Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις 720 μονάδες συνεχίζεται η «μάχη» στο ΧΑ

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας στο τραπεζικό ταμπλό, με επανεμφάνιση των πωλητών. Πού δίνουν σήμα εισόδου οι τράπεζες. Κινητικότητα στα mid-small caps. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.

Από τις 720 μονάδες συνεχίζεται η «μάχη» στο ΧΑ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η παρατεταμένη μεταβλητότητα που διακρίνει το Τραπεζικό ταμπλώ, σε συνδυασμό με τις σημαντικές αυξομειώσεις της μικτής αξίας συναλλαγών, αποτρέπουν ακόμα και την σκέψη επανεπένδυσης στα, θεωρούμενα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια, μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον χθεσινό τζίρο των 69,7 εκατ. ευρώ, σήμερα η μικτή αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 51,5 εκατ., ενώ λίγο πριν τις 16.00 και πριν συμπληρωθούν 5,5 ώρες συνεδρίασης, από το ταμπλό του FTSE με όγκο χαμηλότερο των 5000 τεμ. παρέμεναν οι Grivalia, Motor Oil, ΕΕΕ και Σαράντης!

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση προστέθηκε στις αμέσως προηγούμενες που είχαν σαν κύριο χαρακτηριστικό το αυξημένο volatility στον Τραπεζικό κλάδο και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι "οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν μη επενδύσιμες, έως την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα των 'stress tests".

Το ερώτημα που προκύπτει μετά την σημερινή συνεδρίαση, είναι αν η σημερινή επανεμφάνιση των πωλητών ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ή η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά είχε σαν εφαλτήριο το "mini short covering" στο οποίο προχώρησαν Ξένα χαρτοφυλάκια και το οποίο συνδυάστηκε από αισθητή αύξηση του τζίρου.

Για την πρώτη περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης από το πρόσφατο χαμηλό των 614,17 μονάδων (κλείσιμο 16/11) μέχρι και χθες, άθροιζε κέρδη 8,53% και αυτό μπορεί να ήταν ισχυρό δέλεαρ για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση οι αγοραστές πρέπει να επιστρέψουν από αύριο κιόλας, προκειμένου να μη αφήσουν περιθώρια αμφισβητήσεων, για την "ποιότητα" της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η "Marshall Wace" σε Alpha Bank και η "Oceanwood" σε Εθνική, έκλεισαν μέρος των καθαρών αρνητικών θέσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό να μειωθεί οριακά χαμηλότερα του 0,5% και πιο συγκεκριμένα σε 0,48% και 0,49%, αντίστοιχα και αυτό, πιθανότατα, είχε την θετική "απήχηση" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το πρώτο σήμα επανεισόδου δίνεται με την υπέρβαση των 1,56 ευρώ για την Alpha Bank (-3,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), των 0,255 ευρώ για την Εθνική (-2,85%), των 0,61 ευρώ για την Eurobank (-1,26%) και των 2,29 ευρώ για την Πειραιώς (-2,87%).

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 681,75 μονάδες (+2,28%), όμως μετά τις 11.11 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 646,41 (-3,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 654,03 (-1,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,71%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank και έως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν από τους υποψήφιους Αγοραστές οι προσφορές, ούτως ώστε το εγχείρημα να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου διμήνου του 2018.".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζει η διοίκηση της Πειραιώς τις διαδικασίες για την πώληση των δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας 3 δισ., εκ των οποίων το πρώτο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αφορά δάνεια μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, ενώ το δεύτερο 1,5 δισ. 'κόκκινα' καταναλωτικά δάνεια.".

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει τις προϋποθέσεις για υπέρβαση του ορίου των 725 μονάδων, σε συνέχεια της συναλλακτικής αναβάθμισης και των υφιστάμενων θετικών καταλυτών. Ζητούμενη είναι η σύντομη επαναπροσέγγιση προς την περιοχή των 740 μονάδων, στόχος ρεαλιστικός για τις επόμενες συνεδριάσεις".

Ως συνήθως, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.

Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει η Κυβέρνηση για να μπορέσει να πιάσει ο προϋπολογισμός τους στόχους που έχουν τεθεί:

Την ομαλή πρόοδο του προγράμματος στήριξης μέσω του ESM, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018,

Την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στις Διεθνείς Χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις Διεθνείς Αγορές,

Την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και

Την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015.

