Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση αντίδρασης με ΔΕΗ και τράπεζες

Προς τις 720 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν και τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 650. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με άνοδο πλέον του 5%. Πιέσεις για Σαράντη, Coca Cola, ΟΤΕ.

ΧΑ: Επιχείρηση αντίδρασης με ΔΕΗ και τράπεζες

Σε αναμονή οι ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες αρχικά και ανατροπή στη συνέχεια το ΧΑ.

Με λιγοστές προσδοκίες, που καλλιεργούνται λόγω της ανάληψης πρωτοβουλιών Σταϊνμάγερ στη Φρανκφούρτη, διαμορφώνονται σταθεροποιητικές τάσεις. Εμφανής η στάση αναμονής, με τον DAX λίγο χαμηλότερα στις 13.040 μονάδες, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα.

Στη σκιά των όσων διαδραματίζονται στη Φρανκφούρτη, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Ευρω-νότος υφίσταται συγκριτικά πιο μεγάλη πίεση, με το ΧΑ αρχικά να δέχεται τη μεγαλύτερη, ως ο πιο... αδύναμος κρίκος όλων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως και το ΧΑ, όπως στην πλειονότητά τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα επηρεάζονται αυτό το διάστημα από τις εξελίξεις στη Γερμανία, με τους traders να ενεργούν με λιγότερο ή περισσότερο επιθετικές κινήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία υπέρ των αγοραστών λειτουργούν οι εξελίξεις από το... μέτωπο του λιγνίτη, κάτι που αποτυπώνεται στην αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στις μετοχές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Με μικρό καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ενθαρρυντική ένδειξη την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης στον τραπεζικό κλάδο και την ανάπτυξη αμυνών σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν -όπως και χθες- να βοηθήσουν στην απορρόφηση μέρους των πωλήσεων/πιέσεων.

Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, οι δείκτες κυμάνθηκαν σε στενά εύρη, για να απορροφηθεί η περιορισμένη προσφορά και μετά τις 11:20-11:30 να βγουν οι αγοραστές μπροστά.

Αρχικά σε εύρος τριών μονάδων ο ΓΔ, από τις 710 έως τις 707, σε εύρος δώδεκα ο ΔΤΡ, από τις 642 έως τις 630 και μεταξύ 1.864-1.852 ο FTSE25.

Εως τις 11:15 οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις λειτούργησαν ικανοποιητικά, γεγονός που στη συνέχεια ενεργοποίησε εντολές αγορών. Αποτέλεσμα το ανοδικό «γύρισμα» του ΓΔ προς τις 713, του ΔΤΡ προς τις 652 και του FTSE25 προς τις 1.072 μονάδες.

Ενθαρρυντικό το ότι η αγορά «γυρίζει» με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, καθώς σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η εμφανής (υπο)στήριξη Ντράγκι (προς την ελληνική οικονομία αλλά και τη διοίκηση της ΤτΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία πως εντέλει θα ενεργοποιηθούν οι πλειστηριασμοί (από τις 29 Νοεμβρίου) λειτουργεί υπέρ των αγοραστών.

Με τον ΔΤΡ να αντιδρά 2,21% προς τις 653 μονάδες και με το 59% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν οι αγοραστές και στα μη τραπεζικά χαρτιά.

Ετσι, λίγο πριν τις 11:55, με αγοραστές ενισχυόταν η τιμή των περισσότερων blue chips, ενώ μεγαλύτερη απόδοση κατέγραφαν οι τίτλοι των: ΑΔΜΗΕ, ΔEH, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo κ.ά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v