Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη νίκη των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, με το αρνητικό «γύρισμα» των τραπεζών να παίζει καταλυτικό ρόλο. Συνεχίστηκε το... rotation στα blue chips. Ανοδος σήμερα για Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ.

Δεύτερη νίκη των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Απόλυτη επιβεβαίωση του "Νόμου βαρύτητας" που ισχύει για όλες τις Αγορές και που θέλει "ότι δεν πάει πάνω, να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα", μήπως και αυξηθούν οι αγοραστές και μαζί με αυτούς και ο τζίρος.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες ανοδικές), διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. τηρούσε στάση αναμονής, περιμένοντας και τα τελευταία μηνύματα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με τους εν δυνάμει πωλητές να επιχειρούν "ηχηρή" επιστροφή, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μόνιμος εκφραστής της μεταβλητότητας ο Τραπεζικός κλάδος, που ξεκίνησε με διαθέσεις κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά στην συνέχεια υπέκυψε στις πιέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,63%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 834,81 μονάδες (+1,10%), ο τίτλος της Alpha Bank (-2,25%) μέχρι τα 1,80 ευρώ (+1,12%), της Εθνικής (-1,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,308 ευρώ (+2,67%), της Eurobank (-4,21% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,764 ευρώ (+0,53%), της Πειραιώς (-3,80%) μέχρι τα 2,66 ευρώ (+1,14%) και της Τρ. Αττικής (-3,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,059 ευρώ (+3,51%), για να υποχωρήσουν αισθητά στην συνέχεια και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση, με αρνητικά πρόσημα.

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, μόνο σαν, τεχνικά, θετικό μήνυμα, δεν θα μπορούσε να εκληφθεί η απώλεια της στήριξης στις 817 μονάδες. Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, θα ανοίξει η "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 788 και 741 μονάδες.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, ίσως ήταν καλό να παρακολουθούν τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που διατηρούν οι Ξένοι (πάνω από το 0,5% του συνόλου των μετοχών κάθε εισηγμένης) και τις οποίες δημοσιεύει, καθημερινά, η στήλη, στο σχόλιο της Αγοράς Παραγώγων.

Μία προσεκτική ματιά θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι, παρά την φαινομενική ηρεμία των τελευταίων συνεδριάσεων, πριν την σημερινή, Lansdowne Partners (UK) LLP και Marshall Wace LLP, όχι μόνο δεν μείωσαν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους, αλλά τις αύξησαν κιόλας (περίπτωση Lansdowne Partners (UK) LLP σε Πειραιώς), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών παρατηρούνται ως προς τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα που μπορεί να προκύψει το 2017, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος τόνισε ότι θα δοθούν 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες.

"Οι χειρισμοί του 2017, όταν ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και τελικά μοιράσει, ένα μπόνους 500 ευρώ σε Συνταξιούχους δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να αποδοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις" υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε το Βερολίνο, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζήτησε "να υπάρξει ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους". "Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μας όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας", ανέφεραν πηγές της Καγκελαρίας

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων από τους εγχώριους αναλυτές, η σημερινή κίνηση του Χ.Α. διέψευσε τις ελπίδες για επιστροφή της ανοδικής κίνησης μετά τις χθεσινές, κοινές, δηλώσεις Τραμπ και Τσίπρα, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει ο, παρατεταμένα, χαμηλός τζίρος και ο οποίος υποδηλώνει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα του τελικού προσήμου των βασικών δεικτών, μέχρι να βρεθεί η είδηση - καταλύτης, που θα δημιουργήσει κλίμα και διαθέσεις.

Εύκολα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίζεται η επιφυλακτική εικόνα και στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου το αγοραστικό "rotation" σε επιμέρους τίτλους συντηρεί το ελάχιστο ενδιαφέρον και δίνει στηρίξεις στους βασικούς δείκτες, να μην κινηθούν προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,62% και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας), που δείχνει να διατηρεί επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους (βλ. διάγραμμα) και τα οποία είναι και ιστορικά υψηλά από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 29,00 ευρώ, με τελευταία, θεωρητική, αντίσταση στα 29,66 ευρώ.

Σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά ο τίτλος της ΕΕΕ

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 10,875 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζικών τίτλων (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΕΛΛ), αθροίζουν κεφαλαιοποίηση 8,499 δισ. ευρώ (!)

