Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τιμές-στόχοι για 25 blue chips

Τι μηνύματα στέλνουν για την πορεία του Χρηματιστηρίου οι βασικές επιλογές των αναλυτών για το νέο έτος. Οι βασικές διαφορές με το 2017 και οι «καταλύτες».

Χρηματιστήριο: Οι τιμές-στόχοι για 25 blue chips

Tο 2017 ήταν… ευχάριστη περίοδος για όσους δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού σε δολαριακούς όρους αποτέλεσε την top αγορά μετοχών, ενώ τα ελληνικά ομόλογα για άλλη μία χρονιά ήταν η κορυφαία επιλογή στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Καθώς, όμως, πολλά εσωτερικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, από τις οποίες τελικά θα κριθεί η δυνατότητα της αγοράς να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, σε μια χρονιά που εκ προοιμίου έχει χαρακτηριστεί κομβική για την ελληνική οικονομία.

Έτσι, καθώς με το νέο έτος εύλογα αναζητούνται οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι μέσες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές μετοχές εισέρχονται στο προσκήνιο για να ιχνηλατηθούν τόσο οι προοπτικές επιμέρους εταιρειών όσο και η γενικότερη τάση στην ελληνική αγορά.

Καθώς το 2018 κάνει τα πρώτα του βήματα, στο μικροσκόπιο των αναλυτών και των διαχειριστών μπαίνουν τρία στοιχεία με σημαντική βαρύτητα που είναι μπροστά μας από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους:

1. Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με την επικύρωση στο Eurogroup στις 22/01
2. Την έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία στις 19/01.
3. Στο τέλος του μήνα την ανακοίνωση από τη European Bank Authority (EBA) των όρων του stress tests για το βασικό και δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν επί τάπητος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι πιθανές νέες εκδόσεις ομολόγων με αρωγό το εξαιρετικά θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και το τέλος του μνημονίου και η είσοδος της χώρας σε μια νέα περίοδο.

Για τις μετοχές, όμως, το 2018 η προσέγγιση είναι διαφορετική αφού πολλές από τις μετοχές που στις αρχές του 2017 ήταν εξόφθαλμα φθηνές, πλέον έχουν ανατιμηθεί σημαντικά. Η γενική ιδέα είναι επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά όπως ισχυρές ταμειακές ροές, χαμηλό δανεισμό σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και πιο ελκυστικούς δείκτες EV/EBITDA σε σχέση με τις αντίστοιχές εταιρείες στο εξωτερικό, ικανές να ανατιμηθούν και από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Σημαντική αλλαγή, ωστόσο, καταγράφεται με την επιστροφή των αναλυτών στις τραπεζικές μετοχές, παρά τα υψηλά ρίσκα που εξακολουθούν να τις συντροφεύουν.

Τι επιλέγουν - τι εκτιμούν

Οι κύριες επιλογές των αναλυτών για το 2018 είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Πιο αναλυτικά:

-Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών για το 2018, όπως και για το 2017, με 14 θετικές και καμία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές. Το 2017 ολοκληρώθηκε με σαφή υπεραπόδοση έναντι της αγοράς και του Γενικού Δείκτη. Το περιθώριο ανόδου είναι πλέον μικρό, στο 7%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 12,6 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο ο ΟΤΕ αποτελεί φαβορί για αύξηση της τιμής-στόχου μόλις οι νέες χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποτυπωθούν στα μοντέλα των αναλυτών.

Jumbo επιστρέφει στις top επιλογές ενώ ήταν και στα top picks από τις ευρωπαϊκές μετοχές με 11 θετικές συστάσεις και μία αρνητική. Το 2017 υποαπέδωσε του Χ.Α. με πτώση 1,1%. Εμφανίζει, ωστόσο, 13% περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 16,87 ευρώ.

-Με υψηλή απόδοση στο τελευταίο έτος διαμορφώνεται ο τίτλος της Motor Oil, της τάξεως του 43%, ξεπερνώντας αισθητά την αγορά. Η μέση-τιμή στόχος είναι πλέον στα 23,32 ευρώ ανά μετοχή. Απέχει 22% από τη μέση τιμή-στόχο της, ενώ αποτελεί η κορυφαία επιλογή με 10 θετικές συστάσεις από τους αναλυτές και καμία αρνητική.

-Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε καθοδικά στα 2,50 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 35% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι να αλλάξουν προσέγγιση από την εξέλιξη της συμφωνίας. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με 10 θετικές και μία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές. Για το 2017, η πορεία της ήταν πολύ ευμετάβλητη και έκλεισε με πτώση 5,9%.

