Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διερευνητικές κινήσεις από αγοραστές-πωλητές

Χωρίς εξάρσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες στην εγχώρια αγορά, μετά τη χθεσινή αντίδραση. Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, με τους βραχυπρόθεσμους να βάζουν στο ταμείο κέρδη. Η προσοχή και στη Γερμανία.

ΧΑ: Διερευνητικές κινήσεις από αγοραστές-πωλητές

Συνεδρίαση αναμονής με το βλέμμα και στο Βερολίνο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παρακολουθούν από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε αναμονή των εξελίξεων η Φρανκφούρτη, με τον DAX να κυμαίνεται από τα αρχικά υψηλά των 13.191 προς τα χαμηλά των 13.145, με τους traders να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αρχικά η είδηση πως βουλευτές και στελέχη του SPD πιέζουν τον Μάρτιν Σουλτς να (ξανα)σκεφτεί το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με το CDU και την Ανγκελα Μέρκελ έφερε χαμόγελα στους long και αγορές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Τα όσα ακολούθησαν, οδήγησαν ορισμένους από τους αρχικούς αγοραστές σε πωλήσεις, με συνέπεια τη διολίσθηση του DAX.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως κάπως έτσι θα πάει και η σημερινή αλλά και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, μέχρι και της Παρασκευής, θεωρώντας πως οι πιέσεις θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το περιβάλλον, ανάλογα κινούνται οι traders και στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρχικά με αγορές, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 726 και στη συνέχεια με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις προς τις 720 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος κοντά στα χθεσινά μεγέθη, καθώς νωρίτερα (*) είχε αλλάξει χέρια σημαντικός αριθμός θέσεων στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips. Αποτέλεσμα, ο ΔΤΡ αρχικά έως τις 681 και στη συνέχεια προς τις 658 μονάδες, με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από τις 1.901 στις 1.885 μονάδες.

Απ' ό,τι φαίνεται -μέχρι τις 11:40-, πωλητές και αγοραστές έχουν μεν ανεβάσει κατά τι τον πήχη (ως προς τις χαμηλές τιμές/στηρίξεις), έχουν πιάσει ενδοσυνεδριακά τους βασικούς στόχους (τις 725 για τον ΓΔ και τις 680 για τον ΔΤΡ), αλλά μειώνουν τις θέσεις τους, περιμένοντας λίγο χαμηλότερα. Το πιθανότερο είναι πως αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης και ανάλογα με τα νεότερα από Βερολίνο και Φρανκφούρτη.

Στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά -σήμερα, προσώρας- για τη μετοχή της Eurobank, μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (μείον 2,39%), η Alpha Bank οριακά στο 1,50 (που δεν πρέπει να χάσει σε κλείσιμο) και η Εθνική λίγο χαμηλότερα στο 0,244 (στόχος το ο,25 ευρώ).

Το σχεδόν 50% του τζίρου, περί τα 6,5-7 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο -με αυξημένες σήμερα συναλλαγές και στην Eurobank-, συγκριτικά μειωμένος ο τζίρος στα blue chips. Ενδειξη πως τα ισχυρά χέρια κρατούν τις θέσεις τους στα μη τραπεζικά και επικεντρώνονται περισσότερο στα τραπεζικά (λόγω intraday και μεταβλητότητας).

Με αγοραστές σε: ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, Sarantis, TITAN, Fourlis και FF Group.

(*) στις 11:45 οι συναλλαγές ήταν στα 12,9 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 12,7 εκατ. ευρώ. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 34/27. Στη μετοχή της Jumbo είχαν περάσει τρία μεγάλα πακέτα για 266 χιλιάδες μετοχές, αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v