Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ΧΑ με οδηγό τον ΟΤΕ

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 845 μονάδων. Στο +3,4% η μετοχή του ΟΤΕ. Ανοδος για Alpha, Eurobank, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες για Τιτάνα, ΕΛΠΕ. Στο επίκεντρο η επικείμενη αξιολόγηση από την S&P. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Ανοδος στο ΧΑ με οδηγό τον ΟΤΕ

Κλήση του ΟΤΕ στους long δίνει με το... καλημέρα τον τόνο και το χρώμα στη συνεδρίαση. Η πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να ακολουθήσει πολιτική ανταμοιβής των μετοχών -δηλαδή μέρισμα κ.λπ.- ενεργοποιεί από την πρώτη κιόλας εντολή αγορές από ισχυρά χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα στις 10:45 να έχουν αλλάξει χέρια πάνω από μισό εκατομμύριο μετοχές, με τζίρο 5 και εκατ. ευρώ, σε τιμές έως και 3,83% υψηλότερα προς τα 12,20 ευρώ.

Με νέο υψηλό για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 12,20 ευρώ (προηγούμενο στα 11,76 ευρώ από τη χθεσινή συνεδρίαση/οι γνώστες ήξεραν/περίμεναν...), η συνεδρίαση έχει θετικό χρώμα, με τους βασικούς δείκτες να αντιδρούν υψηλότερα. 

Βοηθά και το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,35% στις 13.335 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 οριακά στις 5.500 μονάδες. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγοραστές, με «όπλο» τη βαρύτερη μετοχή του ΧΑ (όσον αφορά στη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ), οδηγούν τον ΓΔ προς τις 845 μονάδες, τον FTSE25 προς τις 2.175, με ενθαρρυντική την αντίδραση «γύρισμα» του ΔΤΡ προς τις 935 και με τον σταθερά ανοδικό FT Mid Cap στις 1.315 μονάδες. 

Ελέω ΟΤΕ, αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος, με πάνω από 8 εκατ. ευρώ στις 10:55, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η κίνηση-ματ του ΟΤΕ αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και για την επικείμενη λήξη της απλής σειράς στα ΣΜΕ του FTSE25 σε λίγες ώρες. Κάτι που αποτυπώνεται ήδη και στο ΧΠΑ, δεδομένου ότι στη μετοχή του Οργανισμού έχουν ανοιχτεί 415 Συμβόλαια σε premium 3,70%.

Με γνώμονα τον ΟΤΕ, οι κινήσεις των traders σε τράπεζες και blue chips, αλλά και... καύσιμα από το placement της Τέρνα Ενεργειακής (στο... ταμπλό περνούν από νωρίς τα πακέτα μετοχών στα 4,35 ευρώ), εκτινάσσοντας τον τζίρο στα 65 εκατ. ευρώ (στις 11:00), που αποτελεί και ρεκόρ ever για αρχή συνεδρίασης. 

Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 936 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Πειραιώς. 

Ωστόσο η προσοχή και το ενδιαφέρον είναι στραμμένα στα blue chips, καθώς με αφορμή τις εξελίξεις σε ΟΤΕ και όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενεργοποιούνται εντολές και σε άλλες μετοχές αυτής της ομάδος. Αλλωστε η ώθηση που έχει δοθεί από νωρίς διευκολύνει τους traders να κινηθούν long στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας. 

Μεγαλύτερη απόδοση, φυσικά μετά από αυτήν του ΟΤΕ, για τίτλους των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. Θετικό το κλίμα ευρύτερα, όπως αποτυπώνεται στη σχέση 55/11 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ενεργές, όπως σταθερά το τελευταίο διάστημα. 

Υψηλοί τζίροι και σήμερα σε Intralot, Ιντρακόμ αλλά και στη μετοχή της MIG (οδηγός η χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο), του Υγεία, της Cenergy, της J&P Αβαξ

Στις 11:05 ο τζίρος στα 66,5 εκατ. αλλά με την καθαρή αξία συναλλαγών στα 10 εκατ. ευρώ.      

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v