Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προβλημάτισε η πτώση… τζίρου

Καθοδικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, μεικτή εικόνα στις τράπεζες, σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε με συναλλαγές μόλις 40 εκατ. ευρώ. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ προσπάθησαν να βάλουν πλάτη. Τα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

XA: Προβλημάτισε η πτώση… τζίρου

Στην πεπατημένη των συνεδριάσεων διεκπεραιωτικού χαρακτήρα έδειξε να επιστρέφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχουν σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την συναλλακτική "ανομβρία" (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και την απόλυτη έλλειψη, διατεθειμένων, αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μοιραία το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα στενά όρια του 26αρη και όχι σε όλους τους τίτλους.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.30, δηλαδή μετά την παρέλευση 6 ωρών συνεδρίασης και 30 λεπτά πριν την διαδικασία των τελικών δημοπρασιών, ο ΟΛΠ (-0,19%) είχε συναλλαγές μόλις 149 τεμ., ενώ λιγότερα από 10000 τεμ. είχαν διακινήσει ΕΕΕ (-1,09%) και Σαράντης (-0,25%).

Ακόμα χειρότερη η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς 88 τίτλοι παρέμεναν, κυριολεκτικά, με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 44 που δεν είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 1000 τεμ. (!)

Εννοείται ότι με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, ούτε απαιτήσεις υπάρχουν για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ούτε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να γίνει, καθώς λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" αν διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών, μπορούν να δώσουν τάση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, που σπεύδει να επισημάνει ότι μετά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη επανεμφάνιση πωλητών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στον Τραπεζικό κλάδο και να τονίσει πως μπορεί "το εύκολο κέρδος να έχει δυσκολέψει αρκετά", αλλά η Αγορά συνεχίζει να έχει δυνατότητες να δώσει κέρδη, αν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες (και όχι οι traders), κινηθούν βάσει κανόνων, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του καθενός.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους τόνισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που κράτησε η συνάντηση των δύο Πλευρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, με την παρουσία των επικεφαλής των Δανειστών την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, συμπίπτει χρονικά με τρία ορόσημα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης, τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Στις 24 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. Στις 26 Οκτωβρίου, συνεδριάζει το EuroWorking Group. Θα αξιολογήσει τα στοιχεία, τα οποία στο μεταξύ θα έχει στείλει το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφασίσει, ή όχι, την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ".

Σε ύφεση 0,2% η Ελληνική Οικονομία και το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0%). Για το 2015, η αναθεώρηση είναι οριακή, στο -0,3%, από -0,2%, ενώ τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη 0,7% το 2014, αντί προηγούμενης εκτίμησης για 0,3%.
Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθ. Θανόπουλος, αποδίδοντας την αναθεώρηση κυρίως σε νεότερα δεδομένα για χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Κόκκινα' δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες. Τα εν λόγω δάνεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', προέρχονται από τις εξής δύο κατηγορίες: 'Κόκκινα' καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπερανάληψη μετρητών, που δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση και στην πλειοψηφία τους είναι καταγγελμένα. Εταιρικά πολύ μικρών Επιχειρήσεων, τα οποία κι αυτά δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση. Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι πρόκειται, κυρίως, για δάνεια Ατομικών Επιχειρήσεων, τα οποία χορηγήθηκαν πριν από μία δεκαετία. Και στις δύο κατηγορίες, η Τράπεζα έχει σχηματίσει ισχυρές προβλέψεις ενώ αρκετά από αυτά έχουν διαγραφεί από τα βιβλία της".