Επέστρεψαν οι αγοραστές μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην Motor Oil (+1,35%). Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 19,97 ευρώ, με τις επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 19,65, 19,89 και 19,97 ευρώ.

Τρεις ανοδικές και τρεις αμετάβλητες, στις τελευταίες έξι, "μετρά" ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,87%). Το κλείσιμο υψηλότερα των 9,25 ευρώ σηματοδότησε το "stop" στο "short" και έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα. Στα 9,42, 9,54 και 9,61 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις.

Με επτά πτωτικές και μόλις τρεις ανοδικές, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, επόμενο ήταν να επιχειρήσει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ο Fourlis (+4,29%), που κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 5,62 ευρώ, για να ανοίξει ο δρόμος προς τα 5,82 ευρώ, για τον τίτλο που παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,32 ευρώ.

Δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο για τον Ελλάκτωρα (-2,5% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που έχασε και τα 1,59 ευρώ (τιμή που άλλαξε χέρια το 0,96% της εταιρείας, στα χθεσινά "πακέτα"). Το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 1,53 ευρώ.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης μετά από 3 αρνητικές και 1 αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες 4, για την Ίλυδα (+18,78%), ενώ τουλάχιστον αξιοπερίεργα είναι τα όσα συμβαίνουν στην μετοχή της Μπήτρος, όποτε αυτή "μπαίνει στον κόπο" να κάνει συναλλαγές. Έτσι στις 27/9 με συναλλαγές 1000 τεμ. έκλεισε με απώλειες 19,25%, στις 10/10 με όγκο 767 τεμ. οι απώλειες έφθασαν το 12,95%, στις 13/10 με συναλλαγές 1750 τεμ. οι ημερήσιες απώλειες έφθασαν στο 10,71% και σήμερα που άλλαξαν χέρια 4202 τεμ., ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 10,67%.

Προσπαθεί να διατηρήσει σχετική επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους ο Άβακας (+5,17%), τα αποτελέσματα εννεαμήνου έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον στον Νηρέα (+5,86%), έστω και αν αυτός υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό +8,98% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακάτ (+2,47%).

"Ντουμπλάρισαν" τις αρνητικές συνεδριάσεις Centric (-5,88%), Ναύπακτος (-7,5%) και Ιασώ (-5,35%), σε διολισθητική κίνηση από τα 0,789 ευρώ (κλείσιμο 29/9) ο Λύκος (-3,48%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Creta Farm (-3,64%) και Καράτζη (-1,45%).

Τις επτά έφθασαν οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην ΚΛΜ (-1,04%), ενώ μετά από 16 συνεδριάσεις ο τίτλος της Mermeren (-0,54%) υποχώρησε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ.

Δεν άφησε και τα καλύτερα τεχνικά συμπεράσματα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43%), που παραμένει σε ημερήσιο "long" με το "stop" στις 1963 μονάδες, χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2007 μονάδες, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 1197, 1984 και 1976 - 1970 μονάδες. Το 2020 - 2022 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει το 2038 - 2050 και το 2067 σε δεύτερη φάση.

Ο Γενικός Δείκτης ζητούσε κλείσιμο υψηλότερα των 770 - 776 μονάδων, για να κρατήσει "ζωντανές" τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης του πτωτικού "gap" στις 788,13 - 789,5 μονάδες, από τις 15/9. Αντ΄ αυτού έχασε και τις 762 - 761 μονάδες και αυτή η εξέλιξη επαναφέρει τον πρώτο λόγο στους συγκρατημένα απαισιόδοξους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα θέματα των 'κόκκινων' δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, με ότι αυτά συνεπάγονται για περεταίρω 'dilution' και απαξίωση των Τραπεζικών 'χαρτιών' του Χ.Α., κάνουν προτιμητέες τις αμυντικότερες στρατηγικές, ειδικά για τα χαρτοφυλάκια χαμηλής ρευστότητας" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ευτυχώς οι Τράπεζες έχουν σχηματίσει σημαντικές προβλέψεις μη είσπραξης δανείων, διαδικασία που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οπότε το "στοίχημα" για τους επενδυτές είναι ότι αφενός δε θα βγουν νέοι "σκελετοί" από τα πάλαι ποτέ κραταιά Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου ότι πιθανές Α.Μ.Κ. θα δρομολογηθούν με τρόπο και σε χρονικό ορίζοντα που δε θα προκαλέσουν "ασφυξία" στη Λεωφόρο Αθηνών.