Από την άλλη, μια πρώτη εικόνα για τις παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει ο Επόπτης στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ("stress test"), στην οποία θα υποβληθούν οι εγχώριες Τράπεζες στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαΐου, θα πάρουν τις επόμενες ημέρες οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη των Τραπεζών που χειρίζονται το θέμα του "stress test". Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η προετοιμασία της άσκησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις περιμένουν οι περισσότεροι των αναλυτών, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να δώσει το, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν κλείσιμο υψηλότερα των 725 - 727 μονάδων, παρά τις "βοήθειες" που δόθηκαν από ικανοποιητικό αριθμό τίτλων του μη Τραπεζικού FTSE26.

Από την άλλη, η επιστροφή των εντολών πώλησης στον Τραπεζικό κλάδο, είχε σαν αποτέλεσμα την μη επιβεβαίωση του σεναρίου που ήθελε η Αγορά να "χτίζει" πάνω στο χθεσινό, θετικό momentum και να προσθέτει κέρδη και σήμερα, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα δεν άφησε ενδείξεις συμμετοχής περισσότερων επενδυτών.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο στην μόνιμη μεταβλητότητα που τον διακρίνει και μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+1,38%), που δείχνει ότι θέλει να "ξαναδεί" τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι ο "πρωταθλητής" σε απόδοση με κέρδη 131,2% (από την αρχή του χρόνου, μέχρι το χθεσινό κλείσιμο). Έχει σημαντική στήριξη στην ζώνη 2,80 - 2,78 ευρώ, που όσο κρατάει βλέπουμε τον τίτλο με "θετική ματιά". Καθοδική διαφυγή μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 2,50 και έξοδο. Τα 3,00 είναι κοντινή αντίσταση με τα 3,17 ευρώ κύρια.

Δείχνει αδυναμία εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%). Το 4,01 είναι στήριξη και ημερήσιο "stop". Τα 4,24 και 4,40 ευρώ, σημαντικές αντιστάσεις.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+1,80%), που προσπαθεί να "συνέλθει" από την σημαντική διολίσθηση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Το "stop" στο ημερήσιο "short" εντοπίζεται στα 13,90 ευρώ.

"Καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για την ΔΕΗ (+0,95%), που υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,16 ευρώ (+2,86%). "Long" εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,88 ευρώ. Το 2,20 πρώτος και το 2,26 δεύτερος στόχος. Τα 2,04 ευρώ γίνονται πρώτη στήριξη.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+5,11%), που δείχνει διάθεση να απομακρυνθεί από το πρόσφατο χαμηλό των 5,13 ευρώ (κλείσιμο 16/11).

Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,65 ευρώ, επίπεδο που δύσκολα θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει αν δεν υπάρξουν θετικοί καταλύτες στο θέμα του Ελληνικού.
Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Σαράντης (+1,38%), που δείχνει να διατηρεί την επαφή του με τα υψηλά τρέχοντος έτους και να απειλεί τα υψηλά 10ετιας. Αν υπερκεραστεί η ζώνη 13,35 - 13,78 ευρώ, η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 14,78 ευρώ.

Αρκετά ήταν τα άξια αναφοράς και από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Νέα ανοδική κίνηση για την Χαλκόρ (+9,76%), μετά το "πράσινο φως" στη συγχώνευση - απορρόφηση με την ΕΛΒΑΛ και με τον τίτλο της πρώτης να κινείται προς υψηλά 8ετιας. Η μετοχή παραμένει "long", με "stop" τα 1,14 ευρώ και επόμενο στόχο τα 1,41 ευρώ.

Προς υψηλά 8ετίας η μετοχή της Χαλκόρ

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Φουντλίνκ (+2,99%) και Ιντρακάτ (+4,31%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για Νηρέα (+6,83%), Σελόντα (+5,19%) και Κέκροπα (+0,40%).

Αντίδραση από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά για την Frigoglass (+3,90%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,092 ευρώ (+19,48%), όμως το μεσοσταθμικό κλείσιμο διαμορφώθηκε στα 0,08 ευρώ, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών 1746049 τεμ. (!)

Προσπάθησε να "ρεφάρει" τις χθεσινές απώλειες η Ελτράκ (+6,29%), ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακά είναι αυτά που συμβαίνουν στον Άβακα (-0,16%), καθώς τις εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τις ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές, για να επιστρέψουν σήμερα οι πωλητές.

Αναπάντητα, τεχνικά, ερωτήματα, άφησε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Η σημερινή "κόντρα" με την ζώνη 1899 - 1901, που θα έδινε έξοδο από το "short" και θα έβαζε σαν επόμενο στόχο τις 1928 μονάδες, έφερε υποχώρηση για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,58%). Το 1878 - 1874 και 1865 είναι κοντινές στηρίξεις και το 1852 κύρια.

