Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αψιμαχίες στη ζώνη των 720 μονάδων

Ηπιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 3% για τη μετοχή της Εθνικής. Πτώση καταγράφουν Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Φουρλής. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco, Lamda Development.

XA: Αψιμαχίες στη ζώνη των 720 μονάδων

Στην αναμονή η Ευρώπη, με το βλέμμα στο Βερολίνο, συντήρηση δυνάμεων και στο ΧΑ. Ηπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ακολουθώντας τη Φρανκφούρτη όπου ο DAX υποχωρεί 0,30% στις 13.127 μονάδες. Περιμένοντας το αποτέλεσμα των έντονων διεργασιών και ισχυρών πιέσεων (προς την πλευρά των SPD/Schultz) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και στο και... 5' μετά το «ναυάγιο» της Κυριακής (και) οι αγορές τηρούν στάση επιφυλακής.

Εμφανής η στάση (κυρίως) των traders, καθώς ούτε οι short αλλά ούτε και οι long εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, ποντάροντας στην προεξόφληση του ενός ή του άλλου ενδεχομένου.

Σε αναμονή της απάντησης του... ενός εκατομμυρίου, που λένε, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι τον Νότο και την Αθήνα.

Στο ΧΑ, την τελευταία ώρα έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός συναλλαγών σε μετοχές του δείκτη, αφήνοντας λίγο χώρο για intraday και γρήγορες κινήσεις σε μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς τα ισχυρά χέρια με θέσεις σε τράπεζες και blue chips έχουν κατεβάσει ταχύτητα, με τα (κυρίως) εγχώρια επενδυτικά σχήματα να έχουν ενεργοποιηθεί σε μετοχές του FtMid Cap και όχι μόνο.

Διαφοροποίηση στη στάση των traders, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί το κλίμα στη Γερμανία, με αποτέλεσμα την κινητικότητα σε τίτλους της... δεύτερης και της... τρίτης ταχύτητας, κάτι που αποτυπώνεται και στη διακύμανση των βασικών δεικτών. Στις 719 ο ΓΔ, με απώλειες 0,27%, στις 1.881 ο FTSE25, χαμηλότερα 0,55%, στις 650, διορθώνοντας 2% ο ΔΤΡ, σε αντίθεση με τον MidCap που με θετικό πρόσημο διαμορφώνεται στις 986 μονάδες.

Σε υποχώρηση ο τραπεζικός κλάδος (με απώλειες κινούνται και στη Φρανκφούρτη), με το 49% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των συστημικών ομίλων. Ομως εάν αφαιρεθεί η αξία των πακέτων που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Jumbo, το ποσοστό προσεγγίζει το 57%, με άξιο αναφοράς ότι σήμερα αυξημένες είναι οι συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank (υπερδιπλάσιες απ' ό,τι στην Alpha Bank).

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, που θα δώσει και πάλι την τάση (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση), έχουν πέσει οι τόνοι στα περισσότερα blue chips. Στα 10,42 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 10,05 ο ΟΠΑΠ, αλλά και στα 2,13 η ΔΕΗ και στο 1,85 ευρώ ο ΑΔΜΗΕ.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε: Jumbo (από τα 6,7 εκατ., τα σχεδόν μισά με πακέτα), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Lamda Development, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Viohalco κ.ά.

Οπως προαναφερόταν, την τελευταία ώρα έχει δοθεί χώρος σε μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών, με τη Χαλκόρ στο προσκήνιο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Διαφωτιστικό το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για το «πράσινο φως» στη συγχώνευση/απορρόφηση των Ελβάλ/Χαλκόρ, με τεχνική προσέγγιση από νωρίς στον Εκηβόλο.

Με αυξημένες συναλλαγές σημαντική άνοδος και για Frigoglass, Flexopack, Ελτράκ, Νηρέα, Σελόντα, Foodlink, KΡΙ ΚΡΙ κ.ά. από αυτές τις κατηγορίες.

Στις 14:30 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 26,1 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 47/41 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v