Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα ειδικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Αναβάθμιση από S&P, Eurogroup, αλλά και το «ναι» του SPD στον «μεγάλο συνασπισμό» καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Η προσοχή και στο «λουκέτο» στις ΗΠΑ. Ποιοι είναι οι στόχοι για την αγορά.

ΧΑ: Τα ειδικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα. Συνέβησαν πολλά και ενδιαφέροντα από την Παρασκευή, τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών και να δούμε πώς θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις. Ειδικά σήμερα, σε μία συνεδρίαση στην οποία εκ προοιμίου έχω δώσει τον χαρακτηρισμό ως «ειδικών συνθηκών», καθώς σειρά παραμέτρων θα καθορίσουν τη στάση των traders για τη συνέχεια. 

Για τα νέα δεδομένα στο «τραπέζι» αναφερόμασταν στο τελευταίο σχόλιο, την Κυριακή, εστιάζοντας σε όσα θα καθορίσουν τη στάση των traders βραχυπρόθεσμα, αρχής γενομένης από σήμερα. Από τη μία, η Wall Street και η Φρανκφούρτη, από την άλλη, το Eurogroup και οι όποιες εξελίξεις στο μέτωπο του σκοπιανού

Το «ναι» του SPD στον Μεγάλο Συνασπισμό αίρει έναν παράγοντα αβεβαιότητας για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, να δούμε εάν αυτό λύνει τα χέρια των long ή των short. Κατά πόσον δηλαδή η διαφαινόμενη προοπτική συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία (δεν αναμένεται πριν το Πάσχα, αρχές Απριλίου) θα αποτελέσουν αφορμή για πωλήσεις/κατοχύρωση θέσεων ή αγορές/νέο κύκλο ανοδικής κίνησης. 

Ζητούμενο και το πώς θα αντιδράσει το βράδυ η «αγορά των αγορών», μετά την εμπλοκή στην Ουάσιγκτον (επί Ομπάμα είχε διαρκέσει 13 ημέρες...) και πώς θα τιμολογηθούν τα νεότερα από τους traders. 

Τούτων δοθέντων, η συνεδρίαση έχει αποκτήσει ενδιαφέρον για το ΧΑ, καθώς η Φρανκφούρτη θα επηρεάσει σε έναν βαθμό τις κινήσεις των ισχυρών ξένων χεριών αλλά και βραχυπρόθεσμα το σημερινό Eurogroup, η ετυμηγορία της Standard & Poor's, η προοπτική έκδοσης του νέου ομολόγου. 

Στις 847,55 μονάδες ο ΓΔ και θα ξεκινούσαμε συντηρητικά, έχοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη των 839 μονάδων και σκεπτόμενοι την εκτίμηση των FT πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποδώσουν μεν τα εύσημα αλλά η δόση (των 5,7 δισ.) θα δοθεί προς τα μέσα Φεβρουαρίου (σύμφωνα με ανακοίνωση/διευκρίνιση του ΥΠΟΙΚ). Για Eurogroup χωρίς... πονοκεφάλους για την Ελλάδα, γράφει νωρίς το πρωί η Ελενα Λάσκαρη. 

Η προεξοφλημένη και τιμολογημένη, όπως εκτιμούσαμε, βαθμολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, κάτι που μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί κατ' αρχάς στον κλάδο «ευαισθητήρα», τον τραπεζικό. Στις 942,50 μονάδες ο ΔΤΡ και όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις χαμηλότερα έως τις 910/905, θα είναι οι γραμμές άμυνάς μας στην περίπτωση που οι short δοκιμάσουν να εκμεταλλευτούν τις όποιες αφορμές. Σε ορίζοντα έκδοσης του 7ετούς ο ΔΤΡ «βλέπει» για πάνω από τις 1.000 μονάδες αλλά πρώτα να δούμε σήμερα, ειδικά σήμερα, αύριο τι θα βγει. 

Μετοχή-οδηγός η Εθνική, με κρίσιμες τιμές μεταξύ 0,33 και 0,34 ευρώ. 

Για τα blue chips, στις 2.181,91 μονάδες ο FTSE25, οι long χρειάζονται 1-2... ΟΤΕδες, η εκρηκτική αντίδραση της Παρασκευής τούς έδωσε οριακό προβάδισμα, με τα βαριά χαρτιά του δείκτη να έχουν περισσότερους αγοραστές παρά πωλητές. Ωστόσο να δούμε σήμερα, στο ξεκίνημα, συνεκτιμώντας το άνοιγμα της Φρανκφούρτης. Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στην τηλεφωνία, γράφει νωρίτερα ο Φώτης Κόλλιας. 

Στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, η κατάσταση είναι συγκριτικά ευκολότερη λόγω απουσίας σημαντικών θέσεων ισχυρών ξένων χεριών. Στον ρυθμό των deals, όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με πιο «ώριμο» τον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας. 

Πάμε λοιπόν, με κατ' αρχάς σημείο αναφοράς μας τις 839 για τον ΓΔ και βλέπουμε. 

Λόγω της κρισιμότητας της συνεδρίασης, αναμένεται μεταβλητότητα και κόντρες πωλητών-αγοραστών, θα «ανεβάσουμε» περισσότερα τεχνικού χαρακτήρα σχόλια και μετρήσεις στον Εκηβόλο.  

Σημαντική, από πολλές απόψεις, η κίνηση Chipita, με τον Χρήστο Κίτσιο να αποκαλύπτει τα σχέδια του Σπ. Θεοδωρόπουλου για ΙΡΟ 200+50 εκατ. ευρώ, με εισαγωγή στο ΑΙΜ του Λονδίνου. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v