Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο ΧΑ

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών. Νέα πτώση έως 5% για τον κλαδικό δείκτη. Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola. Επιμένουν ανοδικά ΟΠΑΠ, Σαράντης, Motor Oil.

Νέο τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο ΧΑ

Σε κλοιό πωλήσεων με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ.

Συντονισμένες ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες πιέζουν χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη και Μιλάνο, με αφορμή και την τελευταία παρέμβαση της επικεφαλής του SSM.

Σε μία συγκυρία που η κόντρα Μαδρίτης - Βαρκελώνης οξύνεται εκ νέου, που στην Ιταλία η Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται στα σχέδια της Φρανκφούρτης για τα «κόκκινα] δάνεια, έρχεται και σαν τη... σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ο SSM, για να ενεργοποιηθούν συντονισμένα εντολές πώλησης κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Απώλειες από 0,65% έως 1,55% στην Ευρώπη (για CAC και MIB αντίστοιχα), αρνητική εικόνα από τα futures στη Wall Street και στην Αθήνα οι πωλητές έχουν αναλάβει από νωρίς. Ουσιαστικά συνεχίζοντας τις χθεσινές κινήσεις τους, με χρηματιστηριακό παράγοντα να θυμίζει πως σε ανάλογες περιπτώσεις τα funds ξεκινούν να μειώνουν θέσεις από περιφερειακά χρηματιστήρια για να ακολουθήσουν τα κεντρικά.

Γεγονός πως τον τελευταίο καιρό το ΧΑ έχει λειτουργήσει κάτι σαν... προπομπός συνολικότερων πωλήσεων, που με διαφορά 1-2 συνεδριάσεις «χτυπούν» και στα κύρια χρηματιστήρια.

Εάν οι insiders (που έχουν αρχίσει να μειώνουν θέσεις τους αρχικά ηπιότερα, στη συνέχεια πιο επιθετικά) γνωρίζουν κάτι παραπάνω που να δικαιολογεί το μείον 5% στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ή ενδεχομένως και το μείον 2,5% για τις ιταλικές τράπεζες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα ένταση των πωλήσεων και σε αγορές όπως της Φρανκφούρτης, του Παρισιού. Αλλωστε, όπως σημείωνε έμπειρος παράγων, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διευκόλυνε τους short, ενόψει μάλιστα της αυριανής λήξης της απλής σειράς στα Παράγωγα.

Αναλυτικότερα ο Δείκτης Τραπεζών, έχοντας χάσει με χαρακτηριστική ευκολία και τις 800 μονάδες, διορθώνει προς τις 760 μονάδες, με το 57% του εντεινόμενου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών να υποχωρούν: η Εθνική πάνω από 5% στο 0,281 ευρώ, η Alpha Bank κατά 5,17% στο 1,65 ευρώ, η Eurobank με 4,53% στο 0,695 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς με 4,35% στα 2,42 ευρώ.

Στα 14 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, που είχε γίνει στις τράπεζες (στις 13:25), έχοντας ξεπεράσει ήδη τη χθεσινή συνολική αξία, όπως και τον μέσο όρο στο αντίστοιχο διάστημα από Δευτέρα μέχρι και χθες.

Νωρίτερα στην Εθνική οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 16 εκατ. μετοχές, στην Αlpha Βank ο τζίρος πλησίαζε τα 6 εκατ. ευρώ, με το αποθαρρυντικό πως όσο περνούσε η ώρα, τόσο εντείνονταν οι κινήσεις των πωλητών.

Στις 765 μονάδες ο ΔΤΡ, με απώλειες 2,60% σε εβδομαδιαίο και 9,48% σε μηνιαίο, με τη συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων και πάλι χαμηλότερα του ορίου των 8 δισ. ευρώ και ανησυχητική την τεχνική εικόνα για τον κλάδο.

Τεχνικά για τον ΔΤΡ ενδεχόμενη απώλεια και των 750 μονάδων θα κινδύνευε να ενεργοποιήσει περισσότερες πωλήσεις, κάτι που θα επηρέαζε και τους ΓΔ και FTSE25. Για τον ΓΔ, στηρίξεις διαμορφώνονται στις 725, στις 714 και μετά χαμηλότερα των 700 μονάδων. Αλλά ας μην προτρέξουμε τόσο... τουλάχιστον για την ώρα.

Δεδομένης της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών και του τραπεζικού κλάδου (στο ΧΑ), οι πωλήσεις σε blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές.

Σε μόλις τρεις μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές (Motor Oil, Sarantis, ΟΠΑΠ) καθώς στις άλλες 18 μη τραπεζικές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές.

Εχοντας λάβει τα πρώτα αποθαρρυντικά μηνύματα από την εικόνα των σηματωρών Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι πωλητές εκτείνονται και στις άλλες μετοχές του δείκτη.

Λίγο μετά τις 14:30 ο τζίρος στα 27 εκατ. ευρώ., η σχέση ανοδικών/καθοδικών στο συντριπτικό 17/70.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v