Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά… δυσκολίας έμεινε στάσιμο

Οριακή σήμερα η πτώση για τον Γενικό Δείκτη αλλά με επιφυλακτικά μηνύματα να στέλνονται από τον «μη τραπεζικό» FTSE. Η διαρκής ανακύκλωση του «ίδιου χρήματος» δυσκολεύει την προσπάθεια απεμπλοκής. Πώς κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στη συνεδρίαση.

ΧΑ: Μετά… δυσκολίας έμεινε στάσιμο

Αν ο σημερινός στόχος των τυχόν εναπομεινάντων αγοραστών ήταν να σταματήσει το πτωτικό σερί για τον Τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 14,41%, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έστω και δύσκολα πέτυχαν στον στόχο τους.

Από την άλλη, ο στόχος αυτός δεν μετουσιώθηκε σε θετικό, τελικό, πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, καθώς υπήρξε αρνητικός αιφνιδιασμός από τις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ελάχιστες έδειξαν την διάθεση να "βάλουν πλάτη" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Όσον αφορά το μέγιστο ζητούμενο, δηλαδή την συναλλακτική δραστηριότητα, ο "μήνας έχει εννιά" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να ανακυκλώνει το ίδιο και το ίδιο χρήμα, με μικρές εξάρσεις όταν παρουσιάζονται ακραίες, ημερήσιες, μεταβολές, ή όταν η μεταβλητότητα "χτυπάει κόκκινο".

Αν και η πρώτη ώρα συναλλαγών, με τζίρο 8,4 εκατ., έδωσε "υποσχέσεις" για κάτι σημαντικά καλύτερο, στην συνέχεια οι "αντιμαχόμενες πλευρές" αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας ο ένας την επόμενη κίνηση του άλλου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να συνοδευτεί από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Παρά τον χαμηλότερο τζίρο, η μεταβλητότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ δεν έδειξε διαθέσεις υποχώρησης, με αποτέλεσμα τόσο ο κλαδικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους μετοχές, να "δουν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και αυτά, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες μικρές ειδήσεις που θα δικαιολογούσαν κάποια καλύτερη συμπεριφορά από τις τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Νοεμβρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 26,9 δισ. ευρώ (μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,7 δισ. ευρώ) έως και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το πρώτο καλό νέο, ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είχαν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες καθώς η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αποφάσισε να γίνει κλιμακωτά ο επιμερισμός των πρόσθετων προβλέψεων, λόγω 'ΔΠΧΑ 9', στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών. Με βάση την απόφαση, στη χρήση του 2018, θα επιβαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια μόλις το 5% της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις, λόγω υιοθέτησης του 'ΔΠΧΑ 9'. Το 2019, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 10%, το 2020 15% και το 2021 20%. Τη διετία 2022 και 2023, η επίπτωση θα είναι 25% ετησίως. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον εποπτικό χειρισμό. Η λογιστική επίπτωση θα διενεργηθεί με τον σχηματισμό των προβλέψεων και θα επιβαρύνει κατά την πρώτη χρήση εφαρμογής ( 2018) απευθείας την καθαρή θέση, ενώ στις επόμενες χρήσεις θα περάσει από τα αποτελέσματα".

Από την άλλη, "φρένο" στην όποια αισιοδοξία έβαλε η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμήλωσε τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, προβλέποντας επέκταση κατά 1,6% έναντι 2,1% που προέβλεπε την περασμένη Άνοιξη.

Οι Φθινοπωρινές προβλέψεις, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, θέτουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,5% για το 2018, με την Κομισιόν να εμφανίζεται οριακά πιο αισιόδοξη σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο έτος (2,4% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού).

Έτσι, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 714,7 (+2,58%) και 688,20 μονάδων (-1,23%), στις 17.00 βρέθηκε στις 704,81 μονάδες (+1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 699,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τίτλος της Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 1,55 (+2,65%) και 1,48 ευρώ (-1,99%), της Εθνικής (-1,15%) μεταξύ 0,266 (+2,31%) και 0,255 ευρώ (-1,92%), της Eurobank (+2,6%) μεταξύ 0,635 (+3,25%) και 0,605 ευρώ (-1,63%) και της Πειραιώς (+1,36%) μεταξύ 2,30 (+4,55%) και 2,16 ευρώ (-1,82%).

