Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε χαμηλά οκταμήνου ο τραπεζικός δείκτης

«Κόκκινη» εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Κινδυνος για κινήσεις stop loss. Τo rotation στα blue chips, οι επίμονοι πωλητές στις τράπεζες και οι επόμενες στηρίξεις.

ΧΑ: Σε χαμηλά οκταμήνου ο τραπεζικός δείκτης

Το απόλυτο, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πέτυχαν οι πωλητές στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο 8 έως και 16/6/2016, όταν και είχε "μετρήσει" επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που υποδηλώνει αρνητικό ρεκόρ 17 μηνών!

Με τους γνωστούς χαμηλούς όγκους κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση και τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν δεν υπήρχαν οι ελάχιστες θετικές διαφοροποιήσεις, από μετοχές του μη Τραπεζικού 26αρη και αν δεν είχαν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 708,79 (+1,34%) και 679,85 μονάδων (-2,8%), στις 17.00 βρέθηκε στις 694,07 (-0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 691,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,20%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι νέο χαμηλό 8μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 678,63 μονάδες (κλείσιμο 24/3).

Σε χαμηλό 8μήνου ο Τραπεζικός Δείκτης

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν ο Τραπεζικός δείκτης δεν δώσει άμεση και πειστική αντίδραση με κλεισίματα υψηλότερα των 732 μονάδων, δύσκολα θα αποφύγει την "αναμέτρηση" με την ζώνη 683 - 678, που δοκίμασε και σήμερα.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο διόρθωσης των Διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο DAX, μετά από δύο μήνες, παραβίασε καθοδικά την σημαντική στήριξη των 13275 μονάδων και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στις 13133 μονάδες, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία το επίπεδο των 13073 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το "ταλαιπωρημένο" Τραπεζικό ταμπλό, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι επόμενες στηρίξεις για τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών εντοπίζονται:

Στην Alpha Bank (-0,66%) στα 1,50 (σημερινό κλείσιμο), 1,45 και 1,40 ευρώ, για την Εθνική (-1,56%) στα 0,251 - 0,25, 0,242 και 0,23 - 0,227 ευρώ.

Για την Eurobank (-2,54%) στα 0,61, 0,60, 0,557 και 0,498 ευρώ και για την Πειραιώς (0%) στα 2,20, 2,15, 2,09 και 1,98 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά την πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί, οι "short" αύξησαν κι άλλο τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους στην Πειραιώς και γι αυτό καλό θα είναι να υπάρχει παρακολούθηση του πίνακα που βγαίνει μαζί με το σχόλιο Παραγώγων.

Επίσης, η Αγορά είναι έτοιμη να δώσει "red alert", ιδιαίτερα αν ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά την ζώνη 735 - 725 μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, καθώς από εκεί και χαμηλότερα οι πωλητές θα γίνουν επιθετικότεροι, λόγω "margin calls" και λόγω των κινήσεων "stop loss" στις οποίες θα προχωρήσουν τα, θεωρούμενα, πιο "αργά" χαρτοφυλάκια.

Δεν αποκλείεται η μεταφορά των πιέσεων και οι "παράπλευρες" απώλειες στα μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή, "χαρτιά" που έως τώρα επέδειξαν "αξιοπρεπή συμπεριφορά", όπου μία "γεύση" έδωσε σήμερα το ταμπλό.

"H Αγορά τηρεί στάση αναμονής, ενώ παράλληλα φοβάται μην γίνει διάσπαση του 725 που γρήγορα μπορεί να πάρει 'Stops' μέχρι το 704. H Δευτέρα έχει αναθεώρηση του MSCI, οπότε περιμένουμε να δούμε αύξηση όγκου συναλλαγών. Στις 16 Νοέμβρη έχουμε κλείσιμο βιβλίων για τους Ξένους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "αντιμέτωπες με αυστηρότερη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) κινδυνεύουν να βρεθούν οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, σύμφωνα με Ξένους Επενδυτές, αν 'κλειδώσει', πολιτικά, η λύση της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, καθώς στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Χώρα θα βρίσκεται εκτός της ασφάλειας του προγράμματος".

