Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε καθοδική τροχιά οι τράπεζες

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών καταγράφεται ήπια διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές αλλά και δεικτοβαρή blue chips. Ο ΟΤΕ επιχειρεί να κινηθεί ελαφρά υψηλότερα, διαφοροποιούμενος από τη γενική εικόνα.

ΧΑ: Σε καθοδική τροχιά οι τράπεζες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες στο ΧΑ. Αρχικά μετρημένες οι πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την τάση να επιβαρύνεται σταδιακά μετά τα πρώτα 45', με συνέπεια οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο να φθάνουν στο 1,50%. 

Σε μέτρια επίπεδα οι πωλήσεις, στα 2,8 εκατ. ο τζίρος στις τράπεζες μετά τα πρώτα 45' της συνεδρίασης. Στην Ευρώπη το κλίμα βαραίνουν οι τελευταίες εξελίξεις από την Ισπανία, με αφορμή τη σύλληψη Καταλανών αυτονομιστών, με συνέπεια τη υποχώρηση του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και τις νέες πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα.

Σε αυτό το κλίμα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών, με πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών, τραπεζικού και μη τραπεζικού τομέα.

Στις 764 μονάδες χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 820 και με τον FTSE25 στις 2.015 μονάδες. Στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης οι πωλητές μπορεί να έχουν προβάδισμα, παρά την αρχική εκτίμηση/προεξόφληση για συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης, αν και όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες ζητούμενο ήταν η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με το 65% να συγκεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σε blue chips των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco αλλά και των Μυτιληναίου, Sarantis, Cenergy, MIG, Grivalia, Jumbo κ.ά.

Εάν στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιηθούν στη συνέχεια περισσότερες αγορές και επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, θα έχει ενδιαφέρον το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Προσώρας, για τον ΓΔ σημείο αναφοράς είναι οι 765-760 μονάδες, για τον ΔΤΡ οι 815 και οι 2.010 για τον FTSE25

Πωλήσεις και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, σε αντίθεση η Attica Bank συνεχίζει λίγο υψηλότερα (στο 0,06), με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και την Alpha Bank και το μεγαλύτερο τζίρο στις ίδιες μετοχές.

Ωστόσο έχουν επανέλθει οι πωλητές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος, εξέλιξη αποθαρρυντική καθώς η κλίση για τη συγκεκριμένη δεικτοβαρή μετοχή είναι εμφανής πάνω από δύο μήνες. Αντίθετα στον ΟΤΕ επιχειρείται κίνηση σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Απώλειες σχεδόν 2% για τη μετοχή-οδηγό της Εθνικής, με απώλειες σε Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Βank.

Στις 11:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 4,7 εκατ. ευρώ. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 20/31 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v