Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης, με τον περιορισμένο τζίρο να παραπέμπει σε στάση αναμονής από τους επενδυτές. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ως αντίβαρο λειτουργούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κέρδη και για Σαράντη, Lamda.

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο

Μέτριων τόνων συνεδρίαση, με τους ενεργούς παίκτες σε αναμονή.

Στα μόλις 15,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, ενδεικτικός της επενδυτικής... άπνοιας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν επενδυτές και traders, παρά το ότι τα τελευταία 24ωρα «τρέχουν» εξελίξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά -είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Σε εύρος μόλις 6 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη (με σημείο αναφοράς/στήριξης στις 760 μονάδες), στις 820 για τον Δείκτη Τραπεζών και για τον FTSE25 στις 2.005 μονάδες. Σημεία στήριξης, που εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως θα έπρεπε πρωτίστως να επιβεβαιωθούν παρά να συνεχιστεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση.

Στο 1,02% η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΓΔ και παρότι ακόμη είναι νωρίς (στη 2η από τις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας) έχει σημασία εάν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί δεύτερος συνεχόμενα ανοδικός κύκλος μετά από έξι πτωτικούς (εβδομαδιαίους) κύκλους. Αυτό γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προοίμιο αλλαγής βραχυπρόθεσμης τάσης.

Συναλλαγές με το... σταγονόμετρο, όπως και ο τζίρος, με το 44% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil, Grivalia, Viohalco, Μυτιληναίο, Coca Cola, FF Group, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στον τραπεζικό κλάδο προέχει η διασφάλιση της στήριξης, με τους αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί από τα χαμηλά ημέρας σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, την ώρα που στην Εθνική συναλλαγές γίνονται από το 0,299 έως το 0,308 ευρώ.

Και στις 4 συστημικές τραπεζικές, μετά το αρχικά ανοδικό άνοιγμα/ξεκίνημα, ανέλαβαν οι πωλητές, με συνέπεια να υποχωρήσουν στα χαμηλά ημέρας (περίπου στις 11:30), επίπεδο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν και πάλι σταδιακά οι αγοραστές. Και στις 4 μετοχές η προσφορά απορροφήθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ ο συνολικός τζίρος στα χαμηλά ημέρας περιορίστηκε σε κάτι λιγότερο από το ένα εκατ. ευρώ.

Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank, ωστόσο στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με σχεδόν 3 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που νωρίτερα υποχώρησε έως τα 9,14 ευρώ, έγιναν αρκετές συναλλαγές από τα χαμηλά ημέρας, με αποτέλεσμα το ανοδικό «γύρισμα» προς τα 9,25 ευρώ, με θετικό πρόσημο. Δεδομένης της βαρύτητας του τίτλου του Οργανισμού, το ανοδικό «γύρισμα» κάνει τη διαφορά.

Σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή του ΟΤΕ, με τις συναλλαγές στα 10,30-10,44 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Σε γενικές γραμμές, η συναλλακτικότητα παρέμενε υποτονική, με ενδεικτικό το ότι στις 14:45 είχε αλλάξει χέρια μόλις ένα πακέτο και αυτό για 15.000 μετοχές της Motor Oil στα 19,29 ευρώ, συνολικής αξίας 289.350 ευρώ.

Με αγοραστές εκτός από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε Sarantis, Lamda Development. Σταθερή η τιμή των Attica Bank, Grivalia, EXAE και Πειραιώς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v