Ελαφρά κάτω του 1,5% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το τρέχον έτος, στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών Αγαθών και Υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι για άλλο ένα έτος, αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα και όχι στα πάγια. Σε ότι αφορά στο 2018, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά περιμένει την τελική ενημέρωση αναφορικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ αιφνιδίασε αρνητικά το "κόκκινο" τελικό πρόσημο για την Jumbo (-1,94% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα ήταν διαφορετική από τίτλο σε τίτλο, κάποιες πρώτες ανησυχίες άφησε το κλείσιμο του τίτλου της Εθνικής (-1,64%) χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 0,3010 ευρώ, ενώ κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών εμφανίστηκαν εντολές πώλησης σημαντικά χαμηλότερα και από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 0,298 ευρώ (-2,3%). Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις επόμενες στηρίξεις των 0,297 - 0,295 και 0,283 ευρώ.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, μπορεί σε πρώτη φάση να αναρριχήθηκε μέχρι τις 832,76 μονάδες (+0,92%), όμως από εκεί και πέρα "έμεινε από καύσιμα", βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 812,75 (-1,51%), στις 17.00 βρέθηκε στις 821,42 (-0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,73 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,07%.

Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε "σκληρή" η πρώτη αντίσταση της ζώνης 831 - 846, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν συντρέχει λόγος αυξημένης ανησυχίας όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 817 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, προσπάθησαν να "βάλουν πλάτη" ΟΠΑΠ (0%) και ΟΤΕ (+1,46%).

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, σε ημερήσια διαγράμματα παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 9,25 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,42 και 9,61 ευρώ.

Για την μετοχή του ΟΤΕ, που με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 10,54 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 10,65 - 10,75 και 10,93 - 11,01 ευρώ.

Για άλλες μετοχές του μη Τραπεζικού FTSE26, ελήφθησαν "οδηγίες" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "η ΕΧΑΕ (-0,21%) έχει κάνει μία μεγάλη βάση στο 4,80 επίπεδο και χρειάζεται μία κατοχύρωση του 5,00 για να μας δώσει το έναυσμα για αντίδραση. Το 'πακέτο' των 20 εκατομμυρίων έχει γίνει στα τρέχοντα για την Grivalia (-1,11%). Μια κατοχύρωση του 9,06 μπορεί να δώσει συνέχιση. Το 978 κύριος στόχος και αντίσταση. Τα 8,87 - 8,76 ευρώ κοντινή στήριξη, κάτω από τα 8,51 ευρώ, γυρίζει σε ημερήσιο "short".

Μικτά συναισθήματα προκάλεσε το τελικό κλείσιμο των βασικών δεικτών, καθώς ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43%) διατηρήθηκε ψηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 2007 μονάδων, όμως ο Γενικός Δείκτης, παρά τις μικρές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, δεν πρόλαβε να βρει κλείσιμο υψηλότερα των 762 μονάδων.

Αναλυτικότερα, ξεκινώντας από τον FTSE26 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει κοντινή αντίσταση το 2032 και επόμενο στόχο το 2052. Κοντινή στήριξη το 2007 - 1997 και κύρια το 1987. "Intraday position long" με "stop" τις 1963 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο χαμηλότερα των 762 μονάδων, δίνει κάποιους πρώτους κινδύνους μη άμεσης προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Από την άλλη, όσο ο Δείκτης αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 770 - 776 μονάδων, οι "short" δεν έχουν λόγο για εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αν και η Moody’s μετέθεσε την Ελληνική αξιολόγηση σε 'άλλο χρόνο', το Ελληνικό Χρηματιστήριο έδωσε τη δική του ερμηνεία προς μάλλον αισιόδοξη κατεύθυνση, εικάζοντας ότι θα συντρέξουν λόγοι που θα οδηγήσουν προσεχώς σε αναβάθμιση" σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό κλίμα με το ΔΝΤ προϊδεάζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές που ξεκινούν στις 23/10 θα διεξαχθούν σε πλαίσιο που ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ακόμη και εντός του 2017, στο βαθμό που η Ελληνική Κυβέρνηση συνειδητοποιήσει ότι η χρονική καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για την Ελληνική Οικονομία.

Και τέλος, θετικά εξελίσσεται η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την αποψινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump να ολοκληρώνει μια διαδικασία από την οποία υπάρχουν πολλαπλές προσδοκίες για τη συνέχεια. Με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Χώρας και τη διενέργεια νέων επενδύσεων ανάμεσα τους.

