Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Προς τις 850 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστές της ανοδικής κίνησης τις τράπεζες και τον ΟΤΕ. Ισχυρότερα κέρδη για την Πειραιώς. Κόντρα στην άνοδο κινούνται Jumbo, Τιτάνας. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

ΧΑ: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Συντηρείται το ανοδικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, στην περιοχή των 850 μονάδων και πάλι το ΧΑ.
Με τη διαδικασία της «λήξης» της απλής σειράς στα Παράγωγα (ΣΜΕ του FTSE25) διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, με την προσοχή των traders πλέον στη βαθμολόγηση του Standard & Poor's (αργά σήμερα το βράδυ) και στην έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Ενδιάμεσα και στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του EwG (πιθανότατα στις 15:00-15:15), όπου και θα τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Δευτέρας. Σε αυτό το σύντομο αλλά πυκνό διάστημα, το κρίσιμο βράδυ της Κυριακής, θα φανεί εάν στο Βερολίνο θα προχωρήσουν οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εξέλιξη που ενδιαφέρει έμμεσα και την Αθήνα.

Με το «κλείσιμο» της σχετικής διαδικασίας (στα Παράγωγα), οι αγοραστές διατήρησαν το πλεονέκτημα που είχαν από την αρχή της ημέρας, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται και συγκεκριμένες μετοχές του FTSE25, με αιχμή τον ΟΤΕ.

Νωρίτερα, στις 850 μονάδες ο ΓΔ, στην περιοχή των 950 ο ΔΤΡ, με τον FTSE25 στις 2.185 και με τον FT Mid Cap στις 1.317 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος αυξημένα, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στα πακέτα της Τέρνα Ενεργειακής (για το placement στα 4,35 ευρώ/μετοχή) και δευτερευόντως στη μετοχή του ΟΤΕ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πρώτη κιόλας εντολή η μετοχή του Οργανισμού, μετά την απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να διανείμει μέρισμα ύψους σχεδόν 170 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ανοδική κίνηση για τη μετοχή του ΟΤΕ αποτυπώθηκε τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο στα Παράγωγα, δημιουργώντας ανάλογη τάση για την πλειονότητα των blue chips.

Το κλίμα «μεταφέρθηκε» σταδιακά μέχρι τη δημοπρασία (για το κλείσιμο των ΣΜΕ μηνός Ιανουαρίου), με τους long να έχουν εμφανές προβάδισμα.

Για τον τραπεζικό κλάδο, σημαντικές συναλλαγές γίνονται τόσο στην αγορά μετοχών όσο στο ΧΠΑ, με υψηλά την Εθνική και ισχυρή την Alpha Bank. Στο 0,346 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 10.929 τα ΣΜΕ της ΕΤΕ με ισχυρό premium. Στα 2,006 -έστω και οριακά πάνω από την τιμή της τρίτης αμκ- η μετοχή της Alpha Bank, στα 4.596 τα ΣΜΕ της τράπεζας.

Στο 0,864 υψηλότερα 3,64% η μετοχή της Eurobank, στα 3,422 υψηλότερα 3,70% η μετοχή της Πειραιώς.
Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.

Για τα blue chips στο επίκεντρο η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ο ΟΤΕ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Intralot, Μυτιληναίου, Motor Oil, FF Group, Lamda Development κ.α.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε: ΓΕΚ/Τέρνα, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Lamda Developemnt, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap ξεχωρίζουν: Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΙΣΙΟ, Intralot, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος αλλά και MIG, ΟΛΘ κ.α.

Στις 75/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ενώ απόδοση μεγαλύτερη του 3,5% σημειώνεται για τίτλους των Eurobank (3,50%), Πειραιώς, ΕΛΤΟΝ, Briq Properties, ΕΚΤΕΡ, Revoil, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, Αλουμύλ, Δρομέας, Επίλεκτος, Intertech, Newsphone, Ανδρομέδα, Σαραντόπουλος, Μπουτάρης, Lavipharm, Pasal, Βιοτέρ (19,66%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v