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι για το σύνολο του 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7% (1,6% η χθεσινή εκτίμηση της Κομισιόν, έναντι 2,1% που προέβλεπε την περασμένη Άνοιξη). Για τα έτη 2018 και 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, μπορεί να συνεχίζεται, μειωμένο, το "rotation" στον μη Τραπεζικό 26αρη, όμως το σύνολο των ενεργών παικτών έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στο Τραπεζικό ταμπλό, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την "επόμενη μέρα" στον Τραπεζικό κλάδο.

"Σενάρια νέων κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και πιθανών ζημιών με ταυτόχρονη έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, παραμένουν πάνω στο τραπέζι" σύμφωνα με τους περισσότερους παράγοντες της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, πιθανές εκπλήξεις που θα προέρχονται από τις, συνεχιζόμενες, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, μπορεί να κάνουν την διαφορά, αλλά με άγνωστη την διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν τα Ελ. Πετρέλαια (+2,02%), όπου τα αποτελέσματα εννεαμήνου έτυχαν θετικής υποδοχής, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός τίτλος, από όλο τον FTSE26, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Η μετοχή ξεκίνησε την συνεδρίαση με "gap up" (7,44 - 7,58) και αν κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 7,85 - 7,90 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,10 - 8,35 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και για την περίπτωση του ΟΤΕ (-0,38%) η αναθεώρηση της εκτίμησης για τις ελεύθερες ταμειακές ροές προβλημάτισε. Σύμφωνα με την τηλεδιάσκεψη οι ελεύθερες ταμειακές ροές το 2018 θα ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιουχικές δαπάνες 700 εκατ. ευρώ. Από το 2019 θα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα, φτάνοντας το νούμερο του 2016, ήτοι 460 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (-6,78%), με την ανακοίνωση της εισηγμένης να έρχεται προς επιβεβαίωση αυτών που έδειχνε το ταμπλώ και είχε, εγκαίρως, επισημάνει η στήλη, όσον αφορά το έργο στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η εισηγμένη προειδοποιεί για κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν στο να μην υλοποιηθεί η επένδυση και υποστηρίζει ότι με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, περί οριοθέτησης Αρχαιολογικού Χώρου, επιβλήθηκαν δεκαέξι νέοι όροι".

Τεχνικά, το κλείσιμο πολύ χαμηλότερα των 5,90 ευρώ, ανοίγει την "καταπακτή" για υποχώρηση προς τα 5,30 - 5,25 και 5,05 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΑΔΜΗΕ (-2,19%). Τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών τα 1,75 ευρώ καθώς από εκεί και χαμηλότερα μόνο θεωρητικές στηρίξεις υφίστανται (!)

Εμφανής η παρουσία πωλητή στον Ελλάκτωρα (-2,44%). Κρίσιμη η στήριξη στα 1,51 ευρώ, καθώς είναι το "stop" στο "daily long".

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΧΑΕ (-1,51%), που δείχνει να "παίρνει κλίση" προς τα χαμηλά τρέχοντος έτους. Κλεισίματα χαμηλότερα των 4,58 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), ανοίγουν τον δρόμο προς τα 4,40 και 4,25 ευρώ. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,89 ευρώ.

Δύσκολα τα πράγματα για τον Fourli (0%), αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,35 ευρώ, που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "long", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 5,08 ευρώ.

Νέα χαμηλά 17 μηνών με το κλείσιμο στο ψυχολογικό όριο των 16,00 ευρώ να διασώζεται από τις τελικές δημοπρασίες για την Folli Follie Group (-1,23%). Τελευταία στήριξη στα 15,76 ευρώ, όμως είναι άγνωστο αν θα κρατήσει αν επαληθευτούν οι φόβοι για πιθανή έξοδο του τίτλου από τους δείκτες MSCI.

