ΧΑ: Σε ισχύ παραμένει το θετικό σενάριο για το ΓΔ

Η βραχυχρόνια εικόνα της αγοράς παραμένει θετική παρά την άνοδο που σημειώθηκε το Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται μια διόρθωση για το ΓΔ. Κρίσιμη η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Η εικόνα στον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Σε ισχύ παραμένει το θετικό σενάριο για το ΓΔ

Με θετικό πρόσημα έκλεισε η εβδομάδα παρά τις χθεσινές απώλειες του Γενικού Δείκτη και το Profit taking στις τραπεζικές μετοχές. Tα κέρδη του Γενικού Δείκτη τον Δεκέμβριο ξεπερνούν το 10%, ενώ για τον δείκτη των τραπεζών το 26%. Ο τελευταίος βέβαια από το υψηλό έτους στις 1.146 μονάδες απέχει ακόμα 25% περίπου ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης 7%.

Η επανασύνδεση πάντως της μετοχικής αγοράς με την αγορά των ομολόγων είναι το πρώτο θετικό νέο για τις τραπεζικές μετοχές πρωτίστως και δευτερευόντως για την υπόλοιπη αγορά.

Σύμφωνα με το τεχνικό σχόλιο της Vital Finance, η αναμενόμενη ανοδική κίνηση από τις 700 μονάδες υπερέβη κάθε προσδοκία μέχρι τώρα και ενώ οι βραχυχρόνιοι ανοδικοί στόχοι έχουν ήδη προσεγγιστεί, η βραχυχρόνια εικόνα παραμένει θετική. Ο δείκτης βρίσκεται ήδη στην ζώνη τιμών που είχε τεθεί αρχικά ως βασικός ανοδικός στόχος (780 - 800 μονάδες) και η βραχυχρόνια ανοδική δυναμική δεν φαίνεται να έχει ακόμα εξαντληθεί.

Η θετικότατη αυτή συμπεριφορά παράλληλα με την ακύρωση πολλών καθοδικών σχηματισμών σε επιμέρους πολύ σημαντικές μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης μας οδηγεί στο να αναθεωρήσουμε προς το θετικότερο το βασικό μας σενάριο.

Πλέον θεωρούμε ως βασικό (το πρώην εναλλακτικό) σενάριο οι 700 μονάδες να είναι το τέλος του κύματος 4. Από τότε έχει ξεκινήσει ένα τελευταίο ανοδικό με βασικό στόχο την υπέρβαση των 859 μονάδων.

Η βραχυχρόνια εστίαση μας θα πρέπει να είναι:

α) για πόσο ακόμα ανοδικά θα συνεχιστεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση

β) το μέγεθος της διόρθωσης που θα ακολουθήσει

γ) αν θα έχουμε παράλληλη συμπεριφορά με τις ξένες αγορές (κυρίως με τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones και το γερμανικό δείκτη DAX).

H βραχυχρόνια εικόνα

Η θετική ανοδική δυναμική δεν έχει ακόμα ακυρωθεί. Ο πολύ βραχυχρόνιος ανοδικός στόχος είναι η περιοχή των 819 μονάδων. Σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να εστιάσουμε τα μέγιστα, καθώς θεωρούμε ότι εκεί είναι πιθανή μια διαφοροποίηση της ευρύτερης ανοδικής κίνησης μεταξύ δύο επιμέρους δυνατοτήτων: α) μικρή διόρθωση και ανοδική επέκταση στις 840 μονάδες ή β) βαθύτερη διόρθωση (περίπου 40 -50% της ανοδικής κίνησης) και εκ νέου ανοδική προσπάθεια.

Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι για υπέρ της πραγματοποίησης μιας βαθύτερης διόρθωσης όπως φαίνεται στα δύο επόμενα διαγράμματα.

O Γενικός Δείκτης σενάριο Ι

Ο Γενικός Δείκτης σενάριο ΙΙ

Για το δείκτη των τραπεζών, μια βαθύτερη ενδιάμεση διόρθωση «συμφωνεί» και το σενάριο που θέλει τον δείκτη τραπεζών να διαμορφώνει έναν μεσοχρόνιο σχηματισμό τύπου «'τριγώνου»' ABCDE (3-3-3-3-3).

Αδυναμία ακύρωσης αυτού του σχηματισμού θα οδηγήσει τον δείκτη σε νεότερα ιστορικά χαμηλά.

Η εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη

Το ενδεχόμενο οι 700 μονάδες να μην είναι το τέλος της διόρθωσης αυτή την στιγμή διαγραμματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παραμένει ως ένα λιγότερο πιθανό σενάριο το οποίο θα επανέλθει προς αξιολόγηση μόνο αν ο δείκτης μετά την τρέχουσα άνοδο του επιστρέψει σε επίπεδα κάτω των 745 - 750 μονάδων.

Η βασική μας εκτίμηση παραμένει η κίνηση του δείκτη σε νεότερα υψηλά των 859 μονάδων. Εκεί θα ολοκληρωθεί και το πρώτο μεσοχρόνιο ανοδικό κύμα. Αναμένουμε μια ισχυρή διόρθωση που η εκτίμησή μας είναι ότι θα προέλθει από τις ξένες αγορές.

Η μεσοπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v