Για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των 725 - 727 μονάδων, θα μπορούσε να δώσει "καύσιμα" για κίνηση προς τις 740 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 718 - 714 και 700 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το ψυχολογικό επίπεδο των 700 μονάδων λειτούργησε, στις τελευταίες συνεδριάσεις, σαν ελατήριο για τον Γενικό Δείκτη, με την πολυαναμενόμενη 'διόρθωση ανακούφισης' απλά να 'χρυσώνει λίγο το χάπι' της περίπου 20% πτώσης από το Θερινό και ετήσιο υψηλό των 860" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Υποστηρικτικός της ανόδου ο Τραπεζικός δείκτης που συνεχίζει να υπεραντιδρά σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση και ίσως ανεξαρτήτως λογικής και θεμελιωδών, καθώς και οι Ξένες Αγορές που, με τη Νέα Υόρκη σε νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω προσδοκιών για προώθηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, παραμένουν σε ανοδική τάση.

Δύσκολα για την πλειονότητα των επενδυτών τα "γυρίσματα" της Ελληνικής Αγοράς, καθώς ένα "rebound" μετά από μια μεγάλη πτώση δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά η δυσκολία έγκειται στο να μην προκαταλάβει κάποιος το "rebound", δεχόμενος άκαιρα τα "πυρά" της προϋπάρχουσας πτωτικής τάσης.

Τα γνωστά στη χρηματιστηριακή αργκό ως "τινάγματα της ψόφιας γάτας" έχουν επίσης το χαρακτηριστικό ότι ενεργοποιούν αγορές από βραχυπρόθεσμα συστήματα συναλλαγών, τα οποία όμως δημιουργούν επιπλέον πωλητικές πιέσεις όταν "χτυπήσουν" τα κοντινά τοποθετημένα "stop-loss".

Σε ότι αφορά τα "βαριά", Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αυτά έχουν εκ των πραγμάτων δυσκολία εισόδου σε "ρηχές" Αγορές, όπως το ΧΑ, καθώς οι εγχώριοι τίτλοι δεν χαρακτηρίζονται πάντα από τα απαιτούμενα επίπεδα διαπραγματευσιμότητας.

Τέλος, μετοχικές Αγορές που έχουν ακολουθήσει το δικό τους "μοναχικό δρόμο" πτώσης εν μέσω διεθνούς "πάρτι των ταύρων" συνήθως συγκαταλέγονται από τους Θεσμικούς σε αυτές που έχουν ένα πελώριο και δύσκολα αναστρέψιμο "ερωτηματικό" στην περιγραφή τους.

Ο Τραπεζικός δείκτης χρειάζεται κλεισίματα πάνω από τις 700 - 730 μονάδες προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές του, σενάριο που θα λάβει χώρα είτε λόγω τεχνικού "short covering", είτε λόγω ειδησεογραφίας - φημολογίας που θα ενεργοποιήσει "short squeeze" και εσπευσμένη κάλυψη θέσεων ειδικά από όσους εισήλθαν στην πτώση με καθυστέρηση.

"Ευχή και κατάρα" για την Ελληνική Αγορά η Τραπεζοκεντρικότητά της, τόσο από άποψη ψυχολογίας, όσο και από άποψη ειδησεογραφίας, καθώς ίσως μένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος άλλοι, περισσότερα υποσχόμενοι και σίγουρα με υγιέστερα θεμελιώδη κλάδοι. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης πέρασε τους Καλοκαιρινούς μήνες υψηλότερα από τις 1.000 μονάδες, επίπεδο που ο Γενικός Δείκτης δεν έφτασε ποτέ στο ίδιο διάστημα και τώρα να υποχωρεί χαμηλότερα από τις 700, στήριξη που ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε ποτέ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πτώσης.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) "η πειστικότητα μίας ανοδικής αντίδρασης ενισχύεται από την αύξηση των συναλλαγών, κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη. Στον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης όγκου-τιμής (On Balance Volume) έχει προς το παρόν δώσει ένα αδύναμο αγοραστικό σήμα απόκλισης (divergence), ενώ ο 'Parabolic SaR' παραμένει καθοδικός".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,62%, ξεπέρασε, τις 30000 μονάδες, σε υψηλά 10ετιας).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Δολάριο, δίνοντας κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εγκαταλείψει το Σεπτέμβριο του 2018 την υπόσχεση της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τον στόχο", δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" ο Μπενουά Κερέ. Ο Γάλλος οικονομολόγος υποστήριξε πως αναμένει οι αγορές τίτλων να παραμείνουν ένα έκτακτο εργαλείο, αλλά όχι και ένα μόνιμο μέτρο νομισματικής πολιτικής.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τη στάση που υιοθέτησε τον Οκτώβριο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να ελπίζουν ότι οι συζητήσεις για νέες κινήσεις θα αναβληθούν μέχρι την επόμενη χρονιά", ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters. Οι πηγές διευκρίνισαν πως "οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για αλλαγές στη στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα αναβληθούν για μήνες, με την ΕΚΤ να προτιμάει να μπει σε 'χειμερία νάρκη' καθώς η Οικονομία εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις".