Τουλάχιστον εντυπωσιακές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

Αδιαφιλονίκητο "γκανιάν" η ΕΕΕ (10,639 δισ.) με τις επόμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από ΟΤΕ (5,122 δισ.) και ΟΠΑΠ (3,024 δισ. ευρώ).

Για την τέταρτη θέση χρειάζεται "σκληρό φώτο φίνις" μεταξύ Ελ. Πετρελαίων (2,319), Alpha Bank (2,315), Motor Oil (2,315) και Εθνικής (2,314 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε, έτι περαιτέρω, την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90%) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, χάθηκαν οι στηρίξεις στις 1940 - 1936 και 1928 μονάδες. Αν το τελευταίο επαληθευτεί με ένα ακόμα κλείσιμο, όλα τα σενάριο για υποχώρηση προς τις 1800 μονάδες, είναι ανοιχτά (!)

Ελάχιστη προϋπόθεση για την μερική αποκατάσταση της επιδεινούμενης εικόνας, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 1987 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της απόλυτα πτωτικής εβδομάδας, η οποία "στοίχισε" στον Γενικό Δείκτη 3,86% και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 11,91%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 4% και διαμορφώθηκε στα 44,8 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 14,06% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 17,53%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, για μία ακόμα συνεδρίαση τα Μάρμαρα είχαν την τιμητική τους με Ικτίνο (+2,83% και νέα υψηλά 15 ετών) και Mermeren (+2,75% και νέο ιστορικό υψηλό).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Την τελευταία βδομάδα είδαμε την Κυβέρνηση, για πολλοστή φορά, να τρέχει να προφτάσει τις εξελίξεις" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ήταν προφανές σε όλους τους άλλους, ότι η Γ’ Αξιολόγηση θα ξεκινήσει, αφού εφαρμοστούν όσα μέτρα ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της Β’ Αξιολόγησης. Τα βασικά αντικείμενα είναι η λύση των "κόκκινων" δανείων (άρα πλειστηριασμοί) και οι Αποκρατικοποιήσεις. Μόνο τότε θα αρχίσει η Γ’ Αξιολόγηση, η οποία με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει.

Χρειάστηκε να συζητηθεί, ξανά, ευρέως, το γεγονός ότι χωρίς να λυθούν τα παραπάνω δύο θέματα, οι Τράπεζες θα χρειαστούν "σκληρή" ανακεφαλαιοποίηση, που αυτή τη φορά μπορεί να φθάσει μέχρι την ανάγκη του "bail in". Δηλαδή αφού χάσουν τα λεφτά τους οι Μέτοχοι και Ομολογιούχοι των Τραπεζών, να αναγκαστούν να "κουρευτούν" και οι καταθέσεις.

Όλη αυτή η συζήτηση είχε προφανώς αρνητική επίπτωση στο Χρηματιστήριο, το οποίο για μια ακόμη φορά έπεσε κάτω από τις 747 μονάδες που αποτελούσαν το πρώτο όριο ασφαλείας, που προστατεύει από την πλήρη κατάρρευση. Οι 736 - 734 μονάδες είναι μια πρώτη στήριξη και οι 720 η σημαντικότερη.

Οι καθυστερημένες κινήσεις της Κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται να αποκατέστησαν μερικώς την ηρεμία. Αλλά για πόσο;

Οι Ξένοι αρχίζουν να σκληραίνουν τη στάση τους, όσο καθυστερεί η Γ’ Αξιολόγηση, σε μια περίοδο που έχει εξαγγελθεί η αναδιάρθρωση των ομολογιακών εκδόσεων του PSI.

