Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25, με το βλέμμα των επενδυτών στο Eurogroup. Πρωταγωνιστής στην ανοδική κίνηση η ΔΕΗ, κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες. Υπεραποδίδουν Jumbo, ΟΛΠ.

Κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική η εικόνα στη Φρανκφούρτη, ήπια πτωτική μετά τα πρώτα 15' στο ΧΑ και λίγο ανοδικά μετά τις 10:50.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία οδηγούν τους traders σε μετριοπαθείς κινήσεις, με τον DAX στην περιοχή των 12.450 μονάδων, προφανώς έχοντας προεξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες 2-3 ημέρες.

Στο ΧΑ, εμφανής η επιφυλακτικότητα επενδυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών, με τους πωλητές να αποκτούν μικρό προβάδισμα μετά τις 10:45. Κοινός τόπος στην αγορά, στα χρηματιστηριακά γραφεία, η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που όπως σημειώναμε ρητά όλες αυτές τις ημέρες είχε τιμολογηθεί έως τις 860 μονάδες (για τον ΓΔ).

Για το ΧΑ επίσης εμφανής είναι η στροφή των traders στα εσωτερικά ζητήματα, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στην ατζέντα Τσίπρα στο Νταβός με Μακεδονικό, χρέος, τέλος μνημονίου (κατ΄επέκταση πιστωτική γραμμή, όσο και αν την... ξορκίζουν στην κυβέρνηση), με όσα αυτά μπορεί να συνεπάγονται κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ετσι οι λιγοστοί πωλητές, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, πίεσαν αρχικά την αγορά λίγο χαμηλότερα με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (έως τις 929,87 ο ΔΤΡ), ενώ για τα blue chips η εικόνα ήταν συγκριτικά καλύτερη. Εως τις 2.174 ο FTSE25 ήταν ο δείκτης από τους τρεις βασικούς που πρώτος γύρισε σε θετικό πρόσημο. Τη διαφορά για λογαριασμό των long την έκαναν οι ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ και Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΟΤΕ και Motor Oil.

Τα blue chips ακολούθησε ο τραπεζικός κλάδος, καθώς μειώθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες και αφού στη μετοχή-οδηγό της Εθνικής απορροφήθηκε η όποια προσφορά από το 0,334 προς το 0,34, σημειώνοντας ότι στην αρχή έγιναν συναλλαγές και στο 0,3428 ευρώ. Στα 1,96-1,99 η μετοχή της Alpha Bank, θυμίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν συναλλαγές και οριακά πάνω από τα 2 ευρώ, την τιμή της τρίτης αμκ.

Από τα 3,302 στα 3,37 ευρώ η Πειραιώς, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εικόνας του κλαδικού δείκτη, στο 0,864 η μετοχή της Eurobank.

Από τα blue chips, σημαντική η συνεισφορά για τους long της ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ ενώ το 1,60% της Jumbo στα 15,26 ευρώ διευκόλυνε εξίσου της κινήσεις των αγοραστών.

Η επιβεβαίωση, στα πρώτα 15', της περιοχής των 839 μονάδων ενεργοποίησε περισσότερες αγορές, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αρκετά η εικόνα της συνεδρίασης. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της, μέχρι νωρίτερα (*) οι περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, με το 36% στον τραπεζικό κλάδο και αυξημένο σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΠΑΠ, Intralot κ.α.

Ειδικότερα θα σταθούμε στις τρεις τελευταίες, καθώς η νέα ανοδική κίνηση με αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος δείχνει πως επισπεύδονται οι εξελίξεις με σημείο αναφοράς τα 2 ευρώ. Για τη μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ, το μεγάλο πακέτο των 100.000 στα 3,30 ευρώ προφανώς εντάσσεται στον σχεδιασμό της διοίκησης Τσινάβου για διεύρυνση της μετοχικής βάσης και αύξηση του free float. Θα περιμένουμε την ανακοίνωση, για να βεβαιωθούμε ποιο μέλος της οικογένειας προχώρησε σε αυτή τη μεταβίβαση/πώληση.

Τέλος, για την Intralot η νέα αντίδραση πιθανότατα να σχετίζεται με την είσοδο του Σωκ. Κόκκαλη στο σχήμα του Καζίνο της Πάρνηθας και την κατ' αρχάς συμφωνία με την πλευρά Λασκαρίδη, που σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου, δεν θα περιορισθεί μόνο στο θέμα του ΚτΠ.

Στις 56/16 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με υψηλή απόδοση, μεταξύ άλλων και για Κορδέλου, Centric, ΚΡΙ ΚΡΙ, Νηρέας, Quest, J&P Αβαξ, ΙΑΣΩ, ΚΛΜ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

(*) στις 11:10 ο τζίρος ήταν στα 5,8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v