Στην περίπτωση της Εθνικής, ο τίτλος της οποίας ήταν ο μοναδικός που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ίσως αξίζει "δεύτερης ανάγνωσης" ο εξαιρετικά υψηλός δανεισμός και ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται, στην Αγορά Παραγώγων και ο οποίος σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση έφθασε τα 66.899.339 τεμ. (!)

Σε κάθε περίπτωση και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό "έμπα - έβγα", για τον Τραπεζικό δείκτη το τελευταίο "προπύργιο" είναι οι 678 μονάδες και από εκεί και χαμηλότερα η πτωτική τάση θα ανατροφοδοτηθεί από τα καθυστερημένα "stop loss".

Για να υπάρξει μερική αναστροφή της εικόνας, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 754 - 760, με πρώτη αντίσταση στις 732 μονάδες.

Σε μία "αθεράπευτα" Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως το Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις και αυτό θα αναστραφεί μόνο με την σημαντική αύξηση του τζίρου, κάτι που θα προβληματίσει όσους διατηρούν θέσεις "short".

Η ανησυχία των τελευταίων θα οδηγήσει σε εσπευσμένες κινήσεις "short covering" δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη ανοδική αντίδραση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το "short" θα συνεχίσει να είναι το πιο σίγουρο "bet", τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί "τι μπορεί να συμβεί αν γυρίσουν σε διόρθωση οι Διεθνείς Αγορές".

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι δομικό στοιχείο της Αγοράς, με το σενάριο μικρής, έστω, ανοδικής αντίδρασης να έχει αυξημένη πιθανότητα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, στο βαθμό που τα αντανακλαστικά των αγοραστών διαμορφώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, λαμβάνοντάς υπόψη τις μάλλον 'ελκυστικές' τιμές που έχουν διαμορφωθεί στις Τραπεζικές μετοχές" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το σχόλιο της Merit Sec

"Ο χθεσινός συνδυασμός της υποχώρησης των τιμών με παράλληλα αύξηση του τζίρου ήταν ανησυχητικός, ειδικότερα στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει να αντιδράσει ανοδικά σήμερα, ή αύριο. Επίσης, σημειώνουμε ότι η ΦΦΓΚΡΠ έχει φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα, αλλά η πιθανότητα να μείνει εκτός MSCI, ενδεχομένως να συντηρήσει την αυξημένη μεταβλητότητα του τίτλου για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η απόδοση του 10ετούς κινείται στα 5,06% (mid ytm). Ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόκλιση αποδόσεων μεταξύ Τραπεζικού δείκτη (-33,43%) και 10ετούς ομολόγου(+36,27%) από τον Ιανουάριο του 2016, μέχρι σήμερα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