"Το μίγμα, για πολλοστή φορά, γίνεται εκρηκτικό. Από τεχνικής άποψης διατηρούνται κάποια θετικά σήματα, λόγω της καλής πορείας των μη Τραπεζικών μετοχών και ο Νοέμβριος είναι πάντα ιδιαίτερος μήνας. Όμως το κλίμα έχει σαφώς χαλάσει, σε σχέση με το Καλοκαίρι" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει..', κάτι συνειρμικά ανάλογο είναι πολύ πιθανό να συμβεί με το Γενικό Δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς επισκέπτεται για τρίτη φορά τη ζώνη στήριξης των 738 με 715 μονάδων" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Το επίπεδο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο από την πλευρά της διαγραμματικής ανάλυσης, αλλά και από εκείνη των τεχνικών δεικτών, καθώς εάν "περπατηθεί" καθοδικά με αυξημένο τζίρο ρευστοποιήσεων, είναι ικανό να σπρώξει το Γενικό Δείκτη σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, βάζοντας ως πρώτο στόχο την περιοχή στήριξης των 686 μονάδων.

Στατιστικά πάντως ο τριπλός τοπικός πυθμένας είναι λίγο σπάνιος, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται πτωτική ρήξη με βίαιη κίνηση. Στα υπ΄ όψιν και το γεγονός ότι οι πέντε τίτλοι: Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ που "ρυθμίζουν" κατά 36% τη κίνηση του Γενικού Δείκτη, βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους και φυσιολογικά θα θελήσουν και αυτοί κάποια στιγμή να "ξαποστάσουν" καθοδικά.

Έντονη στροφή στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό θα μπορούσε να γίνει με την επανόρθωση του Δείκτη άνω των 750 μονάδων.

Ποιο καθαρή εικόνα φαίνεται να είναι αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς "ροκάνισε" καθοδικά το "δάπεδο" στήριξης των 1955 με 1930 μονάδων, ανοίγοντας "τρύπα" για το επόμενο επίπεδο των 1880 μονάδων. Περιοχή όπου δε πρέπει να διαρραγεί καθοδικά, καθώς θα επιφέρει βίαιες ρευστοποιήσεις.

Διάθεση για να πάρει το κατηφορικό δρόμο, που οδηγεί προς το επίπεδο των 665 μονάδων έχει ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά τη καθοδική τμήση των 725 με 720 μονάδων. Καθοδική επαφή και λύση των 665 μονάδων, θα ανοίξει το πολύ επικίνδυνο μονοπάτι για τον απόλυτο "πάτο" των τεσσάρων πυθμένων μεταξύ των 614 με 604 μονάδων.

"Ξαφνικό ανοδικό 'retrace' άνω των 735 μονάδων, με ισχυρό όγκο συναλλαγών, θα προκαλέσει 'ηλεκτροσόκ' και αποπροσανατολισμό στους πωλητές" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι 770 μονάδες αποδείχτηκαν πολύ σκληρές για να πέσουν με τους χαμηλούς τζίρους της περασμένης εβδομάδας" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η απροθυμία των αγοραστών να κινηθούν επιθετικότερα, καθώς η επιφυλακτικότητα στον Τραπεζικό κλάδο επέστρεψε δριμύτερη, είχε ευρύτερη διάχυση και σε μη Τραπεζικές μετοχές. Με το υφιστάμενο μίγμα νέων και με την διαφοροποίηση, κυρίως λόγω αποτελεσμάτων κάποιων μη Χρηματοοικονομικών εταιρειών, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μην μπορεί να αλλάξει επίπεδα, συνεχίζοντας για 5η συνεχόμενη εβδομάδα την κίνηση του εντός των γνωστών επιπέδων διαπραγμάτευσης.

Η ανασφάλεια που επικρατεί αναφορικά με το ύψος του λογαριασμού των λογιστικών προσαρμογών και του "τεστ αντοχής" στις Τράπεζες, εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία των επενδυτών, με αποτέλεσμα η Αγορά να κυριαρχείται από την τάση που επικρατεί στις Τραπεζικές μετοχές.