Όσο οι "underwriters" πιθανών νέων Α.Μ.Κ. διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους.

Με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, προβλέπεται να ξεκινήσει νέο "παιχνίδι" εντυπώσεων και "εσωτερικής κατανάλωσης", με ένα πιθανό "κλείσιμό" της εντός του τρέχοντος έτους, να αποτελεί πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

Από τεχνική άποψη, υπέρβαση με αυξημένους όγκους συναλλαγών του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 768 μονάδες, θα δημιουργήσει βάσιμες αξιώσεις προσέγγισης των 800 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Η αναιμική προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες εβδομάδες ο Δείκτης προκειμένου να απομακρυνθεί από το χαμηλό εξαμήνου, παραπέμπει, κυρίως, σε χρηματιστηριακό "τίναγμα ψόφιας γάτας".

Ακόμη και σε μια "ρηχή" αγορά όπως το Χ.Α., υπάρχουν μηχανισμοί προεξόφλησης των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και για το λόγο αυτό οι επενδυτές καλούνται να σεβαστούν την πτωτική τάση, ενώ η υποαπόδοση διαρκείας του Χ.Α. έναντι των υπόλοιπων Ευρωαγορών (και μάλιστα σε μία φάση που κάποιες από αυτές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά) "σκοτώνει" εν τη γενέσει της σχεδόν, κάθε διάθεση ανάληψης αγοραστικών πρωτοβουλιών.

Στο δύσκολο περιβάλλον του Χ.Α., θα λέγαμε ότι "εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο" και ότι οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

"Χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, εντός και εκτός της Χώρας, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα 'ξεκολλήσουν το κάρο από τη λάσπη' και θα δώσουν νέα πνοή στην ξεχασμένη Ελληνική Κεφαλαιαγορά" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-0,08%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,29%). Δωδέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Nikkei (+0,13%). Οι Αγορές σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, "η Κίνα θα βαθύνει τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει περαιτέρω τις Αγορές της στους Ξένους Επενδυτές. Η Χώρα επιδιώκει να μετατοπιστεί από την ανάπτυξη υψηλού ρυθμού, σε ανάπτυξη υψηλής ποιότητας", όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η Bundesbank να λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", όμως μεταδίδει το Reuters. Αν και το Γερμανικό Δικαστήριο είχε εκφράσει επιφυλάξεις κατά το παρελθόν, για την αγορά ομολόγων, ωστόσο υποστήριξε πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ουσιαστικά, θα χρειάζονταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς θα περιόριζε σοβαρά την ικανότητα της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα.

Η ανεργία στη Βρετανία παρέμεινε σε χαμηλά 42 ετών κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός των Ανθρώπων που έχουν εργασία πλησίασε σε υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,3%, κατά την περίοδο αυτή και παρέμεινε κάτω του 4,5% που θεωρεί η BOE ως "ποσοστό ισορροπίας".

Ο δείκτης κλίματος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ΕΕ, επανήλθε εντός του 2017 σε επίπεδα προ κρίσης και στις 80,2 μονάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Η σταθερή εσωτερική ζήτηση ενισχύει την ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και αρνητικές επιπτώσεις από το "Brexit".

"Η χαλαρή νομισματική πολιτική δίνει στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης 'παράθυρο ευκαιρίας' να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη όταν θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει επιπρόσθετη ποσοτική καθοδήγηση στις Τράπεζες που δυσκολεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια", ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν απώλειες 4,7% τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 1,127 εκατ. κατοικίες. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,175 εκατ. κατοικίες. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ενάρξεις κατοικιών ήταν κατά 6,1% υψηλότερες. Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) υποχώρησαν 4,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικάνικες μετοχές θα αντιστρέψουν τα πρόσφατα κέρδη τους, αν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ράλι στις μετοχές έχει συμπεριλάβει σχετικά υψηλές προσδοκίες, ότι θα περάσουμε τις περικοπές φόρων και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Οι Επενδυτές έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ρυθμιστικού πλαισίου", δήλωσε ο κ. Μνούτσιν στο "Politico", προβλέποντας ότι οι Αγορές θα πάνε υψηλότερα αν το φορολογικό σχέδιο που προβλέπει περικοπές στον εταιρικό φόρο περάσει από το Κογκρέσο.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η ανάπτυξη κινείται κάτω των προβλέψεων του προγράμματος προσαρμογής με αρκετά μεγάλη απόκλιση", σχολιάζει η Citi με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Θυμίζει ότι το 2016 η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ για φέτος και 3,1% για το 2018. Ακόμα και οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις (2,1% φέτος και 2,4% την επόμενη χρονιά) δείχνουν σχετικά αισιόδοξες για τη Citi.

