Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 740 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επικρατούν στα περισσότερα blue chips. Στο κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές, ανοδικά η Πειραιώς. «Κρατιέται» ο ΟΤΕ, ξεχωρίζουν ανοδικά ΕΛΠΕ και Αττικής.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Στο... κόκκινο, με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σταθερά σε αρνητικό έδαφος και το ΧΑ.

Ενδείξεις απαρχής ενός πτωτικού κύκλου σε Wall Street και Φρανκφούρτη καθιστούν επιφυλακτικούς traders και επενδυτές, θυμίζοντας πως διαχειριστές και funds «κλείνουν βιβλία» στα τέλη Νοεμβρίου.

Στις 13.175 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 10.100 ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, στις 22.615 ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Στην Αθήνα συνεχίζονται αργά και βασανιστικά οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο (σχεδόν) σύνολο των κλάδων (καθώς κόντρα στην πτώση πηγαίνουν τηλεπικοινωνίες, πετρέλαια/φυσικό αέριο), από τις τράπεζες, τη βιομηχανία, μέχρι τους κλάδους κοινής ωφέλειας, τροφίμων-ποτών.

Οπως στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, η διακύμανση των δεικτών αφήνει ένα περιθώριο για intraday κινήσεις, σε μια συγκυρία που οι παίκτες επιστρέφουν στο stock picking.

Ενδεικτική η διακύμανση του Γενικού Δείκτη από 744,94 (στην αρχή της συνεδρίασης) στα χαμηλά των 731,30 (περίπου στις 12:30) και στη συνέχεια η μικρή επαναφορά προς τις 735 μονάδες. Διακύμανση ανάλογη με αυτή του ΓΔ διαγράφεται για ΔΤΡ (στις 708,79-679,85-692,86) και FTSE25 (στις 1.955-1.918-1.932).

Πρακτικά και για τους τρεις βασικούς δείκτες τα χαμηλά ημέρας έχουν σημειωθεί περίπου στις 12:30 και με τον τραπεζικό να ανακάμπτει ελαφρώς στη συνέχεια. Στα περίπου 12 εκατ. ευρώ ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (με το 50% των συναλλαγών) και μεγαλύτερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Mε πωλητές σε Εθνική, Eurobank, με αγορές σε Πειραιώς και με την Αlpha Βank σταθερή στο 1,51 ευρώ.
Σταθερά πάνω από τις 680 μονάδες ο ΔΤΡ αφήνει ανοιχτό ένα... μικρό «παράθυρο» για μία καθαρά τεχνικής μορφής βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Τεχνικά για τον FTSE25 η στήριξη έχει χαμηλώσει στα 1.927, με πρώτες αντιστάσεις στα 1.955 και 1.960 (μέχρι πρόσφατα στηρίξεις).

Πέραν των τραπεζικών, κινητικότητα με γνώμονα και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, καθώς traders και επενδυτές επιστρέφουν σε επιλογές stock picking. Ενδεικτική η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη μετοχή στα 2,17-2,28 ευρώ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών και την απόφαση για διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ/μετοχή.

Εμφανής η προσπάθεια για περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν λίγο υψηλότερα, με τον ΓΔ προς τις 738 μονάδες.

Ελαφρά βελτίωση και για τη συνολικότερη εικόνα των μετοχών του δείκτη, καθώς σε θετικό έδαφος διαμορφώνεται η τιμή των Αεροπορίας Αιγαίου, Attica Bank, Coca Cola, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Συνεχίζεται η απορρόφηση της προσφοράς, που βγαίνει το τελευταίο διάστημα στις μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στις 14:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 25,6 εκατ. ευρώ, συνεκτιμώντας το ότι μέχρι και χθες ο μέσος ημερήσιος τζίρος έφτανε στα 44 εκατ. ευρώ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v