Τα καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων, της Αεροπορίας Αιγαίου και της Coca Cola μάλλον πέρασαν απαρατήρητα, στερώντας, πιθανόν, κάποιο δυνητικό ενδιαφέρον που θα βελτίωνε την γενικότερη συναλλακτική δραστηριότητα της Αγοράς. Ακόμα και νέα που θα μπορούσαν να τύχουν θετικότερης αντιμετώπισης και αφορούσαν τις Τραπεζικές μετοχές (μείωση ELA, δηλώσεις EBA για νέα NPLs και διαχείριση του IFRS 9), φαίνεται να μην έχουν χρηματιστηριακό αντίκρισμα.

Σημείο αναφοράς αποτελεί, πλέον, η απόφαση των συμβολαιογράφων, στην γ.σ. στις 20 Νοεμβρίου, για την αναστολή της απεργίας που έχει προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους, η οποία θα έδινε κάποιους βαθμούς εμπιστοσύνης στους Θεσμούς οι οποίοι έχουν το σχετικό θέμα ψηλά στην ατζέντα τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα αρνητικά νέα τυγχάνουν άμεσης τιμολόγησης, όπως και η φημολογία η οποία δεν εδράζεται απόλυτα σε θεμελιώδη δεδομένα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε για τρίτη φορά από το Σεπτέμβριο και μετά, στην ζώνη αντίστασης των 770 μονάδων, χάνοντας μια ακόμα ευκαιρία ανοδικής διαφυγής. Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο με τους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ, να επιτευχθεί μια δυναμική αλλαγή στα διαγραμματικά δεδομένα της Αγοράς και ως εκ τούτου η αναδίπλωση προς τις 730 μονάδες ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά την ουδέτερη στάση των ταλαντωτών, ο Τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται σε χαμηλά οκτώ μηνών, με ανοδικές αποκλίσεις που προμηνύουν ανοδική αντίδραση βραχυπρόθεσμα.

Τα "άσχημα" νέα για τους αγοραστές, είναι ότι στην πρόσφατη καθοδική κίνηση διασπάστηκαν τόσο ο κινητός μέσος των 30 όσο και των 200 ημερών, με τους δύο δείκτες να γυρίζουν σε θέση πώλησης. Βέβαια το φαινόμενο των συνεχών διασπάσεων και των διαδοχικών σημάτων δεν είναι νέο, το Καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός Δείκτης είχε παρόμοια συμπεριφορά σε μια παρατεταμένη αναμονή στα επίπεδα των 550 μονάδων. Η αναμονή, επομένως, λόγω των ισχνών τζίρων, είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τις Τράπεζες να αποτελούν πλέον τον οδηγό για τάση, ρευστότητα και ψυχολογία.

Tο βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας θα γνωρίζουμε τι αλλαγές στον MSCI, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών μετά τις σημαντικές ανακατατάξεις που παρατηρήθηκαν στις κεφαλαιοποιήσεις των εννέα μετοχών που συνθέτουν το σχετικό δείκτη.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου πυκνώνουν, γεμίζοντας το άδειο σχετικά καλεντάρι της Αγοράς. Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου είναι σειρά της Motor Oil να ανακοινώσει ένα δυνατό τρίμηνο, ενώ το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με πιθανές ανακοινώσεις που θα αφορούν το προμέρισμα της χρήσης.

Το ίδιο απόγευμα ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει εννεάμηνο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε VLTs αλλά και τα Monitor Games. Την Τετάρτη το πρωί είναι η σειρά της Μυτιληναίος να δώσει μια συνοπτική εικόνα του γ’ τριμήνου.