"Αν και το ΑΕΠ πέρασε σε θετικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, το μακροοικονομικό φόντο παραμένει εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και τις επενδυτικές ροές" αναφέρει ο Οίκος.

Σε μείωση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Τιτάν στα 24,2 ευρώ ανά μετοχή, από 26 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, με στόχο την προστασία του ομίλου έναντι των κύκλων επιχειρηματικής ζήτησης, η διοίκηση της Tιτάν προχώρησε σε ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Επένδυσε περίπου 2,2 δισ. ευρώ στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας Τσιμέντου κατά περισσότερο από 40%, ενίσχυσε τις δραστηριότητες έτοιμου μείγματος στις ΗΠΑ και διευθέτησε τα ενεργειακά ζητήματα στην Αίγυπτο.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Tιτάν πλήρωσε επίσης 190 ευρώ/τόνο για μερίδιο 50% στην Βραζιλιάνικη "Cimento Apodi" που, αν και δεν ήταν ευκαιρία, η Euroxx θεωρεί ως λογικό "εισιτήριο" για την απόκτηση πρόσβασης σε ουσιαστικά νέα περιουσιακά στοιχεία με ένα καλό δίκτυο επαφών, σε μια Αγορά με ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και σε φάση ανάκαμψης, μέσω Κοινοπραξίας με έναν αξιοσέβαστο Τοπικό Εταίρο (την "Dias Branco Group").

Οι καθετοποιημένες Αμερικανικές δραστηριότητες έφεραν τον όμιλο σε πλεονεκτική θέση να επωφεληθεί του ανοδικού momentum στις ΗΠΑ, με στήριξη από τον Οικιστικό τομέα και τις θετικές τάσεις στον Εμπορικό τομέα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx, οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το 2019 12% υψηλότερο EBITDA (241 εκατ. ευρώ) από τον μέσο όρο του 2013 - 2016 (216 εκατ. ευρώ). Αυτό, όπως εκτιμά η Euroxx, θα βοηθήσει την Tιτάν να μετριάσει την αρνητική επίπτωση των κυκλικών και διαρθρωτικών θεμάτων της Αιγυπτιακής Αγοράς, των προβλημάτων της εγχώριας Αγοράς και του πολύ ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Euroxx μειώνει κατά 20 - 31% την εκτίμησή της για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2017 - 2019, σημειώνοντας πως οι δραστηριότητες στη Βραζιλία δεν αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην κερδοφορία της Tιτάν πριν το 2019.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 766,06 μονάδες (+0,56%), όμως μετά τις 15.37 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Υποχώρησε στις 757,14 (-0,61%), στις 17.00 βρέθηκε στις 759,15 (-0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος στα 39,3 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 54,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Αττικής, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Eurobank, Lamda Development, Jumbo.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, παρά ταύτα 6 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8% (όλοι με ελάχιστες συναλλαγές).

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη (συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει Παρασκευής), αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.518 συμβόλαια).

Στα 2.691 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.064 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.710, 2.455 για τον Οκτώβριο, 2.342 για τον Νοέμβριο και 13 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.001,25) κινήθηκε μεταξύ 1.998,5 και 2.026,5 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.626), Εθνική (23.247), MIG (681), Alpha Bank (4.023), Πειραιώς (3.850), ΔΕΗ (172), Viohalco (193), ΟΠΑΠ (243), Αττικής (379), ΑΔΜΗΕ (114), Ελ. Πετρέλαια (119), Intralot (160).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.858, Eurobank 61.171, Εθνική 99.151, Alpha Bank 39.753, Μυτιληναίο 10.524, Viohalco 10.173, Πειραιώς 13.715.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                  NSP Position   Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-13
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,73%
2017-09-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 23.659.102 τεμ. (20.316.283), Πειραιώς 8.219.235 τεμ. (10.633.508) και Eurobank 9.596.506 τεμ. (10.324.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v