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 0,1 μονάδες το Νοέμβριο, από -1,1 τον Οκτώβριο. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης σκαρφαλώνει πάνω από το μηδέν από τον Ιανουάριο του 2001.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν δεσμευτικούς στόχους για τις μεγάλες Τράπεζες του Μπλοκ, οι οποίοι θα τις αναγκάζουν να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους "μαξιλάρια" σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης (SRB) ανέφερε ότι "για πρώτη φορά θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για την πλειοψηφία των μεγαλύτερων και πιο πολύπλοκων Τραπεζικών ομίλων στην Ευρωζώνη".

Όπως μεταδίδει το Reuters, "το SRB δεν κατονόμασε τις Τράπεζες που θα πρέπει να πιάσουν τους στόχους, αλλά υπολόγισε ότι υπάρχει έλλειμμα 117 δισ. ευρώ για 76 Τράπεζες. Την προηγούμενη χρονιά είχε υπολογίσει το έλλειμμα στα 112 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό του επιπλέον κεφαλαίου που θα μπει στην άκρη θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Το χρέος που υπόκειται στην νομοθεσία Κρατών εκτός Ε.Ε. μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ως 'κεφαλαιακό μαξιλάρι'. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα που υπάγονται στο Βρετανικό δίκαιο θα πρέπει να αντικατασταθούν".

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 13.000, στις 239.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από τις 240.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά, τα οποία διαρκούν για τουλάχιστον τρία έτη, διολίσθησαν κατά 1,2% τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 2,2% τον Σεπτέμβριο και 2,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το Reuters, η πτώση είναι η πρώτη από τον Ιούλιο, όταν είχε σημειωθεί βουτιά 6,8%.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στις 98,5 μονάδες το Νοέμβριο, από τις 100,7 μονάδες τον Οκτώβριο και από τις 97,8 μονάδες της προκαταρκτικής μέτρησης του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τελική μέτρηση θα είναι 98 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 13,7 από 13,5 ευρώ, δίνει η IBG, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

"Η διαφορά ανάμεσα στην αντίδραση των Δανειστών στην περσινή διανομή κοινωνικού μερίσματος και στη φετινή είναι εντυπωσιακή", σχολιάζει η Citi. Θυμίζει ότι την περασμένη χρονιά η απόφαση της Κυβέρνησης αιφνιδίασε τους Δανειστές και προκάλεσε σημαντικό φρένο στις διαπραγματεύσεις. Το πολύ πιο ισχυρό πνεύμα συνεργασίας φέτος, αυξάνει την πιθανότητα η Χώρα να βγει από το πρόγραμμα το Καλοκαίρι του 2018.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, εκτιμά ότι η στόχευση σε υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,82%, αντί για 3,5%) και η υπέρβαση των φετινών στόχων, θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αυξάνει τις πιθανότητες για ήρεμη έξοδο από την εποχή των διασώσεων.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "φόρα" από χθες αναρριχόμενος μέχρι τις 726,02 μονάδες (+0,6%), για να ακολουθήσει εναλλαγή προσήμων και υποχώρηση έως τις 718,98 (-0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 720,11 (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 720,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 51,5 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ οι τρεις αυτοί τίτλοι απέσπασαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας η Alpha Bank.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----XΠΑ

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.871 συμβόλαια).

Στα 5.531 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.310 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.581, 1.563 για τον Δεκέμβριο και 18 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.873,5) κινήθηκε μεταξύ 1.868 και 1.889,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.764 Intralot, 1.066.667 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.011), Εθνική (23.413), MIG (1.879), Alpha Bank (11.060), Πειραιώς (2.480), ΔΕΗ (675), Μυτιληναίο (236), ΟΤΕ (190), Viohalco (449), Lamda Development (198), Cenergy (179), Intralot (245), Jumbo (171), Ελλάκτωρα (104), Ελ. Πετρέλαια (182).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.071, Eurobank 74.923, Εθνική 200.156, Alpha Bank 30.404, Μυτιληναίο 10.302, Viohalco 10.251 και Πειραιώς 14.141.

Ας σημειωθούν τα 230 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ, τα 70 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                     Name of Issuer                        NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.604.093 τεμ., (από 7.995.636 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.495.009 τεμ. (104.241.806), Πειραιώς 7.992.497 τεμ. (8.202.931), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 15.707.174 τεμ. (15.707.174).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v