Το πλέγμα των παραπάνω παραγόντων διαμορφώνει, ασφαλώς, θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που θέλει να ξεχάσει τη συζήτηση για τα των Ελληνικών Τραπεζών και της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, που εκ των πραγμάτων θα υφίσταται και το 2018. Με τις εκδόσεις ωστόσο των καλυμμένων ομολόγων σε εξέλιξη (σειρά έχει τώρα η Eurobank) να οδηγούν σε βελτίωση της ρευστότητας και την απεξάρτηση από τον "ακριβό" ELA να συντελείται νωρίτερα, με παράλληλη "ψήφο εμπιστοσύνης" από τις Αγορές.

Ωστόσο, η ανοδική κίνηση είναι μεν ελπιδοφόρα και μπορεί να οδηγήσει προς τις 800 μονάδες, αλλά είναι και επισφαλής καθώς οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα και ανατροπής του "ενάρετου" σεναρίου καθώς οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Βιώνουμε, επομένως, ένα σκηνικό συσσώρευσης όπου το Χρηματιστήριο περιμένει να δει σημάδια αποφασιστικότητας, σε σχέση με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές, αλλά και άλλες ενέργειες που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξελίξεις που θα βελτιώσουν την ψυχολογία όλων όσοι μπορούν να δείξουν με τις ενέργειές τους θετική ψήφο στην Οικονομία: οι Καταναλωτές με τη αύξηση των δαπανών τους και οι Επιχειρηματίες με το σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Στο μεταξύ, στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζεται η παράδοξη συνύπαρξη αντιφατικών μεταξύ τους καταστάσεων. Τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, παρά τις ασύμμετρες απειλές που συνυπάρχουν καθώς η ένταση στη Κορέα συνεχίζεται, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν επιδεινώνονται, ενώ στην Ευρώπη το σενάριο αυτονόμησης της Καταλονίας παραμένει ανοικτό, απειλώντας την εκδήλωση ανάλογων διαθέσεων και από άλλες Ευρωπαϊκές Περιοχές.

"Φαίνεται να ζούμε στη ριψοκίνδυνη εποχή. Και παρ’ όλα αυτά το Χρηματιστήριο δεν ανησυχεί καθόλου', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Richard Thaler που κέρδισε το φετινό Nobel στα οικονομικά με τη συμβολή στα οικονομικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς" υπενθυμίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,19%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για ASX 200 (+0,73%) και Nikkei (+0,38%, 11η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση και νέα υψηλά 21 ετών).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", "οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα προβληματικά δάνεια μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στις Ιταλικές Τράπεζες και να τις οδηγήσουν στην μείωση της χορήγησης δανείων σε Επιχειρήσεις. Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι Ιταλικές Τράπεζες είναι δυνητικά οι πιο εκτεθειμένες μεταξύ των Τραπεζών της Ευρωζώνης στη νέα πρόταση της ΕΚΤ", προειδοποίησε η S&P.

"Στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από πέντε χρόνια εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντανακλά τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2012, αλλά και επιτάχυνση από την άνοδο 2,9% που καταγράφηκε τον Αύγουστο", όπως ενημέρωσε σήμερα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία "ONS". "Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα άνω του στόχου του 2%, το οποίο σημαίνει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ θα αναγκαστεί να συντάξει δημόσια επεξηγηματική επιστολή, σε περίπτωση που οι τιμές επιταχυνθούν κι άλλο αυτό τον μήνα", αναφέρει το Bloomberg.

Βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο, αν και μικρότερη της αναμενόμενης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο "ZEW". Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον Οκτώβριο στις 17,6 μονάδες, από τις 17,0 μονάδες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Ινστιτούτου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 20,0 μονάδες. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 87,0 μονάδες, από τις 87,9 τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αυξηθεί στις 89,0.

"Είναι καιρός οι Αρχές στην Ευρώπη και σε άλλα Πλούσια Μέρη του Κόσμου να πάρουν τον αγώνα ενάντια στις χρηματοοικονομικές 'φούσκες' περισσότερο στα σοβαρά, αλλιώς κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμα μία χρηματοπιστωτική κρίση", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο. "Η νομισματική πολιτική, ακόμη και όταν αναπροσαρμοστεί, θα συνεχίσει να διατηρεί τη διευκολυντική στάση", τόνισε ο τραπεζίτης στη διάρκεια event στη Λισαβόνα.

