Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 855 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για ΔΕΗ, Πειραιώς και ΟΛΠ. Mε θετικό πρόσημο Eurobank, Coca Cola, Eθνική. Απώλειες για Folli Follie. Η προσοχή στο Eurogroup.

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά ο DAX στη Φρανκφούρτη, οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P 500 στη Wall Street, αλλά στο ΧΑ υπεραπόδοση, με τους traders να οδηγούν προς τα «τοπικά υψηλά» των 859,78 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση που -προσώρας- ξαφνιάζει θετικά τους long και υποχρεώνει τους short να αναδιπλώνονται, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μία... ανάσα από την «κορυφή του Ιουλίου 2017», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Με συναλλαγές και τζίρο κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, με 84 μετοχές να γράφουν θετικό πρόσημο έναντι 24 που υποχωρούν, με το 48% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά και ικανοποιητική εμπορευσιμότητα για τίτλους της μεγάλης και μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, οι traders στο ΧΑ επιχειρούν να «δουν» πέρα από το σημερινό Eurogroup. Ενδεχομένως προς την έκδοση του «νέου ομολόγου», την εκταμίευση της δόσης (5,7 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και 1 μέχρι τον Απρίλιο, από τα οποία 0,5+0,5 δισ. θα δοθούν έναντι ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου) ή και την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης από τον Standard & Poor's.

Εκ προοιμίου συνεδρίαση «ειδικών χαρακτηριστικών» η σημερινή, καθώς θα φαίνονταν οι διαθέσεις των παικτών είτε για τις 860 είτε για δοκιμασία των 839 μονάδων, δεδομένου ότι η κατά μία βαθμίδα αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης είχε «τιμολογηθεί» σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Η επιβεβαίωση της περιοχής των 839 ως στήριξη, και μάλιστα στα πρώτα 15', έλυσε γρηγορότερα απ' ό,τι περιμέναμε τα χέρια των long. Αρχικά σε συγκεκριμένα blue chips, με πολύ σημαντική τη συνεισφορά της ΔΕΗ και δευτερευόντως της επίσης δεικτοβαρούς Jumbo και στη συνέχεια στον τραπεζικό κλάδο.

Με παράλληλες κινήσεις στη μεσαία-μικρή κατηγορία καθώς επιμέρους κινήσεις διευκόλυναν τις κινήσεις των αγοραστών. Ενδεικτική η περίπτωση του ΚΡΙ ΚΡΙ, με ξεχωριστή αναφορά από νωρίς στον Εκηβόλο. Επίσης η κινητικότητα σε μετοχές των deals: ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot κ.α., έδωσε το στίγμα των προθέσεων των παικτών, παραπέμποντας στο πρόσφατο άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για συμφωνίες, deals και placements.

Με αυτά ως καύσιμο, ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα η επιφυλακτικότητα που είχε δημιουργηθεί από την Παρασκευή το βράδυ, με αφορμή τη στάση του Sandard & Poor's.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το ΧΑ είναι σε κομβικό σημείο τάσης (860 μον.), ενδεχομένως να απαιτηθούν και άλλες προσπάθειες πέραν αυτών που καταβλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα ή ακόμη και σήμερα.

Αυτό γιατί μπορεί μεν ο ΓΔ να «φλερτάρει» με τα «υψηλά του 2017», όμως για τον ΔΤΡ η απόσταση είναι ακόμη σημαντική (από τις 1.146,11 μονάδες). Εύλογο το ερώτημα για όσους παρακολουθούν τον Δείκτη το πώς θα επιτευχθεί η πειστική υπέρβαση των 860 που θα άνοιγε τον δρόμο για τον στόχο των 900 μονάδων. Σε αντίθεση με όσους «βλέπουν» ΓΔ, αυτοί που επιλέγουν μετοχές και ακολουθούν το εδώ και καιρό αποδοτικό stock picking.

Προφανώς για το γενικότερα ανοδικό κλίμα απαιτείται η συνδρομή του τραπεζικού κλάδου (όπως κατ' επέκταση της Wall Street και της Φρανκφούρτης), πλην όμως σε μία αγορά... πλαγιοανοδική είναι δυνατή η καταγραφή νέων υψηλών για αρκετές μετοχές και όχι μόνο από τον FTSE25.

Ετσι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 12,43 (μετά το θεαματικό στα 12,34 της Παρασκευής!), του Μυτιληναίου σημειώθηκε υψηλή τιμή στα 9,84 ευρώ (από 9,80), για την Quest στα 11,80 (από 11,70), για τα ΚΡΙ ΚΡΙ στα 3,53 (από 3,36), ενώ κοντά στα υψηλά τους έχουν αναρριχηθεί μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, EYΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, Πλαίσιο κ.α.

Πρακτικά βλέπουμε μία αγορά όπου αρκετά blue chips αλλά και ισχυρά μεσαία, παρά τη σημαντική άνοδο, συνεχίζουν υψηλότερα, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να απέχει από τα δικά του υψηλά.

Αυξημένος τζίρος (πέραν των τραπεζικών) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intralot, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Από τις 84 μετοχές με άνοδο ξεχωρίζουν: Pasal, Alcatel, CPI, Forthnet, Centric, Frigoglass, Flexopack, Νηρέας κ.α. Στις 14:30 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, με πακέτα, το αρχικό στη μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ και στη συνέχεια ένα για 3 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής στο 0,3351 ευρώ, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v