Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στη ζώνη των 750 μονάδων για το ΧΑ

Στην πρέσα παραμένει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει τη «μάχη» με τις 800 μονάδες. Το αρνητικό κλίμα στις αγορές και τα «μηνύματα» από τα παράγωγα.

Επιστροφή στη ζώνη των 750 μονάδων για το ΧΑ

Αποθαρρυντικό το ξεκίνημα, με συνέχεια πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το αρνητικό για το ΧΑ έγκειται στο ότι από νωρίς υποχωρούν, με μεγαλύτερες ή μικρότερες, απώλειες τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εκ των πραγμάτων έρχεται στο προσκήνιο το εύλογο ερώτημα, που τέθηκε μάλιστα στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, τις γίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, από τη στιγμή που ο DAX θα χάνει 0,74%, ο CAC 0,55% και οι πρώτες ενδείξεις από τη Wall Street θα είναι με το μέρος των πωλητών.

Επί της ουσίας το ΧΑ, που αδυνατούσε να υπερβεί έστω το... υψωματάκι των 800 μονάδων (όταν ο DJIA φούσκωνε πάνω και από τις 23.000 και ο DAX επανερχόταν υψηλότερα των 13.000 μονάδων), μένει να φανεί πώς μπορεί να κινηθεί εάν και εφόσον αρχίσουν οι αναπόφευκτες και απόλυτα φυσιολογικές κινήσεις... εξαέρωσης σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.α.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους πωλητές να πιέζουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 750 μονάδες, τον FTSE25 να χάνει τη «μάχη» με τις 2.000 και με τον Τραπεζικό να μη βγάζει την παραμικρή αντίσταση στην περιοχή των 800 μονάδων.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς παρατηρείται αύξηση συναλλαγών/τζίρου (σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), επιτάχυνση της ροής πράξεων (από την πρώτη κιόλας εντολή, που πέρασε στο σύστημα), εύκολη απώλεια σημαντικών τεχνικών σημείων και απροθυμία ενεργοποίησης των αγοραστών σε υψηλές τιμές.

Αρνητική και η μέχρι τώρα εικόνα στα Παράγωγα, με περιορισμένα ωστόσο τα Συμβόλαια στον δείκτη αλλά σε discount σε σχέση με την υποκείμενη αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση εξαιρετικά κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς θα φανεί εάν για τον ΓΔ θα δοκιμασθούν τιμές χαμηλότερα και των 740 μονάδων, ενδεχόμενο που θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη θέση των πωλητών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την εικόνα της αγοράς -με ήδη δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις- στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει υλοποιήσει περί το 80% των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου (προγραμματισμένο για τις 6 του μηνός).

Με απώλειες, που νωρίτερα ξεπερνούσαν το 2,5%, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει κατηφορικά, περνώντας και πάλι σε απώλειες (σε διάστημα εβδομάδος με μείον 0,39%) και διευρύνοντας το σύνολό τους σε διάστημα μηνός (μείον 7,41%).

Η άνετη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 800 μονάδων επιτάχυνε τις πωλήσεις και στους 4 συστημικούς τραπεζικούς τίτλους, με την Εθνική να υποχωρεί κάτω και από τα 2,90 ευρώ. Σημειωτέον πως η Εθνική ήταν η μόνη από τις 4 συστημικές τραπεζικές που τελευταία πέτυχε την επαναφορά/υπέρβαση της τιμής της τρίτης αμκ. Η αλλαγή τάσης για την ΕΤΕ σηματοδοτεί, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, την επαναφορά των short σεναρίων για τον κλάδο, με τον ΔΤΡ να «κινδυνεύει» πλέον να χάσει και τις σημαντικές 770 μονάδες.

Πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:30, με τα 6,5 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και τα περισσότερα στη μετοχή της Alpha Bank.

Ενδεικτικά τόσο η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 21/37 όσο και το γεγονός πως στις 11:35 σε μόλις τρεις μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές (σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, Fourlis), δύο έμεναν σταθερές (ΑΔΜΗΕ, Lamda Development) και μία (ΟΛΠ) δεν είχε... ανοίξει καν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v