"Για ακόμα μία φορά δοκιμάζονται τα όρια της Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από το να κρατήσουμε τα επίπεδα, χρειαζόμαστε και μία κατοχύρωση του 770 για να πάρουμε αγοραστικό σήμα σε εβδομαδιαίο γράφημα. Ο Τραπεζικός δείκτης δοκιμάζει και πάλι τα χαμηλά περιόδου και συνεχίζει να είναι ο 'αδύναμος κρίκος'. Η Αγορά δείχνει να λειτουργεί χωρίς τον τραπεζικό μετά από αρκετά χρόνια, αν και η ψυχολογία θα φτιάξει πολύ περισσότερο αν λυθούν προβλήματα στον κλάδο. Ο ELA πέφτει σταθερά και πλέον βρίσκεται στα 26,9 δισ. Η πίεση για λύση με τους πλειστηριασμούς είναι μεγάλη και είναι φυσικά προϋπόθεση για να προχωρήσει και η αξιολόγηση. Το 10ετές συνεχίζει να βρίσκεται στην ζώνη των χαμηλών και του 2014, ενώ οι τιμές των εταιρικών ομολόγων έχουν ήδη κερδίσει περίπου 2% από την το 2014 που δανειζόντουσαν με 4 - 5% και τώρα ο δανεισμός είναι μεταξύ 2 - 3,5%. Είμαστε σε εποχή αποτελεσμάτων, δείχνοντας πως αρκετές εταιρείες αρχίζουν και βρίσκουν τον δρόμο τους" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα γραφεία Ιδιωτικών ΑΧΕ, εκτός από τον έντονο προβληματισμό που δημιουργεί ο παρατεταμένα χαμηλός τζίρος, επισημαίνεται το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η ψυχολογία των ενεργών παικτών από την συνεχιζόμενη αποψίλωση των τιμών στο Τραπεζικό ταμπλώ. Οι αγοραστές είναι σημαντικά λιγότεροι, σε μία Αγορά εξαιρετικά "ρηχή" με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να "οδηγηθούν" οι τιμές, ακόμα και μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα εννεαμήνου δίνουν λόγους για μια πιο επιλεκτική στάση, σταθεροποιώντας την Αγορά, άγνωστο μέχρι πότε.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, η Folli Follie Group (+0,62%) απέφυγε την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,76 ευρώ (-2,11%).

Δεν απέφυγε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Lamda Development (-2,89%), έστω και αν "αναδύθηκε" από το χαμηλό ημέρας των 5,95 ευρώ (-4,49%). Η μετοχή σήμερα διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 27/9 (232377 τεμ.). Κλείσιμο χαμηλότερα των 6,00 ευρώ, που αποφεύχθηκε σήμερα, θα επιδεινώσει σημαντικότατα την διαγραμματική εικόνα.

To ημερήσιο διάγραμμα της Lamda Development

Μόλις δύο ήταν οι μετοχές από το σύνολο του FTSE26, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο μόνιμος "σωματοφύλακας" του Χ.Α., δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,53%) και η μετοχή της Jumbo (+0,60%).

Ο τίτλος της ΕΕΕ ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχει σαν τελευταία, τεχνική, αντίσταση την ζώνη 29,73 - 29,80 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 29,72 ευρώ θα σηματοδοτεί νέο ιστορικό υψηλό, από τότε που η μετοχή επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo και στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη, όπως και της διανομής υπόλοιπου, μικτού, μερίσματος (0,18 ευρώ, αποκοπή Τρίτη 19/12).

Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 14,56 ευρώ.

Οι μικρές μεταβολές δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, χάθηκαν με τη σειρά και με ιδιαίτερη ευκολία οι στηρίξεις στις 756, 747 και 744 μονάδες και η ανακατάληψη των οποίων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιδιαίτερα "τραυματισμένης" εικόνας.

Τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών η ζώνη 735 - 725, καθώς από εκεί και χαμηλότερα οι πωλητές θα γίνουν επιθετικότεροι και λόγω των κινήσεων "stop loss" στις οποίες θα προχωρήσουν τα, θεωρούμενα, πιο "αργά" χαρτοφυλάκια.

Δεν αποκλείεται η μεταφορά των πιέσεων και οι "παράπλευρες" απώλειες στα μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή, "χαρτιά" που έως τώρα επέδειξαν "αξιοπρεπή συμπεριφορά".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1978 είναι αντίσταση, που όσο συντηρείται η Αγορά συνεχίζει να προβληματίζει. Το 1928 είναι η μοναδική στήριξη αλλά και επίπεδο που αν χαθεί θα βγουν νέοι πωλητές. "Intraday position short" με "stop" τις 2016 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υποχώρηση χαμηλότερα των 1958 μονάδων, άνοιξε την "κερκόπορτα" προκειμένου να μπει σε δοκιμασία η ζώνη 1940 - 1936. Για την οριστική επιδείνωση, που θα φέρει σενάρια υποχώρησης προς τις 1800 μονάδες, αρκούν κλεισίματα χαμηλότερα των 1928 μονάδων.
Ελάχιστη προϋπόθεση για την μερική αποκατάσταση της επιδεινούμενης εικόνας, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 1987 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το γενικότερο πρόβλημα των Ελληνικών Τραπεζών, όπως έχουμε πει, δεν μπορεί να διατηρήσει καμία θετική αντίδραση στην Αγορά" αναφέρει ο Γιώργος Τσέλιος.

