Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό το σενάριο τεχνικής αντίδρασης στο ΧΑ

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η συνεχιζόμενη δοκιμασία της αγοράς στα επίπεδα των 740-750 μονάδων και τα μηνύματα από την αύξηση τζίρου. Οι σταθεροί πωλητές στις τράπεζες, οι κινήσεις λόγω MSCI και ο γρίφος για Coca Cola.

Ανοιχτό το σενάριο τεχνικής αντίδρασης στο ΧΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street στην επέτειο της εκλογής Τραμπ, κάτω από τα 57$ το πετρέλαιο, μικτές τάσεις στις ευρωαγορές, με οριακή υποχώρηση ο Stoxx 600.

Αυτά εκτός, γιατί εντός... τι είχες, Γιάννη μου... τι είχα πάντα, καθώς στο ΧΑ συνεχίστηκε η υποχώρηση δεικτών και μετοχών, σε μία συνεδρίαση που αυτή τη φορά είχε και περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερους τζίρους.

Και σε αυτό θα σταθούμε, καθότι η συνεχιζόμενη δοκιμασία της αγοράς, κυρίως του τραπεζικού κλάδου, συντελέστηκε αυτή τη φορά με συναλλαγές 54 εκατ. μετοχών και τζίρο 56 εκατ. ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση σε αυτό το πτωτικό σερί, που είχε συναλλαγές/τζίρους στο διάστημα της επιχείρησης ανοδικής αντίδρασης μετά τις 14:30, για να ξανακυλήσουν στη συνέχεια χαμηλότερα και πάλι αρκετές μετοχές.

Απολογισμός: ο ΓΔ με νέες απώλειες στις 741,98 μονάδες (χάνοντας σε κλείσιμο τις 740), ο ΔΤΡ στις 696,75 (δοκιμάζοντας ωστόσο ενδοσυνεδριακά και τις 700), ο FTSE25 στις 1.944,51 μονάδες (αφήνοντας κάποιες υπόνοιες αναστροφής σήμερα-αύριο).

Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες για ακόμη μία συνεδρίαση, με τον ΔΤΡ να «μετρά» απώλειες σχεδόν 15% σε εβδομαδιαίο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σήμερα-αύριο. Για τον τραπεζικό κλάδο, η ευρύτερη ζώνη τιμών 680-700 μονάδων προσφέρεται για μία τεχνικής μορφής αντίδραση ως απόλυτη συνέχεια μίας καθοδικής κίνησης που έχει ξεκινήσει από τιμές υψηλότερα των 1.100 μονάδων.

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε και μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακές εναλλαγές, έδωσε αποδόσεις και στην υποχώρηση και στην προσπάθεια αντίδρασης, μένει να φανεί εάν σήμερα-αύριο είναι εφικτό να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό.

Ωστόσο οι καταλύτες μίας τέτοιας κίνησης λείπουν από τον πολύπαθο κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, ενώ σταθεροί πωλητές υπάρχουν ακόμη, κάτι που φάνηκε και στο «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης. Χωρίς καταλύτη, έστω χωρίς μία αφορμή, παραμένει ερώτημα το πώς ο ΔΤΡ θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 720 μονάδες, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και στα blue chips, που αν μη τι άλλο (και) τις τελευταίες ημέρες δείχνουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Συνεπώς, ζητούμενος ο καταλύτης, η αφορμή για να επιχειρηθεί ανοδική διόρθωση στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ από τις 680-700 μονάδες, ικανή να ωθήσει τον FTSE25 προς τις 1.980 και επαναφορά προς τις 2.000 μονάδες. Αρνητικός παράγων χθες η δεικτοβαρής Coca Cola συνέβαλε -εν μέρει- στη διαμόρφωση του δείκτη στις 1.944 μονάδες, αλλά με εντολές αγοράς από λίγο χαμηλότερες τιμές, που ίσως τις δούμε να ενεργοποιούνται σήμερα.

Θα φανεί στην αρχή της συνεδρίασης, γιατί συνήθως το «άνοιγμα» της μετοχής και η πορεία της στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης λειτουργεί σαν... σηματωρός.

Πέραν της Coca Cola θα πρέπει να δούμε κινήσεις και σε μετοχές εταιρειών, που είτε ανακοινώνουν αποτελέσματα 9μήνου είτε έχουν να περιμένουν λ.χ την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Η Jumbo έδωσε ήδη δείγματα γραφής, περιμένουμε τον ΤΙΤΑΝα, τον ΟΤΕ, τη Motor Oil, την Αεροπορία Αιγαίου και άλλες δυνάμεις από αυτή την ομάδα εισηγμένων, που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα και τάση. Αλλωστε (και) το τελευταίο διάστημα, παρά την εμφανή μείωση (περιορισμένης έκτασης) θέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές, τα ισχυρά χέρια κρατούν/προστατεύουν τις θέσεις τους, καθώς στην πλειονότητά τους είναι μεσο-μακροπρόθεσμες.

Το πώς «κουρεύουν» τα... κόκκινα στεγαστικά οι τράπεζες, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, στη σκιά της έκθεσης της BofA και της ξεκάθαρης προειδοποίησης Ντράγκι. Εχουμε πει πολλές, πάρα πολλές φορές (ακόμη και όταν ο ΔΤΡ ήταν στις 1.100 μονάδες), πως πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά για να διαφανεί ουσιαστική διέξοδος και όχι καλυμμένα ημίμετρα και ωραιοποιήσεις χωρίς αντίκρισμα. Το γεγονός πως στο ταμπλό ένας βιομηχανικός όμιλος έχει φτάσει να αποτιμάται περισσότερο από τη λ.χ. Εθνική δεν είναι απλά ένα σημείο των καιρών αλλά το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας κατάστασης, που αφορά τόσο τον πολύπαθο κλάδο όσο και την πραγματική οικονομία. Αλλά για αυτό το θέμα, στη συνέχεια της συνεδρίασης στον Εκηβόλο.

Συνεπώς θεωρούμε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσπάθειας βραχυπρόθεσμης -καθαρά τεχνικής- αντίδρασης για τον ΔΤΡ από τις 680-700 μονάδες, με απαραίτητες στηρίξεις από δεικτοβαρή χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτά σε μία συγκυρία που όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, οι χρηματιστηριακές βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» και μόλις λίγες εβδομάδες πριν τον... εφιάλτη της ενεργοποίησης της οδηγίας MiFID II. Πράγματι, καθώς από 3 Ιανουαρίου προοιωνίζονται τα ακόμη δυσκολότερα για τους χρηματιστές, τους επαγγελματίες της αγοράς. Και αυτό ας το έχουμε στα υπόψη μας, γιατί η αγορά το έχει μπροστά της.

Κρίσιμη η συνεδρίαση και λόγω της ανακοίνωσης των στοιχείων από την Κομισιόν, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν καθοριστικά τα όσα θα ανακοινωθούν, ικανά να κάνουν (σήμερα-αύριο) τη διαφορά προς το χειρότερο ή προς τη βελτίωση του βεβαρημένου κλίματος. 

Μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο/ρίσκο να σηματοδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις, που προφανώς δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το ελληνικό Χρηματιστήριο. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v