Αμετάβλητος στο 1,5% παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 0,4% τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

O διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, σε δηλώσεις που έκανε σε Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως "σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το 'Brexit', ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι συνέπειες, όσον αφορά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είναι μεγαλύτερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση βραχυπρόθεσμα. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως "η πραγματική Οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κόστος, αν η Αγορά εκκαθάρισης συναλλαγών σε Ευρώ αποχωρούσε μαζικά από το City του Λονδίνου. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει εξετάσει τα πιο δυσμενή σενάρια και τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν για να περιοριστούν τα ρίσκα".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,7% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος είναι μεγαλύτερη από την αύξηση 0,6% που προέβλεπε η Αγορά και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον περασμένο Ιούνιο.

Υψηλότερα κινήθηκε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή. Όπως ανακοίνωσε η Fed, η συνολική βιομηχανική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση 0,7% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα ενισχυθεί κατά 0,3%. Ωστόσο, η μέτρηση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε αρκετά χαμηλότερα, δείχνοντας πτώση 0,1% αντί για άνοδο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 767,63 μονάδες (+0,25%), όμως από τις 10.39 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 760,75 (-0,65%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 761,33 (-0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 39,2 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, άλλαξε χέρια το 0,96% της εταιρείας στα 1,59 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω τριών "πακέτων" 1.200.000, 250.000 και 250.000 αντίστοιχα).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μόνος τίτλος που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ήταν αυτός του ΟΤΕ. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΦΦΓΚΡΠ).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής, Ελ. Πετρέλαια, Viohalco, Grivalia, Motor Oil και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "που ψάχνουν αγοραστές αλλά δεν βρίσκουν", η πρόσφατη ανακοίνωση των όρων της Α.Μ.Κ. έβαλε στο "ασανσέρ της μεταβλητότητας" τον Κέκροπα (+2,23%), προς νέα υψηλά 57 μηνών η Χαλκόρ (+3,31%), προς νέα υψηλά 9ετιας η Space, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΚΛΜ (-2,61%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την Ίλυδα (-5,74%), ενώ έδειξαν να επιστρέφουν οι πωλητές στην Frigoglass (-14,91%).

Προς νέα υψηλά 57 μηνών η Χαλκόρ

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 24.684 νέες μετοχές της Forthnet που προέκυψαν από την μετατροπή 24.684 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 110.147.660 (ΚΟ) μετοχές, ενώ το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της εταιρείας διαμορφώνεται σε 233.698.458 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Από σήμερα οι μετοχές της Ιντρακάτ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 25.397.630 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,40. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/10/2017 έως και 03/11/2017 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 20/10/2017 έως και 31/10/2017.

Βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίζονται ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (16/10/2017): €2,05 και –30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,675.

---ΧΠΑ

Υποχώρηση εμπεριείχε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη (συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει Παρασκευής).

Μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.875 συμβόλαια).

Στα 3.064 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.517 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.798, 1.420 για τον Οκτώβριο, 1.377 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.010) κινήθηκε μεταξύ 2.007,75 και 2.026,25 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (301.300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.336), Εθνική (18.958), MIG (607), Alpha Bank (3.374), ΟΤΕ (350), Πειραιώς (2.580), ΔΕΗ (165), Viohalco (215), ΟΠΑΠ (112), Μυτιληναίο (127), Cenergy (153), Folli Follie Group (114), ΑΔΜΗΕ (383).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.209, Eurobank 60.309, Εθνική 100.852, Alpha Bank 39.846, Μυτιληναίο 10.607, Viohalco 10.078, Πειραιώς 13.332.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ. Έκλεισαν μικρές "short" θέσεις σε Πειραιώς και ΟΤΕ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                        Name of Issuer                     NSP Position       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,28%
2017-10-13
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,73%
2017-09-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 20.316.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 10.633.508 τεμ. (10.509.306) και Eurobank 10.324.788 τεμ. (10.324.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v