Οι εκτιμήσεις των Ξένων Οίκων, όσο και τα προβλήματα για την εφαρμογή των πλειστηριασμών, συνεχίζουν να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες αλλαγές, όπως τα λογιστικά πρότυπα, την διαχείριση των προβληματικών δανείων σύμφωνα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες πολλές προσαρμογές που φαίνεται να δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση.

Το βασικότερο όλων των παραπάνω είναι κατά πόσο τα αποτελέσματα των "stress tests" θα είναι αξιόπιστα, αν δεν υπάρξει πλήρη εφαρμογή των οριζόμενων από την ΕΚΤ.

Από την άλλη πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και τα spread των Ελληνικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει στις Αγορές τους επόμενους μήνες, κάτι που μπορεί να δώσει κάποια στήριξη στην Αγορά λίγο πιο κάτω.

"Το γενικότερο κλίμα φυσικά θα επηρεαστεί και από την πορεία των Διεθνών Αγορών, αφού μετά την υψηλή εταιρική κερδοφορία και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό που ώθησαν τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά, αποτέλεσμα της υπερβάλλουσας ρευστότητας που μπήκε στο σύστημα, ίσως πλησιάζει το τέλος του 'Bull Market' για μία σειρά από λόγους, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και την είδη ευάλωτη Ελληνική Αγορά" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,79%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,20%).

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες για την Ευρώπη, με τον DAX να υποχωρεί χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 13275 μονάδων, ενώ τα αρνητικά πρόσημα δείχνουν να επικρατούν και στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει μικρά κέρδη σε Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 1,6%. Τα αποτελέσματα για τον ετήσιο πληθωρισμό ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 1,8%. Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%, έναντι ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

H Βoeing υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες $37 δισ. στην Κίνα, στο πλαίσιο μιας εμπορικής αποστολής η οποία ακολούθησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο ταξίδι του στο Πεκίνο.

Η αμερικανική εταιρεία θα πουλήσει 300 αεροσκάφη στην Κρατική "China Aviation Supplies", η οποία νοικιάζει αεροπλάνα σε Κινεζικές αεροπορικές εταιρείες. Η παραγγελία αφορά 260 "Β737" και 40 "Β777" και "B787".

Εν τω μεταξύ, Αμερικανικές και Κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες $4 δισ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ελαφρώς το εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4%, σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 1,1% και αύξηση των εισαγωγών κατά 0,3%. Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 21,8 δισ. ευρώ, από 21,3 δισ. τον Αύγουστο και έναντι των 21,1 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

"Ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός Επόπτης μπορεί να καθυστερήσει την εισαγωγή των νέων κανόνων, αναφορικά με τα προβληματικά δάνεια, προκειμένου να εξετάσει όλες τις απόψεις που θα διατυπωθούν έως το τέλος του έτους", δήλωσε η Ντ. Νουί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα 'τρέξει' με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών φέτος, ωστόσο η επέκταση θα επιβραδυνθεί κάπως του χρόνου και το 2019", σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της σε σχέση με τις εαρινές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος, από 1,8% το 2016. Στις Εαρινές προβλέψεις η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 ήταν στο 1,7%. "Η ανάπτυξη το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% και του 2019 στο 1,9%", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του "κακού χρέους" εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων, ήταν 8,5% το Σεπτέμβριο. Αν και τα δάνεια συνεχίζουν να γίνονται "κόκκινα", ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται αυτό είναι ο χαμηλότερος από το 2012.

Αν υπολογιστούν και οι πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων, τότε οι ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησαν κατά 6,1% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική πτώση.