Οι Τράπεζες παίρνουν την σκυτάλη στις 16 Νοεμβρίου, με την Eurobank να δίνει την πρώτη εικόνα των τάσεων που επικράτησαν στο γ’ τρίμηνο. Η Παρασκευή εκτός από τα αποτελέσματα της Grivalia Properties έχει και την λήξη της προτελευταίας σειρά Παραγώγων για το 2017" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,19%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,82%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις υποχώρησης κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο, υποχωρεί χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ορίσει διά Νόμου την ημερομηνία και την ώρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του "Brexit", που εξέφρασαν φόβους πως ο αργός ρυθμός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και οι αντιστάσεις στο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μια τροπολογία στον Νόμο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ο οποίος συζητείται στο Κοινοβούλιο, βάσει της οποίας το διαζύγιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μαρτίου 2019 (01.00 της 30ης Μαρτίου 2019 ώρα Ελλάδας).

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές οικονομικές τους σχέσεις μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2019, όταν και λήγει η προθεσμία για το 'Brexit", προειδοποίησε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός σύνδεσμος της Γερμανίας, "BDI", προσθέτοντας πως "είναι πολύ πιθανό να υπάρξει 'σκληρό Brexit".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας "Insee", η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,5%.

"Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,2%", σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 0,3%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 97,8 μονάδες, από 100,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος στις 100,7 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και όπως αναφέρει η Citi, "μια εκταμίευση ταμειακών 'μαξιλαριών', πριν τη λήξη του προγράμματος, εάν όντως συμφωνηθεί, θα παράσχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, η οποία θα αποφύγει την ανάγκη συμφωνίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενώ θα διευκολυνθεί και η μετάβαση σε πλήρη χρηματοδότηση από τις Αγορές.

Σχολιάζοντας τη μείωση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελληνική ανάπτυξη, η Citi επισημαίνει "ότι οι ενδείξεις μιας ήπιας ανάκαμψης της Οικονομίας εντείνονται, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας παραμένουν ισχυρές και το θετικό διεθνές περιβάλλον λειτουργεί υποστηρικτικά. Η αύξηση των Τουριστών αναμένεται ότι θα έχει ενισχύει το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 1% -1,5% σε ετήσια βάση, κάτω από τους στόχους του προγράμματος".

"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβάλλει κεφαλαιακές απαιτήσεις στις Τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μόνο κατά περίπτωση και όχι συνολικά σε όλο τον κλάδο". Αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με το Reuters, σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

"Υψηλότερα των προβλέψεων κινήθηκαν τα κέρδη της Αεροπορίας Αιγαίου το γ' τρίμηνο", αναφέρει η AXIA σε έκθεσή της.

Στο Χ.Α. και στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 744,94 μονάδες (+0,51%), όμως από τις 10.55 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 731,3 (-1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 735,31 (-0,79%) και μ΄σω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 734,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο τζίρος έφθασε στα 43,3 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ απέσπασαν το 53,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο τα ΕΛΠΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, Τιτάν και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

----ΧΠΑ

Το απόλυτο στην εβδομάδα έκαναν οι πωλητές και στην Αγορά Παραγώγων, με την τελευταία συνεδρίαση να συνδυάζεται με αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.550 συμβόλαια).

Στα 4.146 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.410 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.078, 1.751 για τον Νοέμβριο και 327 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.932,25) κινήθηκε μεταξύ 1.916,25 και 1.950 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.582), Εθνική (29.634), MIG (527), Alpha Bank (11.771), Πειραιώς (2.697), ΔΕΗ (422), Viohalco (287), Μυτιληναίο (241), ΟΤΕ (229), ΓΕΚ (262), Cenergy (154), ΑΔΜΗΕ (217), Τρ. Αττικής (200), Ελ. Πετρέλαια (389), Lamda Development (392), ΟΠΑΠ (126), Motor Oil (104).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.676, Eurobank 67.600, Εθνική 169.084, Alpha Bank 46.209, Μυτιληναίο 10.597, Viohalco 10.078 και Πειραιώς 16.825.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                               Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,50%
2017-11-01

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.839.537 τεμ., (από 7.022.963 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 75.798.135 τεμ. (67.468.002), Πειραιώς 7.725.795 τεμ. (7.205.310) και Eurobank 11.800.788 τεμ. (9.771.958).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v