Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 740 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με περιορισμένο τζίρο. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν Πειραιώς-Eurobank και Coca Cola. Πιέζονται χαμηλότερα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli.

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Με... χρονοκαθυστέρηση φαίνεται πως «ακούει» το ΧΑ τα νεότερα από την Κομισιόν. Από τις 12:00 έχουν γίνει γνωστές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «ψαλιδίζουν» την ανάπτυξη στο 1,6% (από αρχική πρόβλεψη 2,7% και την ώρα που για την Ευρωζώνη φτάνει σε υψηλό 10ετίας) και μόλις λίγο νωρίτερα (στις 13:30) άρχισαν να ενεργοποιούνται οι εντολές πώλησης από κωδικούς του εξωτερικού.

Συνέπεια αυτών, η αλλαγή σκηνικού και το «γύρισμα» βασικών δεικτών και μετοχών σε αρνητικό έδαφος, με ενδεικτική τη διακύμανση του ΓΔ από τις 745,60 στις 738,42, την εκ νέου προσπάθεια αντίδρασης προς τις 745 και την εδώ και μισή (και πλέον) ώρα επανυποχώρηση προς τις 738 μονάδες. Ανάλογη η διαγραμματική εικόνα για τον FTSE25 (σε εύρος διακύμανσης 1.957,59 - 1.935,33) και τον ΔΤΡ (στις 714,70 - 688,20 μονάδες).

Σταθερή η ροή συναλλαγών -τόσο στην προσπάθεια αντίδρασης όσο και στη διάρκεια των δύο πτωτικών κινήσεων της αγοράς-, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και ικανοποιητικά μεγέθη σε ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Lamda Development, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco κ.α.

Με απώλειες οι βασικοί δείκτες από τις 13:30 και μετά, αλλά με τους πωλητές - αγοραστές να πετυχαίνουν ικανοποιητικές τιμές κυρίως σε αρκετά blue chips.

Στην περιοχή των 740 μονάδων ο ΓΔ, στις 1.945 ο 25άρης και οριακά κοντά στις 700 μονάδες ο ΔΤΡ.

Το 58% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (το σχεδόν 40% του συνολικού) και με τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Ο κλάδος και οι αγοραστές μπορεί να πήραν μία μικρή... ανάσα με αφορμή την πρόθεση του SSM να παρατείνει τις αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική, καθώς στην αγορά, μετά τον... εφιάλτη των AQRs, το... αλαλούμ με τους πλειστηριασμούς, συζητείται το «βουνό» του αναβαλλόμενου φόρου.

Το πιθανότερο είναι πως η διόρθωση του κλάδου, που έχει ξεκινήσει από τα «υψηλά έτους» (των 1.146,11 μονάδων, στα μέσα Ιουλίου), δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο μπορεί να δίνει τεχνικής μορφής ανοδικές διορθώσεις, όπως αυτή που επιχειρείται σήμερα-αύριο από την ευρύτερη ζώνη τιμών των 680-700 μονάδων.

Σημειωτέον πως η αυλαία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ανοίγει (για τις τράπεζες) με τη Eurobank την προσεχή Πέμπτη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Πέραν των τραπεζών, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τα νεότερα για Coca Cola, OTE να δημιουργούν διαφορετική τάση. Υψηλότερα προς τα 29,19 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, χαμηλότερα έως τα 10,53 του ΟΤΕ. Ωστόσο και στη μετοχή του Οργανισμού από τα χαμηλά των 10,53 ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί αγορές, με αποτέλεσμα τη μείωση των απωλειών και την αντίδραση της τιμής στα 10,68 ευρώ πριν λίγο, στις 14:22.

Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα, με αγοραστές η Jumbo στα 13,58, με πωλήσεις η Motor Oil στα 21,23 ευρώ. Σημαντική για τη ΜΟΗ η Δευτέρα, καθώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (μετά τη λήξη της συνεδρίασης) και το βράδυ θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του MSCI. Ετυμηγορία που ενδιαφέρει προφανώς και τα FF Group, με την τιμή της μετοχής να χάνει και άλλο έδαφος προς τα 15,78 ευρώ, που είναι και νέα χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Στις 14:25 ο τζίρος ήταν στα 22,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v