Η ποσότητα των "κόκκινων" δανείων που τιτλοποιήθηκαν φέτος έφτασε τα 29 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2012.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000, στις 239.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 232.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα υποχώρηση στο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Αύγουστο. Όπως αναφέρει, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 20,6% τον Αύγουστο, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 23,4% τον Αύγουστο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,9% για τον Ιούλιο του 2017.

"Προχωρήστε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το συντομότερο δυνατό". Το μήνυμα αυτό έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον απόηχο των έντονων προβληματισμών που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το Ευρωπαϊκό σκέλος των Δανειστών με αφορμή την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από κάθε πλειστηριασμό έως το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κατά τη σημερινή ενημέρωση στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι "η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση 'κλειδί', η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, θα βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Με τιμή - στόχο στα 18 ευρώ και σύσταση "outperform" ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τον τίτλο της Jumbo η Alpha Finance.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι στην έκθεση λαμβάνει υπόψη τη σταδιακή βελτίωση στη μακροοικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη σε Χώρες με υψηλή ανάπτυξη όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων αναμένει για τη Motor Oil το τρίτο τρίμηνο η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 21,9 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει αύξηση καθαρών κερδών 36%, στα 103,4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τις ισοτιμιακές διακυμάνσεις στην αποτίμηση των αποθεμάτων, τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 89,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17% σε ετήσια βάση.

Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 190 εκατ. ευρώ, με άνοδο 28%, ενώ τα "καθαρά" ΕΒΙΤDA εκτιμώνται στα 170 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,5%.

Η ΜΟΗ αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα στις 13 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.
Ανάμικτα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου του ΟΤΕ η Pantelakis Sec.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τα προσαρμοσμένα EBITDA του Οργανισμού κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, ενώ τα κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες.

Η Pantelakis Sec, τονίζει ακόμη ότι επιταχύνθηκε η ανάκαμψη στο κομμάτι της εγχώριας Κινητής Τηλεφωνίας.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης πρόλαβε και "είδε" τόσο το υψηλό ημέρας των 745,6 (+0,49%), όσο και το χαμηλό ημέρας των 738,42 μονάδων (-0,48%). Από εκεί και πέρα αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 βρέθηκε στις 741,42 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 45 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ), ενώ το 48,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ, ΑΤΤ και ΜΠΕΛΑ, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Τρ. Αττικής, ΟΤΕ και Viohalco.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τα Μάρμαρα είχαν την τιμητική τους για μία ακόμα συνεδρίαση, με τον Ικτίνο (+7,61%) να κλείνει σε νέα υψηλά 15ετιας και την Mermeren (+3,9%) σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Mermeren

Κάτι προσπαθεί να κάνει η Lavipharm (+2,61%), αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Ιντρακάτ (+4%) και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές η Ελλάδος (+0,72%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αύξηση των συναλλαγών, για την Revoil (+1,29%), ενώ σε νέα υψηλά 9ετιας και πλέον, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Space (+1,29%).

Περίπου "ισόπαλη" η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, όμως για 12 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.374 συμβόλαια).

Στα 4.410 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.668 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.680, 1.502 για τον Νοέμβριο και 178 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.947,25) κινήθηκε μεταξύ 1.934,5 και 1.958,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (194.556 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.923), Εθνική (29.022), MIG (666), Alpha Bank (10.247), Πειραιώς (3.497), ΔΕΗ (422), Viohalco (140), Μυτιληναίο (151), ΟΤΕ (757), ΓΕΚ (107), Cenergy (130), ΑΔΜΗΕ (206), Τρ. Αττικής (109), ΕΧΑΕ (116), Lamda Development (251).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.722, Eurobank 74.990, Εθνική 170.102, Alpha Bank 43.739, Μυτιληναίο 10.579, Viohalco 10.180 και Πειραιώς 16.587.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                              Name of Issuer                       NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,50%
2017-11-01

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.022.963 τεμ., (από 6.745.163 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 67.468.002 τεμ. (66.899.339), Πειραιώς 7.205.310 τεμ. (7.185.648) και Eurobank 9.771.958 τεμ. (9.423.905).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v