Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα στο «τραπέζι»

Την -προεξοφλημένη- αναβάθμιση από την S&P, την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και το «μουτζούρη» στις αγορές από το shutdown στις ΗΠΑ καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές στο ΧΑ.

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα στο «τραπέζι»

Με αρνητικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, παρά την σημαντική αντίδραση της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης με ένα 1,19% ενισχύθηκε στις 847,56 μονάδες, μετρώντας οριακά αρνητική απόδοση 0,42% σε εβδομαδιαία αλλά στο 5,42% από την αρχή του έτους.

Είναι εμφανές, πως η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά κομβικό σημείο (οι 860 μονάδες είναι υψηλό 2017) με τους traders να συνεκτιμούν τόσο τις θετικές όσο τις αρνητικές εξελίξεις και παραμέτρους.

Είναι προφανές, πως η συνέχεια, μετά την όποια αντίδραση της αγοράς την Δευτέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη. Τόσο το ενδεχόμενο υπέρβασης των 860 όσο αυτό της υποχώρησης χαμηλότερα των 825 μονάδων είναι εξίσου πιθανά, με ένα μικρό προβάδισμα στο πρώτο.

Αναφερόμαστε ξεχωριστά στην συνεδρίαση της Δευτέρας και την συνέχεια, καθώς οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και η βαθμολογία της Standard & Poor's δημιουργούν εστίες αβεβαιότητας. "Λουκέτο" στις ΗΠΑ στον ένα χρόνο προεδρίας Τραμπ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για την Wall Street, δεδομένης της ακραίας αντιπαράθεσης των δύο "πόλων" και των όσων απρόβλεπτων ενδεχομένως να μπορούσε να προκύψουν. Το βράδυ της Παρασκευής ο S&P 500 ενισχύθηκε εκ νέου κατά 0,44% στις 2.810 μονάδες αλλά μένει να "τιμολογηθούν" οι όποιες εξελίξεις θυμίζοντας πως όταν είχε συμβεί κάτι ανάλογο επί θητείας Ομπάμα είχε αποτελέσει αφορμή για χαμήλωμα των αποτιμήσεων και στη συνέχεια ανοδικής επαναφοράς.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, η αντίδραση της Wall Street είναι το ένα, το κυριότερο, ζητούμενο από τις διεθνείς αγορές. Το δεύτερο σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στην Γερμανία, με καθοριστική την όποια απόφαση θα ληφθεί σήμερα το βράδυ για την προοπτική έναρξης συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως γερμανοί αναλυτές εκτιμούν, πως ακόμη και εάν...σήμερα συμφωνούσαν CDU/CSU με SPD κυβέρνηση στην Bundestag θα ορκιζόταν το Πάσχα (των Καθολικών, αρχές Απριλίου). Το κατά πόσον οι εξελίξεις στην Γερμανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την "ελληνική υπόθεση" είναι ένα ζήτημα, συνεκτιμώντας τον έτερο παράγοντα, καθώς η Ιταλία οδεύει προς εκλογές στις 4 Μαρτίου.

Τα ανωτέρω συνθέτουν, σε πολύ γενικές γραμμές, το εξωτερικό περιβάλλον που ανάλογα θα επηρεάσει και εμάς.

Για να έρθουμε στα καθ΄ ημάς, επιχειρώντας να αποτιμήσουμε την ετυμηγορία της Standard & Poor's, που αναμφίβολα θα πρέπει να άφησε μία...πικρή γεύση στους υπεραισιόδοξους, δηλαδή όσους προσέβλεπαν αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, σε Β+. Βέβαια η πλειονότητα της αγοράς περίμενε τη μία βαθμίδα, σε Β, και όπως μεταφέραμε όλες τις τελευταίες ημέρες είχε "τιμολογηθεί" στα επίπεδα των 860 μονάδων για τον ΓΔ.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος αφήνει δύο...παράθυρα ενθαρρυντικά για τη συνέχεια, πως "...δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών" αλλά και ότι "...βλέπει ευελιξία από τους δανειστές για τον στόχο του πλεονάσματος στο 3,5%". Συνεπώς, να δούμε πως θα υποδεχθεί η αγορά την Δευτέρα, την αναμενόμενη (και προεξοφλημένη) αναβάθμιση κατά μία κλίμακα σε συνδυασμό με το "πράσινο φως" που εκτός δραματικού απροόπτου θα ανάψει το Eurogroup. Κάτι, που ενεργοποιεί την διαδικασία για την έκδοση του "νέου ομολόγου" σημειώνοντας πως το yield του 10ετούς υποχωρεί στο 3,8%.

Θα επιμείνω, πως η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ειδικών συνθηκών καθώς θα δοκιμασθούν οι δυνατότητες και οι αντοχές αγοραστών, πωλητών, δημιουργώντας το ανάλογο κλίμα για τη συνέχεια.

Θα παραπέμψω στην εκτίμηση έμπειρου παράγοντα της αγοράς, ο οποίος την Παρασκευή- πριν την ανακοίνωση της Standard & Poor's- "μετρούσε" πως (για την συνεδρίαση της Πέμπτης) "...μπορεί να χάθηκαν οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες, αλλά τον πλήρη έλεγχο της πτώσης δείχνουν να τον έχουν ακόμα οι αγοραστές. Για τον ΓΔ οι 841 μονάδες από στήριξη είχε μετατραπεί σε αντίσταση την οποία όμως υπερέβη την Παρασκευή και μάλιστα σε "κλείσιμο". Κύρια στήριξη παραμένει η ζώνη των 825 μονάδων".