-Για τη Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 12,5 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 35%, αν και στο προηγούμενο δωδεκάμηνο η τιμή στο ταμπλό ξεπέρασε σε αποδόσεις την αγορά με +49%.

-Αντίστοιχη εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα, για την οποία η τιμή-στόχος είναι στο 0,368 ευρώ και το περιθώριο είναι 14% από τα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης η μελλοντική της πορεία εξαρτάται υπέρμετρα από τα stress test και τη διαπραγμάτευση. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με 8 θετικές και μία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές. Το 2017 ήταν ιδιαίτερα θετικό με απόδοση 29%.

-Για τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί, αλλά το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι αρνητικό αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 10,05 ευρώ και στο ταμπλό αποτιμάται στα 10,65 ευρώ. Όπως και στον ΟΤΕ, μόλις ενταχθούν στα μοντέλα αποτίμησης οι νέες χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, οι αναλυτές θα αυξήσουν λογικά την τιμή-στόχο, ενώ εμφανίζει 7 θετικές και καμία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές.

-Με πολύ υψηλότερη άνοδο από την αγορά κινήθηκε το 2017 και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με την άνοδο να ξεπερνά το 72%. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 8,24 ευρώ πλέον. Είναι επιλογή με 6 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική από τους αναλυτές.

Folli Follie Group έχει αναβαθμιστεί αισθητά του τελευταίους μήνες, με τη μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πλέον στα 23,57 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 23%, αφού και στο ταμπλό σημειώνει άνοδο 30% στο τελευταίο τρίμηνο. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, έχει ήδη 6 θετικές και καμία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές.

Fourlis παραμένει για δεύτερη χρονιά στις top επιλογές των αναλυτών, με τη μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πια στα 6,51 ευρώ και το περιθώριο στο 15%, αφού και στο ταμπλό σημείωσε άνοδο 41% στο 2017. Επίσης, εμφανίζει 6 θετικές και καμία αρνητική σύσταση από τους αναλυτές.

-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 0,89 ευρώ, σχεδόν όσο είναι διαπραγματεύσιμη και στο ταμπλό του Χ.Α. Επίσης εμφανίζει πέντε θετικές συστάσεις τον τελευταίο μήνα και μία αρνητική.

-Η μετοχή της Τιτάν διαμορφώνεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή της Τιτάν είναι τα 23,89 ευρώ έναντι 22,65 ευρώ που είναι η τιμή στο Χ.Α. Η απόδοση του τίτλου το 2017 ήταν μόλις 2,7%.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, με πέντε θετικές συστάσεις τον τελευταίο μήνα και μία αρνητική, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 4,22 ευρώ. Από τους τραπεζικούς τίτλους, εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ανοδικό περιθώριο μετά τον τίτλο της Alpha Bank.

-Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola HBC έχει αυξηθεί στα 29,18 ευρώ και το μέσο περιθώριο ανόδου είναι 9,2% αφού ο τίτλος έχει ανέλθει πάνω από 30% το 2017. Τον τελευταίο μήνα 4 επενδυτικοί οίκοι είναι θετικοί έναντι ενός που παραμένει αρνητικός.

-Αύξηση στη μέση τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 5,21 ευρώ. Η μετοχή απέδωσε 57% στο τελευταίο δωδεκάμηνο και το περιθώριο ανόδου έχει μειωθεί στο 12%, αλλά παραμένει θετικό. Η μητρική υπεραπέδωσε με άνοδο άνω του 90% και εμφανίζεται με 20% περιθώριο ανόδου, αλλά με μόλις μία σύσταση.

Sarantis εμφανίζει μικρό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 5%, με τρεις θετικές συστάσεις και καμία αρνητική, με τιμή-στόχο στα 13,65 ευρώ.

-Υψηλό περιθώριο ανόδου εμφανίζει ο τίτλος της Aegean Airlines για τους αναλυτές, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 9,8 ευρώ. Με δύο θετικές συστάσεις τον τελευταίο μήνα και υποαπόδοση στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

-Τέλος, από μία θετική σύσταση εμφανίζουν οι Grivalia Properties, Lamda Development, ΔΕΗ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Κρι-Κρι με περιθώρια ανόδου που κυμαίνονται από 0% (ΕΧΑΕ) έως 52% (ΟΛΠ). Υψηλά είναι τα περιθώρια για Κρι-Κρι και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 21% και 17% αντίστοιχα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v