Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο μεγάλος πονοκέφαλος τον αγοραστών

Απώλειες στο ξεκίνημα για το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 755 μονάδες. Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς παρά το πάρτι στην αμερικανική αγορά, η εικόνα των τραπεζών και η πτώση του τζίρου. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα των αγοραστών.

ΧΑ: Ο μεγάλος πονοκέφαλος τον αγοραστών

Συνεχίζεται η φρενήρης άνοδος στη Wall Street, θετικά πρόσημα στην Ευρώπη και στην Αθήνα, δεύτερη συνεχόμενη νίκη των πωλητών. 

Νέα μικρή υποχώρηση για βασικούς δείκτες και μετοχές, αποθαρρυντικές ενδείξεις προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και εάν σήμερα-αύριο δεν αλλάξει κάτι στην τεχνική εικόνα τραπεζών και FTSE 25, η αγορά θα απειληθεί με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. 

Στις 757,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και η απώλεια των 760 μονάδων δεν προοιωνίζεται θετική συνέχεια, παρά την αρχική εκτίμησή μας και τις όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις είχαν καταγραφεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Είτε σε αναμονή, είτε σε αποχή βρίσκονται στην πλειονότητά τους τα ισχυρά χέρια από την αγορά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αρνητικό. Εμφανής η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, για πολλοστή φορά, με τον ΔΤΡ να κινδυνεύει σήμερα να χάσει τις σημαντικές μονάδες, αλλά το σημαντικότερο, η διάθεση κατοχύρωσης κερδών από funds και traders που μέχρι τώρα εγγράφουν σημαντικές υπεραξίες, σε διάστημα έτους, εξαμήνου.

Σημειώναμε χθες αυτή την... αχίλλειο πτέρνα των αγοραστών, δηλαδή το γεγονός πως οι θέσεις σε μετοχές όπως η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποφέρουν μέχρι τώρα τεράστιες υπεραξίες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν επενδυτή, ο οποίος είτε επιφυλάσσεται για τη συνέχεια είτε απλά θέλει να «κλειδώσει» μέρος των θέσεών του. Και πολύ σοφά πράττοντας, μειώνει μέρος της θέσης του, μόνο που η αναμονή ή και η αποχή των αγοραστών έχει ως συνέπεια τη διολίσθηση ακόμη και αυτών των μετοχών-σηματωρών. 

Εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτών και παικτών στην Ευρώπη, με ενδεικτική τη νέα άνοδο του DAX στις 13.043 μονάδες. 

Και το εύλογο ερώτημα των τελευταίων ημερών, εβδομάδων... τι θα γίνει στο ΧΑ όταν (αργά ή γρήγορα) θα έρθει η ώρα της αναπόφευκτης υποχώρησης (όχι διόρθωσης) της «αγοράς των αγορών», της Wall Street. 

Το ΧΑ αδυνατεί να υπερβεί έστω τις 800 μονάδες, όταν στη Wall Street και τη Φρανκφούρτη το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. 

Αποθαρρυντικά τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση, σημαντική υποχώρηση του ΔΤΡ στα όρια των 800 μονάδων, απώλεια των 760 μονάδων για τον ΓΔ και υποχώρηση blue chips-μετοχών-σηματωρών. 

Σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, στην περίπτωση που για τον ΓΔ δεν επιβεβαιωθεί η περιοχή στήριξης των 756-753 μονάδων, η τεχνική εικόνα θα... γκριζάρει περισσότερο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και αύριο, ημέρα που λήγει η απλή σειρά Οκτωβρίου στα Παράγωγα. 

Στα υπόψη για σήμερα η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, θα επιμείνουμε σε Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς η απώλεια των 3,05 και των 4 ευρώ αντίστοιχα έχει επιβαρύνει -προσώρας- τη βραχυπρόθεσμη εικόνα αμφοτέρων. 

Η με σημαντικές συναλλαγές υποχώρηση της Jumbo προς τα 13,80 ευρώ, συνδυαστικά με τις δηλώσεις του διορατικού Απόστολου Βακκάκη, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η εταιρεία στρέφει το κύριο μέρος των επενδύσεών της στη Ρουμανία, όπου «τρέχει» με 50%. 

Ενθαρρυντική, αν μη τι άλλο, η κόντρα κίνηση των πυλώνων του δείκτη, Coca Cola, Motor Oil αλλά και FF Group, ΟΠΑΠ μένει να φανεί εάν σήμερα θα μπορούσε να έχει συνέχεια, αλλά και επιπλέον βοήθειες ώστε να αναστραφεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 756-753 μονάδων για τον ΓΔ, των 800 για τον ΔΤΡ και η αναστροφή της τάσης μετοχών-σηματωρών, όπως θεωρούμε τις Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v