς την επίτευξή της). Στηρίξεις στις 1.997 και κύρια στις 1.987 μονάδες, σημείο όπου θα πρέπει να κλείνουν οι θέσεις long (συνεκτιμώντας τη λήξη στα Παράγωγα, την Παρασκευή). 



«Κλειδί» για την τάση η κίνηση του ΔΤΡ, καθώς χθες δοκιμάστηκαν οι 848 μονάδες (σημείο make or break), που όμως δεν άντεξαν... θα φανεί ενδεχομένως σήμερα, μετά και τη συνάντηση Λαγκάρντ - Τσίπρα, με κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών την ανάγκη για ρύθμιση του χρέους. Στο επίκεντρο -σήμερα- η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με την Αθήνα να έχει επενδύσει σε αυτήν. 

Μετοχές blue chips των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΟΠΑΠ, αλλά και Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia κ.α. έδωσαν ενθαρρυντικό σήμα χθες. Ενδεικτικό το ότι σε μόλις 3 μη τραπεζικές υπερίσχυσαν οι πωλητές: ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΜΟΗ. 

Η ενθαρρυντική εικόνα για την πλειονότητα των blue chips συντηρεί το πλεονέκτημα που έχουν οι αγοραστές ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών 62/44 μετοχές ενισχύει την τάση στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. 

Frigoglass, Λούλη, Χαλκόρ, Cenergy κ.α. ξεχώρισαν από τις τελευταίες κατηγορίες, ένδειξη πως σε μία αγορά που πάει να «στρώσει» αφυπνίζονται εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες της αγοράς.  

Η ώρα της αλήθειας για πλεόνασμα, προϋπολογισμό και δόση, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, με την αγορά να περιμένει ανακοινώσεις από Eurostat και EwG. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v