Αυτό όσον αφορά στον ΓΔ, γιατί για τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό, αρνητική ένδειξη ήταν η απώλεια της στήριξης των 939 μονάδων. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο ΔΤΡ επανήλθε πάνω από τις 939 με "κλείσιμο" στις 942,60 μονάδες. Και για τα blue chips, για τον FTSE25, δοκιμάστηκαν επιτυχώς οι αντοχές των 2.141 μονάδων (στις 2.181,91 μον. ο δείκτης) με το stop-short στις 2.186-2.194 μονάδες.

Πρακτικά τι σημαίνουν αυτά για τους τρεις δείκτες; την Δευτέρα θα δοκιμασθούν οι traders, με κλάδο-"ευαισθητήρα" τον τραπεζικό, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των trading κινήσεων των περισσότερων funds.

Από το "άνοιγμα" των τραπεζικών και την συμπεριφορά των ισχυρών χεριών από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Δευτέρας θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση. Μία παράμετρος που θα επηρεάσει την εικόνα (κυρίως ) στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στα blue chips είναι ο χρόνος έκδοσης του "νέου ομολόγου". Οσο συντομότερα τόσο καλύτερα, μας έλεγε έμπειρος χρηματιστής, ο οποίος θα ήθελε η έκδοση να ξεκινήσει κιόλας από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.

Η στάση των traders και των πανίσχυρων funds θα κρίνει τις κινήσεις των παικτών και στα blue chips.

Ωστόσο, όπως καταδείχθηκε με την περίπτωση του ΟΤΕ αλλά και των deals, που κυοφορούνται σε διάφορους κλάδους φάνηκε πως η αγορά, οι long έχουν εφεδρείες και ότι δεν θα παραδώσουν εύκολα την αγορά στους short.

Eντυπωσιακή η παράσταση που δόθηκε την Παρασκευή από την ομάδα του ΟΤΕ, με συναλλαγές αξίας 25 εκατ. ευρώ, ισχυρή αντίδραση 4,77% και νέα υψηλά στα 12,34 (τελική τιμή στα 12,31 ευρώ). Δεδομένου, ότι ο ΟΤΕ παραμένει το "βαρύτερο" χαρτί του ΧΑ (για την διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ) με 10,2% έναντι 9,11% της Coca Cola η υπεραπόδωση του είναι αισθητή. Στο 7,51% η απόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ σε εβδομαδιαία και 7,04% από την αρχή του έτους.

Συνεπώς εάν ξεπερασθεί το εμπόδιο της "πονηρής" συνεδρίασης της Δευτέρας η συνέχεια πιθανότατα θα είναι πιο προβλέψιμη.

Και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ σε συνδυασμό με την έκδοση του 5ετούς καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank τόσο οι long θα έχουν ευκαιρίες να διατηρήσουν το προβάδισμα που έχουν μέχρι τώρα.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένονται τα νεότερα από το μέτωπο της υγείας και ειδικότερα με τους μετόχους του ΙΑΣΩ να προσκαλούνται (την Δευτέρα) σε ενημερωτική γ.σ σχετικά με την πώληση του ΙΑΣΩ General στο CVC.

Μέσα στην εβδομάδα η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα και θα γίνουν γνωστές οι ημερομηνίες αποκοπής και είσπραξης του μερίσματος (σ.σ. πέρυσι είχε διανείμει 0,672 ευρώ/μετοχή, η δε αποκοπή όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης στις 9 Μαρτίου).

Παράμετρος, που μέχρι τώρα λειτουργεί υπέρ των long είναι τα deals, που κυοφορούνται και "ωριμάζουν" σε διάφορους, νευραλγικούς κλάδους. Αναλυτικό το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη καλύπτοντας ένα ευρύ μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς. Ενδεικτικά στο εξαιρετικό θέμα του Στέφανου αναφέρονται κλάδοι και εισηγμένες από υγεία,, κατασκευές, ασφάλειες, ακτοπλοία, μεταλλουργία κ.α. ειδικότερα για ΙΑΣΩ, Ιατρικό Αθηνών, Euromedica, Νηρέα- Σελόντα, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Dionic, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, ΧαλκόρΕλβάλ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ κ.α. με τις εξελίξεις να αποτελούν ιδανικό "καύσιμο" για μόχλευση και ενεργοποίηση των long παικτών.

Την εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στην Wall Street, που θα παίξει ρόλο. Περί τις 345 εταιρείες θα δημοσιοποιήσουν τα μεγέθη τους, εστιάζοντας περισσότερο σε Johnson & Johnson, Ford Motor, Procter & Gamble, Abbott Laboratories, Caterpillar, Colgate- Palmolive κ.α.

Κλείνοντας με την τεχνική "ματιά" για τον Γενικό Δείκτη και τι θα πρέπει να προσέχουμε από αύριο κιόλας. Επαναλαμβάνοντας,πως η Δευτέρα αναμένεται να είναι συνεδρίαση "ειδικών συνθηκών".

Συνεπώς, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη "...μπορεί η εβδομάδα να μην έκλεισε με κέρδη για τον ΓΔ παρ΄ όλα αυτά για αρκετές μετοχές καταγράφηκαν σημαντικές αποδόσεις ολοκληρώνοντας την Παρασκευή με κέρδη. Η ρευστότητα έχει αυξηθεί, ενώ γίνονται τοποθετήσεις και από επενδυτικά funds τάση που παραπέμπει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κύρια αντίσταση οι 855 υπέρβαση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 873 μονάδες. Σε ενδεχόμενη καταγραφή νέου υψηλού το ημερήσιο stop ανεβαίνει στις 831 μονάδες. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις στηρίξεις προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Πάντως η αγορά είναι σε μεσοπρόθεσμη τάση long από τις 758 και όσο συντηρείται υψηλότερα των 839 μονάδων διατηρείται η επιθετική τάση".

Για αυτό την Δευτέρα προέχει η επιβεβαίωση των 839 (για τον ΓΔ ) και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v