Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Ηπιες απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Δεν απειλήθηκαν οι 700 μονάδες αλλά επανήλθαν οι χαμηλοί τζίροι στην αγορά χθες. Η αποτίμηση των εξελίξεων στη Γερμανία και τα εγχώρια μέτωπα, με πρώτο τον προϋπολογισμό. Οι μετοχές που δίνουν τάση.

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Μικρή άνοδος στη Wall Street, πτώση για το πετρέλαιο, πρώτη συνεδρίαση μετά το «ναυάγιο» (*) στο Βερολίνο, με άνοδο στη Φρανκφούρτη. 

Στο ΧΑ, παρότι στην διάρκεια της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις, κυρίως σε συγκεκριμένα blue chips, σημαντικό μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες μειώθηκαν, με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη να μην απειληθούν οι 700 και για τον FTSE25 οι 1.845 μονάδες. Με συναλλαγές 35,8 εκατ. μετοχών και τζίρο 37,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 31% στις τράπεζες, ένα 31% σε ταξίδια-αναψυχή (ΟΠΑΠ) και ένα 9% σε τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ). 

Λίγο ως πολύ φυσιολογική η εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης, με τις εξελίξεις στην Γερμανία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την αγορά να ανιχνεύει τις αναπόφευκτες συνέπειες αφού μπορεί να έχουν και για τα καθ' ημάς σε θέματα που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα και το χρηματιστήριο. Αν και πρώιμη η όποια εκτίμηση-αποτίμηση για ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, την προοπτική των όποιων μέτρων για το χρέος κ.λπ., θα πρέπει να τις αναμένουμε προοπτικά και σε συσχέτιση με τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων στο Βερολίνο, συνεκτιμώντας πως για το διάστημα που ακολουθεί, αφεντικό στην Bundestag είναι επί της ουσίας ο Wolfgang Scheuble.

Προϋπολογισμός, κοινωνικό μέρισμα, Μάνδρα, εκτιμήσεις Τσακαλώτου πως η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς πιστωτική γραμμή, στην ατζέντα των ημερών, όπως και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εισηγμένων αλλά και παρέμβαση Mario Draghi με έμμεση αλλά σαφή στήριξη προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη συγκυρία. Ημέρα προϋπολογισμού η σημερινή, με την Ελενα Λάσκαρη από νωρίς να μας προϊδεάζει για φιλόδοξες προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου αλλά και επτά «φοροχτυπήματα». 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ρυθμιστής της στάσης επενδυτών και funds, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις αυξημένες είναι οι συναλλαγές ισχυρών χεριών σε «βαριά χαρτιά», όπως είναι ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Θέσεις που προφανώς δεν αφορούν τόσο στα hedge funds αλλά περισσότερο σε ισχυρά επενδυτικά χέρια. Και αυτό, εάν όντως έτσι είναι, έχει τη σημασία του για τη δύσκολη συνέχεια. 

Στις 638 ο ΔΤΡ έχοντας ως χαμηλό τις 623 μονάδες, που επουδενί πρέπει να χάσει σήμερα-αύριο, εάν θεωρηθεί ως πιθανό το ενδεχόμενο να αλλάξει το χθεσινό κλίμα/τάση στη Φρανκφούρτη. 

Μεικτές τάσεις, με αγοραστές στην Alpha Bank στο 1,40 ευρώ αλλά πωλητές σε Εθνική (0,237), Eurobank (0,546) και Πειραιώς στα 2,08 ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές στην ΕΤΕ, με 18,8 εκατ. μετοχές, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Αlpha Βank από περίπου 4,5 εκατ. ευρώ σε καθεμία. 

Ωστόσο ο τζίρος της ημέρας έγινε στον ΟΠΑΠ, με 11,4 εκατ. ευρώ και σε εύρος τιμών 10,05-9,85 ευρώ και δευτερευόντως στον ΟΤΕ και σε εύρος τιμών 10,50-10,15 ευρώ. Ενθαρρυντικό το στοιχείο πως σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οι θέσεις σε διάστημα εβδομάδος και μηνός έχουν θετική απόδοση, γεγονός που μετράει τώρα που «κλείνουν βιβλία» τα ξένα χέρια. Αναλυτικότερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η απόδοση είναι θετική, 3,09% και 6,16% στα αντίστοιχα διαστήματα, ενώ για τον ΟΤΕ κατά 3,45% και ελάχιστα οριακά σε μέτρηση μηνός. Πρακτικά ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ή ΟΤΕ και ΟΠΑΠ λειτουργούν αυτό το διάστημα που είναι σε κλίση η Coca Cola σαν... σωματοφύλακες για τον δείκτη. Με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.870 μονάδων (χαμηλό Παρασκευής), που θα οδηγούσε σε επίπεδο make or break στις 1.899 μονάδες. 

«Ρηχή» η χθεσινή συνεδρίαση, με τζίρο 37,6 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος και του μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας (περίπου 55) αλλά και των αμέσως δύο προηγούμενων (περίπου 44 εκατ. ευρώ), γεγονός που δεν βοηθά στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. 

Περιορισμένης έκτασης μείωση/κατοχύρωση θέσεων σε μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια, με άνοδο Motor Oil, ΔΕΗ, Coca Cola κ.α., ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 35/54 μετοχές. 

Κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας: Μοτοδυναμική, Ελτράκ, Foodlink, Καράτζης, Χαλκόρ, Ιντρακάτ που ευνοούνται από τις εξελίξεις (η Ελτράκ προχωρά σε... θηριώδη επιστροφή κεφαλαίου, η Χαλκόρ σε συγχώνευση με απορρόφηση της Ελβάλ κ.λπ.), περιπτώσεις ενδεικτικές πως κάτι κινείται και σε αυτές τις κατηγορίες, όταν στις μεγαλύτερες επικρατεί ελεγχόμενη μείωση θέσεων και υποχώρηση εντός τεχνικών πλαισίων. 

Για τον FTSE25, κύρια στήριξη είναι οι 1.845 και χαμηλότερα οι 1.830 μονάδες. 



(*) πολύ χρήσιμες εκτιμήσεις για τη Γερμανία του Martin Armstrong (από τον φίλο dionisos στη χθεσινή ανάρτησή μας για τον DAX, στον «Εκη»). 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v